
Massadonor moet stoppen met verstrekken sperma
DEN HAAG (ANP) - Een zaaddonor die inmiddels al zeker 550 kinderen heeft, moet stoppen met het verstrekken van zijn sperma. Als hij toch doorgaat, moet hij een dwangsom van 100.000 euro per donatie betalen. Bovendien mag hij niet tegen wensouders zeggen dat hij bereid is om sperma te doneren en mag hij geen advertenties plaatsen. Dat heeft de rechtbank in Den Haag vrijdag bepaald.
Het verbod geldt per direct. Ook als de donor in beroep gaat tegen de uitspraak, mag hij voorlopig geen sperma doneren.
De zaak was aangespannen door Stichting Donorkind. Die zegt dat de massadonatie gevaarlijk is voor de gezondheid en het welzijn van de donorkinderen. Zij zouden later zonder het te weten een kind kunnen krijgen met een halfbroer- of zus. In dat geval kunnen ook hun kinderen schade ondervinden.
Dwangsom
Volgens Donorkind heeft de spermadonor, Jonathan, zijn zaad verspreid via meer dan tien klinieken in binnen- en buitenland. Hij moet van de rechtbank laten weten of hij ook aan andere instellingen heeft gedoneerd. Als blijkt dat die lijst niet compleet is, krijgt hij een dwangsom van 25.000 euro per niet genoemde spermakliniek.
De rechtbank oordeelt dat Jonathan heeft gejokt over zijn donaties. Hij vertelde mensen die via hem een kind wilden, dat hij maximaal 25 donorkinderen had. Dat is de limiet die klinieken hanteren. Als zij hadden geweten dat hij veel meer kinderen had, zouden ze waarschijnlijk een andere donor hebben gekozen.
Nieuw concept
Jonathan zelf zei tijdens de zitting dat zijn aanpak "een geheel nieuw concept" is en dat hij wensouders wil helpen. Zijn advocaat zei dat mensen zelf kunnen beslissen wat ze met hun lichaam doen. Volgens de donor kunnen zijn kinderen onbewuste inteelt met een onbekende halfzus of halfbroer voorkomen door te zeggen dat hij hun vader is, maar de rechtbank veegde dat van tafel. Dat is persoonlijke informatie, en ze hoeven die niet met de rest van de wereld te delen, aldus de voorzieningenrechter in Den Haag.
De donor en Stichting Donorkind waren vrijdagochtend niet direct bereikbaar voor een reactie op het vonnis.
Meer uit Gezond
BRUSSEL (ANP/RTR) - De EU en de VS hebben afgesproken intensiever te onderhandelen over een mogelijke handelsovereenkomst, zei Eurocommissaris Maroš Šefčovič (Handel) voorafgaand aan de bijeenkomst van EU-handelsministers. Šefčovič zei te hebben gebeld met de Amerikaanse minister van Handel Howard Lutnick hierover. Hij verwacht Lutnick binnenkort in Brussel voor besprekingen.
1 dag geledenMECHELEN (ANP) - Biotechnoloog Galapagos komt terug op een in januari aangekondigde splitsing van het bedrijf. De aan de Amsterdamse beurs genoteerde onderneming meldt de splitsing te heroverwegen "naar aanleiding van ontwikkelingen in regelgeving en de markt". Om dit proces in goede banen te leiden stelt Galapagos een nieuwe topman aan in de persoon van Henry Gosebruch. Hij volgt Paul Stoffels op, die eerder al had aangekondigd met pensioen te gaan.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Bijna 40 procent van 12- tot en met 16-jarigen die vapen zegt daaraan verslaafd te zijn, aldus onderzoekers van Motivaction in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Ongeveer een derde van hen vapet dagelijks. Ook heeft 1 op de 10 van alle 12-jarigen al eens gevaped. Het kabinet start een campagne om ouders bewust te maken van de gevaren van vapen.
4 dagen geledenAMSTERDAM (ANP) - De afgelopen dagen hebben ongeveer 850 mensen gratis hun lever laten testen bij de RAI Amsterdam. Daar vond tot en met zaterdag het artsencongres van de European Association for the Study of the Liver (EASL) plaats.
5 dagen geledenUTRECHT (ANP) - Een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven aan mensen met kaalheid of prostaatklachten kan leiden tot zelfmoordgedachten. De bijwerking van finasteride is aangetoond en daarom komt er een extra waarschuwingskaart in de verpakkingen. Dat hebben de Europese toezichthouder EMA en het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bekendgemaakt.
6 dagen geledenGRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - 85 procent van de artsen krijgt te maken met patiënten die verkeerd geïnformeerd zijn. Patiënten twijfelen vaker aan het medisch advies van hun arts of negeren het zelfs, meldt artsenfederatie KNMG.
1 week geleden