Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Marokko-supporters feesten in Den Haag, Amsterdam en Rotterdam

Marokko-supporters feesten in Den Haag, Amsterdam en Rotterdam

DEN HAAG (ANP) - Feestvierders zijn donderdagavond in Den Haag, Amsterdam en Rotterdam de straat op gegaan om de overwinning van Marokko op Canada bij het WK voetbal te vieren. In de Haagse Schilderswijk zijn honderden mensen op de been. Ook in Amsterdam-West vieren Marokko-supporters op en rond het Mercatorplein de overwinning, vooral door de toeter van hun auto's en scooters te laten horen.

In de Schilderswijk wordt vooral feestgevierd bij de Stortenbekerstraat, een zijstraat van de Vaillantlaan. Dat is een belangrijke verkeersader in de wijk. Daar blokkeren ook toeterende auto's de kruising. Er wordt ook siervuurwerk afgestoken en met fakkels gezwaaid. In de wijk lopen ook veel zogeheten buurtvaders om de rust te bewaren en het verkeer in goede banen te leiden.

Op en rond het Amsterdamse Mercatorplein hangt een feestelijke sfeer en is vooral enorm veel getoeter te horen. Er is veel politie te zien. Eerder liet de Amsterdamse politie weten dat er zichtbare en onzichtbare maatregelen zijn getroffen om te voorkomen dat er opnieuw rellen ontstaan na een WK-wedstrijd van Marokko. Burgemeester Femke Halsema maakte eerder bekend dat het Mercatorplein, Plein ’40-’45 en een deel van de Burgemeester de Vlugtlaan zijn aangewezen als veiligheidsrisicogebied, zodat de politie meer bevoegdheden heeft om op te treden.

Feestvierders

Ook in Rotterdam zijn honderden mensen de straat op gegaan in het centrum, nabij het Kruisplein, vlak bij Centraal Station. Een deel zwaait met Marokkaanse vlaggen en er wordt vuurwerk afgestoken. Het kruispunt bij het Kruisplein is bezet door feestvierders. De politie is met veel politiebusjes en een enkele ME-bus aanwezig. Deze zijn te zien op strategische plekken door de stad, waaronder de Coolsingel, waar ook het stadhuis is. Bij de Coolsingel was het vooralsnog rustig.

Afgelopen zondag sloegen feestjes na de overwinning van Marokko om in ongeregeldheden in onder meer Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Ook in Brussel en Antwerpen ging het mis. Meerdere relschoppers werden gearresteerd. Bij het Mercatorplein en op Plein '40-'45 in Nieuw-West werd onder meer een auto in brand gestoken en vernielden mensen verkeersborden en ruiten. In de Schilderswijk gooiden mensen uit de menigte met zwaar vuurwerk en trokken ze auto's van voorbijgangers open. Buurtvaders wisten de boel te sussen. In Rotterdam raakten twee agenten gewond.

Marokko won donderdag met 2-1 van Canada in Qatar.

Meer uit Binnenland

NVWA doet strafrechtelijk onderzoek naar bakfietsfabrikant Babboe

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is begonnen met een strafrechtelijk onderzoek naar bakfietsfabrikant Babboe. Dit bevestigt een woordvoerder van de NVWA na berichtgeving van RTL Nieuws. De fietsfabrikant is in opspraak geraakt doordat verschillende bakfietsmodellen onveilig bleken.

1 uur geleden
Provincie ziet ontwikkelingen rond Tata als steun in de rug

HAARLEM (ANP) - Noord-Holland ziet het adviesrapport over de verduurzaming van Tata Steel in IJmuiden als een bevestiging dat de provincie op de juiste weg zit. Oud-minister Hans Wijers en consultant Frans Blom schrijven in het advies aan het kabinet dat het vergroeningsplan van de staalfabriek de meest logische optie lijkt en de overheid hoe dan ook een financiële bijdrage moet leveren.

1 uur geleden
Kabinet wil dat douane vaker informatie kan delen voor onderzoek

DEN HAAG (ANP) - De douane moet vaker gegevens kunnen delen met politie, marechaussee, de FIOD en de FIU (meldpunt voor ongebruikelijke geldtransacties), vindt verantwoordelijk demissionair staatssecretaris van Financiën Aukje de Vries. Dit is volgens haar van belang in de strijd tegen ondermijnende criminaliteit en andere illegale activiteiten. De staatssecretaris komt met een wetsvoorstel om dit te regelen.

2 uur geleden
Incassobureaus moeten vanaf april voldoen aan strengere regels

DEN HAAG (ANP) - Incassobureaus moeten met ingang van april voldoen aan veel strengere regels die moeten zorgen voor minder schuldproblemen, meldt de Inspectie Justitie en Veiligheid. Een nieuwe wet verbiedt incassobureaus dan bijvoorbeeld mensen onder druk te zetten. De bureaus worden bovendien verplicht zich te registreren in een openbaar register.

2 uur geleden
Nog geen excuses voor opgesloten jongeren om misstanden jeugdzorg

DEN HAAG (ANP) - Jongeren die het slachtoffer zijn geworden van intimidatie, vernedering of geweld tijdens hun verblijf in een gesloten jeugdzorginstelling, krijgen vooralsnog geen excuses van het kabinet. Partijen in de Tweede Kamer dringen daarop aan. Maar demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Jeugdzorg) wil eerst nog een onafhankelijk onderzoek naar de misstanden, zei hij tijdens een debat. Onder meer GroenLinks-PvdA, SP en NSC wezen erop dat er al tal van onderzoeken liggen die aantonen dat het al jaren flink mis is op de gesloten afdelingen.

3 uur geleden
Rekenkamer: overheid doet zichzelf tekort in groot CO2-project

DEN HAAG (ANP) - Vooral de industrie kan financieel profiteren van het grote CO2-opslagproject Porthos, terwijl de overheid de grootste risico's draagt. Daarmee doet de overheid "zichzelf tekort", oordeelt de Algemene Rekenkamer in een onderzoek. "Een evenwichtiger verdeling van baten en risico's" bij toekomstige projecten "verdient meer aandacht", vinden de onderzoekers.

3 uur geleden
NPO trekt twee opgelegde boetes aan Ongehoord Nederland in

HILVERSUM (ANP) - De NPO heeft besloten de tweede en derde boete die werden opgelegd aan aspirant-omroep Ongehoord Nederland in te trekken. Dat heeft de NPO donderdag gemeld. Het besluit volgt uit de gesprekken tussen de NPO en Ongehoord Nederland over hoe de samenwerking binnen het bestel verder moet gaan.

3 uur geleden