Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Massale demonstratie Nepal na verkrachting en moord 17-jarige

Massale demonstratie Nepal na verkrachting en moord 17-jarige

KATHMANDU (ANP) - Honderden Nepalezen demonstreerden vrijdag in de hoofdstad Kathmandu na de verkrachting en dood van een meisje. Door de zaak is er nu veel aandacht voor seksueel geweld tegen vrouwen, dat in Nepal onbestraft blijft.

De 17-jarige Bhagirathi Bhatta raakte vorige week donderdag vermist toen ze vanuit school terug naar huis ging. Haar lichaam werd een dag later in een kloof gevonden in de buurt van haar dorp in West-Nepal. Uit de eerste forensische onderzoeken kwam naar voren dat ze was verkracht en gewurgd.

Betogers in Kathmandu droegen vrijdag witte rouwkleding en droegen een jonge vrouw op een draagstoel mee, die de slachtoffers van soortgelijke misdaden symboliseerde. Bij de demonstratie werd geroepen om een einde aan geweld tegen vrouwen en gerechtigheid voor de slachtoffers. Sommige betogers blinddoekten zichzelf, waarmee zij kritiek op de regering uitten, die volgens hen wegkijkt van het vele geweld tegen Nepalese vrouwen.

Het is niet voor het eerst dat Nepalezen massaal op de been zijn om te demonstreren tegen geweld tegen vrouwen. In 2018 gingen duizenden de straten van Kathmandu op na de brute verkrachting van en moord op de 13-jarige scholiere Nirmala Pant. Bij die protesten viel een dode en raakten talloze betogers gewond.

Demonstranten waren woedend op de overheid nadat beelden waren uitgelekt van politieagenten die bewijsmateriaal vernietigden. Volgens de politie vonden er in Nepal vorig jaar zeker 2100 verkrachtingen plaats, meer dan een verdubbeling van de 1000 zaken die in 2015 werden geregistreerd.

Meer uit Buitenland

Schrijversstaking Hollywood is voorbij

LOS ANGELES (ANP) - De Writers Guild of America (WGA), de vakbond van schrijvers voor film en televisie in de Verenigde Staten, laat weten dat haar leden woensdag weer aan het werk kunnen gaan. De grote Hollywoodstudio's stelden zaterdag een nieuw driejarig contract voor aan de al sinds begin mei stakende scriptschrijvers, dat zij hun laatste bod noemden. Daarmee is de WGA akkoord gegaan.

1 uur geleden
ABC: Blinken ondervraagd over omgang Biden met geheime documenten

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken is een van de ondervraagden in het federale onderzoek naar de omgang door president Joe Biden met geheime documenten voordat hij president werd, meldt ABC News. Het onderzoek belicht onder meer veiligheidsprotocollen uit het Obama-tijdperk (2009-2017) en interne processen in het huidige Witte Huis.

2 uur geleden
CNN: hond van Biden bijt Witte Huis-personeel voor de elfde keer

WASHINGTON (ANP) - De hond van de Amerikaanse president Joe Biden, een Duitse herder genaamd Commander, heeft maandagavond een veiligheidsagent in het Witte Huis gebeten, meldt CNN. Het was volgens de veiligheidsdienst de elfde keer dat de tweejarige hond iemand beet.

3 uur geleden
Steeds meer Democraten vragen beschuldigde Menendez op te stappen

WASHINGTON (ANP) - Een groeiend aantal Democraten heeft hun partijgenoot Robert Menendez opgeroepen om af te treden als senator. Hij wordt verdacht van omkoping, maar ontkent iets verkeerd gedaan te hebben en wil door in de Amerikaanse Senaat. Dat vinden steeds meer partijgenoten volgens The Washington Post een slecht idee.

6 uur geleden
Armeense premier: etnische zuivering Nagorno-Karabach al begonnen

STEPANAKERT (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Armeense premier Nikol Pashinyan zegt dat de "etnische zuivering" waar veel mensen in Nagorno-Karabach voor vrezen al aan de gang is. Er zijn inmiddels al meer dan 28.000 "gedwongen ontheemden" naar Armeniƫ gevlucht uit de betwiste enclave sinds Azerbeidzjan daar de controle lijkt te hebben overgenomen. Dat is al bijna een kwart van de totale geschatte bevolking.

8 uur geleden
Noord-Korea spreekt bij VN over dreigende kernoorlog

NEW YORK (ANP/RTR/AFP) - Volgens Noord-Korea staat het Koreaanse schiereiland op de "rand van een nucleaire oorlog". De Noord-Koreaanse ambassadeur in New York zei bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties dat de militaire situatie dit jaar steeds dreigender is geworden en legt de schuld daarvoor bij de Verenigde Staten.

8 uur geleden
Amerikaanse bank schikt Epstein-zaak voor tientallen miljoenen

NEW YORK (ANP) - JPMorgan Chase schikt een rechtszaak over oud-klant Jeffrey Epstein voor 75 miljoen dollar (70 miljoen euro). De Amerikaanse Maagdeneilanden hadden de rechtszaak aangespannen tegen de grote bank. Die kreeg het verwijt jarenlang uit financiƫle overwegingen zorgelijke signalen te hebben genegeerd over de praktijken van de steenrijke zedendelinquent.

9 uur geleden