Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Massaal protest in Duitse steden, 25.000 betogers in München

Massaal protest in Duitse steden, 25.000 betogers in München

FRANKFURT (ANP/DPA) - In verscheidene Duitse steden hebben zaterdag duizenden mensen geprotesteerd tegen racisme en politiegeweld. In München gingen in totaal ongeveer 25.000 mensen de straat op, in Berlijn 15.000. Aanleiding was de dood van de Amerikaanse zwarte arrestant George Floyd, die bijna twee weken geleden overleed na hard ingrijpen door een witte politieagent.

De meeste bijeenkomsten verliepen vreedzaam, maar mede door de enorme opkomst waren er ook enkele schermutselingen. In Berlijn werd met stenen en flessen gegooid naar de politie en omstanders. Een fotograaf werd geraakt aan het hoofd.

In Hamburg, waar 14.000 mensen meededen, zorgde vuurwerk voor een onvriendelijke apotheose. De nog overgebleven menigte werd met behulp van een waterkanon verspreid. De Hamburgse politie had voor aanvang van de manifestatie via Twitter laten weten aan de kant van de demonstranten te staan omdat "racisme geen plaats mag hebben in onze samenleving".

München

In München verschenen de meeste demonstranten ten tonele. Op de Königsplatz was een betoging aangekondigd van maximaal 200 mensen. Uiteindelijk verzamelden 7000 mensen zich op dat plein. De politie liet herhaaldelijk weten dat het te druk was en dat demonstranten, veelal in donkere kleding, onvoldoende afstand hielden. Toen de toestroom bleef aanhouden, werd het gebied waar de actievoerders hun zegje - 'Black Lives Matter' - mochten doen fors uitgebreid.

Op de Alexanderplatz in hoofdstad Berlijn kwamen 15.000 betogers, de meesten jong en ook in het zwart, bijeen. Dat waren er veel meer dan de politie had verwacht, aangezien 1500 mensen zich hadden aangemeld. De demonstranten zaten 8 minuten 46 seconden uit protest op de grond, precies zo lang als de agent zijn knie in de nek van George Floyd gedrukt hield tijdens diens arrestatie. Hierdoor verloor de man uiteindelijk het bewustzijn en overleed.

Frankfurt

In Frankfurt waren zeker 8000 mensen op de been. Binnen een uur stond de Römerplatz vol met demonstranten, waardoor een groot deel van de menigte uitweek naar de nabijgelegen Paulsplatz. Volgens de politie is alles vreedzaam verlopen en hielden de betogers zich keurig aan de coronaregels.

Niet alleen in Duitsland, maar ook in andere Europese landen gingen betogers de straat op, onder meer in Parijs en Londen. Hier en daar werden enkele incidenten gemeld. Ook op veel plekken in de Verenigde Staten, waar George Floyd in Minneapolis overleed, zijn mensen boos. Daar zijn de demonstraties vaak een stuk grimmiger. Betogers raken onder meer slaags met de politie en plunderen winkels.

Meer uit Buitenland

VS: Servië moet zich terugtrekken uit grensgebied met Kosovo

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De Amerikaanse regering heeft Servië opgeroepen om zich terug te trekken uit het grensgebied met Kosovo. Het Witte Huis zegt een "grote militaire inzet" langs de grens te zien met zwaar wapentuig. Minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken heeft hierover contact gehad met de president van Servië.

1 uur geleden
Republikeins lapmiddel om shutdown in VS te voorkomen verworpen

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een voorstel van de Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden om de zogenoemde shutdown tijdelijk af te wenden, heeft het niet gered. De parlementariërs hadden een zogenoemde 'stopgap' voorgesteld, een stoplap. Die kreeg onvoldoende steun. Het is nog de vraag wat er nu gaat gebeuren.

2 uur geleden
Armenië eist vertrek troepen uit Nagorno-Karabach via gerechtshof

DEN HAAG (ANP) - Armenië probeert via het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag af te dwingen dat Azerbeidzjan zijn troepen terugtrekt uit Nagorno-Karabach. Ook moet het land internationale organisaties in het gebied toelaten, stelt Armenië in een aanvraag bij het hof.

2 uur geleden
VN sturen dit weekend een missie naar Nagorno-Karabach

NEW YORK (ANP/AFP/RTR/DPA) - De Verenigde Naties sturen dit weekend een missie naar Nagorno-Karabach. Het voornaamste doel is uitzoeken waar behoefte aan is in het gebied, zegt het kantoor van secretaris-generaal António Guterres. "De regering van Azerbeidzjan en de VN hebben overeenstemming bereikt over een missie naar de regio", aldus zijn woordvoerder Stéphane Dujarric.

2 uur geleden
Man gearresteerd in onderzoek naar moord op rapper Tupac Shakur

LAS VEGAS (ANP) - De politie van Las Vegas heeft een man gearresteerd in verband met de moord op de wereldberoemde rapper Tupac Shakur in 1996. Dat melden Amerikaanse media na eerste berichtgeving van persbureau AP.

3 uur geleden
Duitsland bespreekt sancties met Centraal-Aziatische leiders

BERLIJN (ANP/DPA/AFP) - De Duitse Bondskanselier Olaf Scholz heeft afspraken gemaakt met de vijf voormalige Sovjetlanden in Centraal-Azië. Er zijn afspraken gemaakt over onder meer economie en energie. Ook de handhaving van sancties maken er deel van uit, waarbij Rusland nadrukkelijk niet bij naam wordt genoemd.

3 uur geleden
New York getroffen door noodweer, noodtoestand uitgeroepen

NEW YORK (ANP/DPA/RTR) - Zware regenval heeft geleid tot overstromingen in New York. De autoriteiten hebben de noodtoestand uitgeroepen in en rond de stad. Snelwegen, wegen en luchthaventerminals zijn gesloten. Het stadsbestuur heeft mensen opgeroepen thuis te blijven.

3 uur geleden