Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Martin van Rijn volgt tijdelijk Bruins op als minister

Martin van Rijn volgt tijdelijk Bruins op als minister

DEN HAAG (ANP) - PvdA'er Martin van Rijn volgt VVD'er Bruno Bruins tijdelijk op als minister voor Medische Zorg en Sport. Dat maakte premier Mark Rutte vrijdag bekend. Van Rijn was in het vorige kabinet staatssecretaris op het ministerie van Volksgezondheid. De 64-jarige Van Rijn vervult de functie voor drie maanden. Hij gaat op persoonlijke titel in het kabinet zitten.

"Partijkleur is niet interessant", zei Rutte. "We zitten op dit moment in een grote crisis en hij was een van de beste leden van het vorige kabinet. Hij is ervaren, direct inzetbaar en kent het ministerie heel goed." Van Rijn tekent niet voor het regeerakkoord en krijgt daarom ook niet de taak belangrijke maatregelen daaruit in de Tweede Kamer te verdedigen. Grote Kamerdebatten laat hij over aan Hugo de Jonge, zijn collega op het ministerie van Volksgezondheid.

Van Rijn wordt maandag beëdigd door de koning. Nederland kan "ontzettend blij" zijn dat deze ervaren bewindsman bereid is deze taak op zich te nemen, meent Rutte. De Nederlanders kunnen er volgens hem veel vertrouwen uit putten.

Kwestie

Dat sommige Kamerleden zich om de tuin geleid voelden door de manier waarop Van Rijn als staatssecretaris miljarden extra voor de verpleeghuizen regelde, moet volgens Rutte nu geen kwestie zijn. "Hou nou op! Wees blij dat-ie komt! Nederland wil nu maar één ding, dat we het niet daar over hebben, maar dat we die coronacrisis bestrijden."

Van Rijn kent ook De Jonge heel goed. Ze gaan samen de coronacrisis aanpakken, al blijft De Jonge de spil van het coronabeleid. De Jonge is "ongelooflijk blij" dat Van Rijn met zijn "ongelooflijke bak aan ervaring bereid is om zijn mouwen op te stropen en naar voren te stappen".

Complimenten

De CDA-vicepremier complimenteert ook coalitiepartner VVD, die een van haar ministersposten tijdelijk opgeeft. De grootste regeringspartij heeft volgens hem landsbelang voor partijbelang laten gaan en heeft gekozen voor "de beste man op deze plek".

De PvdA zit niet in de coalitie en treedt ook niet alsnog toe. Het is uitzonderlijk dat een lid van een oppositiepartij toetreedt tot een kabinet. Dat gebeurde voor het laatst in bevrijdingsjaar 1945, toen het landsbestuur weer moest worden opgebouwd en kabinetten bij voorkeur op zo breed mogelijke steun leunden. Vaak verzet de partij van de bewindspersoon in spe zich tegen diens aanstelling. Maar Van Rijns PvdA is nu "trots".

Het is niet waarschijnlijk dat Van Rijn langer blijft dan drie maanden, zegt Rutte. Dat is ook "niet de bedoeling".

Meer uit Politiek

Het duizelt Kamerleden na uitleg spreidingswet asielzoekers

DEN HAAG (ANP) - Ook na een anderhalf durende technische uitleg over de spreidingswet asielzoekers houden Kamerleden heel veel vragen over. "Ik snap wel waarom gemeenten en provincies de wet te complex vinden", constateerde Frank Futselaar (SP) droogjes. "Het duizelt me", verzuchtte PvdA-Kamerlid Kati Piri.

20 uur geleden
Kamerleden: Twitter moet optreden tegen intimidatie journalisten

DEN HAAG (ANP) - Twitter gaat te laconiek om met meldingen van bedreigingen tegen journalisten op het sociale medium, vindt een meerderheid van de Tweede Kamer tijdens een debat over persvrijheid. Parlementariërs ergeren zich eraan dat het socialemediabedrijf de pogingen van het kabinet om hierover in gesprek te gaan heeft afgeslagen en willen daarom dat de druk wordt opgevoerd.

21 uur geleden
Tweede Kamer wil niet dat Hongarije voorzitter van EU wordt

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil niet dat Hongarije volgend jaar roulerend voorzitter van de Europese Unie wordt. Ook het Europees Parlement voelt hier niks voor. Het land van premier Viktor Orbán neemt de invloedrijke voorzittershamer van de EU op 1 juli volgend jaar voor een half jaar over.

23 uur geleden
Leden Eerste Kamer komen nog steeds vooral uit Randstad

DEN HAAG (ANP) - Ondanks de enorme overwinning van de BoerBurgerBeweging (BBB) komen de nieuwe leden van de Eerste Kamer nog steeds vooral uit de Randstad. Het deel van het land buiten de Randstad, waar de BBB met name veel stemmen kreeg, is nauwelijks vertegenwoordigd in de senaat.

1 dag geleden
Gedeelde harde kritiek op spreidingswet: complex en onuitvoerbaar

DEN HAAG (ANP) - De boodschap die onder meer gemeenten, provincies, het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en Vluchtelingenwerk Nederland donderdag over de spreidingswet asielzoekers afgeven aan de Tweede Kamer, is fel en vrijwel identiek. De wet is te complex en dreigt onuitvoerbaar te worden. Alle partijen die bij de hoorzitting over de wet hun kritiek uiten, roepen de politiek met klem op de wet aan te passen.

1 dag geleden
Rutte: Europa moet verantwoordelijkheid nemen voor steun Oekraïne

BULBOACA (ANP) - Oekraïne moet winnen en Europa moet er alles aan doen om dat mogelijk te maken, zei premier Mark Rutte in zijn speech tijdens de openingsceremonie van de top van bijna alle Europese leiders in Moldavië. "Het parool op deze top is verantwoordelijkheid." Hij riep zijn collega's op stappen te nemen zodat Oekraïne zich kan verdedigen, ook op de lange termijn en ook in tijden van tegenslag.

1 dag geleden
Minister: zelfstandige betaalt straks 225 euro per maand voor aov

DEN HAAG (ANP) - Zelfstandigen gaan straks rond de 225 euro per maand aan premies betalen voor de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov). Dat is althans de verwachting van minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) "op basis van de huidige inzichten". Het zou gaan om een premie van tussen de 7,5 en 8 procent.

1 dag geleden