Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Marokko start als eerste vaccinatiecampagne op vasteland Afrika

Marokko start als eerste vaccinatiecampagne op vasteland Afrika

CASABLANCA (ANP) - Marokko is een vaccinatiecampagne gestart en heeft daarmee een primeur op het Afrikaanse continent. In academische ziekenhuizen in Casablanca zijn om te beginnen mensen die in de ziekenhuizen werken ingeënt met een vaccin van Sinopharm, meldden plaatselijke media. Marokkanen kunnen zich op ongeveer 3000 locaties in hun land laten vaccineren. De procedure inclusief de vaccinatie duurt tien minuten tot een kwartier volgens de gezondheidsautoriteiten.

Het Noord-Afrikaanse land van rond de 37 miljoen inwoners heeft doses van het vaccin van Oxford en AstraZeneca die zijn geproduceerd door het Indiase Serum Institute en het Chinese Sinopharm ingeslagen. Marokko heeft in totaal 66 miljoen doses besteld van de twee middelen. Het land zou dat anders hebben aangepakt dan sommige andere ontwikkelingslanden, die bijvoorbeeld via de Wereldgezondheidsorganisatie proberen vaccins te regelen. De Marokkaanse regering deed volgens een ingewijde rechtstreeks zaken met de vaccinmakers.

Marokko wil vanaf nu circa 25 miljoen mensen gratis vaccineren, als eerste mensen die werken in de gezondheidszorg, het onderwijs, het veiligheidsapparaat en kwetsbare ouderen. Het land heeft ook elders vaccins besteld en een particuliere onderneming gaat mogelijk het Chinese vaccin in Marokko maken.

Het land is door het virus relatief mild getroffen. Het heeft een half miljoen besmettingen vastgesteld en wijt 8200 sterfgevallen aan het virus. Dat is relatief weinig afgezet tegen het aantal inwoners. Momenteel liggen 470 coronapatiënten in kritieke toestand in ziekenhuizen. Marokko is vooral economisch zwaar getroffen door de coronamaatregelen. De regering heeft het land op slot gedaan uit angst voor verspreiding van het coronavirus. De economie kromp vorig jaar volgens het Internationaal Monetair Fonds met ruim 7 procent. Daardoor steeg ook de werkeloosheid verder. Er kwamen ook Nederlanders vast te zitten in Marokko toen de autoriteiten daar een lockdown instelden. Hun repatriëring verliep moeizaam.

Meer uit Buitenland

Separatisten Nieuw-Caledonië weigeren barricades te verwijderen

NOUMEA (ANP/AFP) - De internationale luchthaven van het Franse overzeese gebied Nieuw-Caledonië is maandag gesloten gebleven, omdat separatisten weigerden de wegversperringen op te heffen die de Pacifische archipel al een week lang lamleggen. Frankrijk had meer dan 600 zwaarbewapende politiemensen ingezet om controle te krijgen over de weg die de hoofdstad Noumea verbindt met het internationale vliegveld. Tevergeefs dus.

21 minuten geleden
Schip dat brug in Baltimore vernielde naar haven gesleept

BALTIMORE (ANP/AFP) - Het vrachtschip dat bijna twee maanden geleden tegen een brug in de Amerikaanse stad Baltimore aanvoer, is maandag weer vlotgetrokken en terug naar de haven gesleept.

1 uur geleden
Witte Huis: Iraanse president Raisi had bloed aan zijn handen

WASHINGTON (ANP/RTR) - De zondag bij een helikoptercrash omgekomen Iraanse president Ebrahim Raisi had "bloed aan zijn handen", omdat hij extremistische groeperingen in de regio steunde. Dat zei de Witte Huis-woordvoerder op het gebied van nationale veiligheid John Kirby.

2 uur geleden
Iran houdt verkiezingen op 28 juni voor opvolger dode Raisi

TEHERAN (ANP/AFP) - Iran houdt op 28 juni nieuwe presidentsverkiezingen, melden staatsmedia. De verkiezingen zijn noodzakelijk na de dood van president Ebrahim Raisi en zijn gevolg bij een helikoptercrash. "De verkiezingskalender werd goedgekeurd tijdens de bijeenkomst van de hoofden van de rechterlijke macht, de regering en het parlement", aldus de staatstelevisie.

3 uur geleden
Ex-fixer Cohen bekent in rechtszaal Trump te hebben bestolen

NEW YORK (ANP/RTR) - Donald Trumps voormalige fixer Michael Cohen heeft in de rechtszaal bekend dat hij geld heeft gestolen van het bedrijf van de voormalige Amerikaanse president. Cohen is een belangrijke getuige van de aanklagers in het zwijggeldproces waarin Trump is verwikkeld.

3 uur geleden
Netanyahu: besluit ICC-aanklager absurd en vorm van antisemitisme

JERUZALEM (ANP) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu noemt het besluit van de aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) om een arrestatiebevel tegen hem en defensieminister Yoav Gallant te vragen "absurd" en een vorm van "nieuw antisemitisme", zo schrijft de Israëlische krant Haaretz.

3 uur geleden
VS veroordelen 'gelijkstellen' Israël en Hamas door ICC-aanklager

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft het verzoek van de aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) om arrestatiebevelen uit te vaardigen tegen zowel leiders van Israël als Hamas veroordeeld. Biden noemde de beslissing van Karim Khan "schandalig".

4 uur geleden