Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Marokko normaliseert relatie met Israël

Marokko normaliseert relatie met Israël

WASHINGTON/RABAT (ANP/RTR/AFP) - Marokko en Israël knopen volledige diplomatieke relaties aan. Marokko en Israël hebben dat bevestigd nadat de Amerikaanse president Donald Trump de stap op Twitter had aangekondigd. De VS zullen de soevereiniteit van Marokko over de Westelijke Sahara erkennen, voegde hij eraan toe.

De Verenigde Arabische Emiraten (VAE), Bahrein en Soedan gingen eerder dit jaar al diplomatieke relaties aan met Israël als uitvloeisel van een Amerikaans vredesplan voor het Midden-Oosten. "Weer een HISTORISCHE doorbraak vandaag", aldus Trump.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Marokkaanse regering verwelkomden de normalisering van de relatie. Netanyahu sprak van "opnieuw een groot licht van vrede". Beide landen zullen hun kantoren in Rabat en Tel Aviv heropenen met het oog op de opening van ambassades. Ook worden Israëlische (toeristen)vluchten toegelaten, bevestigde Marokko. Verder komen er binnenkort directe vluchten van Marokko naar Israël en gaan Israëlische en Marokkaanse bedrijven samenwerken.

Autonomie

Witte Huis-adviseur Jared Kushner, de schoonzoon van Trump, zei dat het onvermijdelijk is dat ook Saudi-Arabië uiteindelijk de relatie met Israël normaliseert.

Marokko erkende de Verenigde Staten in 1777, dus het is passend dat de VS de soevereiniteit van dat land over de Westelijke Sahara erkennen, aldus Trump. Een onafhankelijke Sahrawi-staat is volgens hem niet realistisch. Autonomie zou het hoogst haalbare zijn. Marokko heeft daarvoor eerder een voorstel gedaan.

Wapenstilstand

Marokko lijfde de Westelijke Sahara, een voormalige Spaanse kolonie, in de jaren zeventig in. Dat leidde tot een gewapend conflict met Polisario, dat een eigen staat wil vormen voor de Sahrawi's. Sinds 1991 is er een door de Verenigde Naties bereikte wapenstilstand van kracht tussen Polisario en Marokko, waarop de VN-macht MINURSO toezicht houdt. Onlangs waren er weer schermutselingen in de woestijn.

De Marokkaanse koning Mohammed VI toonde zich zeer ingenomen met de Amerikaanse stap. Polisario betreurde die. De VN lieten weten dat er niets verandert aan de status van het omstreden gebied.

De koning heeft in een telefoongesprek met de Palestijnse president Abbas gezegd achter een tweestatenoplossing te blijven staan.

Meer uit Buitenland

Bronnen: deze week gesprekken in Qatar over oorlog Gaza

CAÏRO (ANP/RTR/AFP) - Gesprekken tussen Israël en Hamas over een staakt-het-vuren moeten nog deze week plaatsvinden in Qatar. Dat hebben bronnen bij de Egyptische veiligheidsdiensten gemeld aan persbureau Reuters. Het Israëlische oorlogskabinet besloot zaterdag om onderhandelaars naar de gesprekken te sturen.

21 minuten geleden
Oekraïense wapenproductie volgens minister in jaar verdrievoudigd

KYIV (ANP/RTR) - De Oekraïense defensie-industrie produceert volgens de regering drie keer zoveel wapens als een jaar geleden. Er zijn nu honderd staatsbedrijven actief in de wapenproductie en vierhonderd private ondernemingen, zegt minister van Strategische Industrieën Oleksandr Kamysjin. Volgens de minister van Defensie laten de westerse wapens nog wel eens op zich wachten.

51 minuten geleden
Loekasjenko wil in 2025 weer een nieuwe termijn als president

MINSK (ANP/RTR) - Aleksandr Loekasjenko wil in 2025 een nieuwe termijn als president van Belarus. Dat heeft leider volgens staatspersbureau BelTA gezegd nadat hij zijn stem had uitgebracht voor de verkiezingen voor het parlement en de gemeenteraad van Minsk. Loekasjenko is een trouwe bondgenoot van de Russische president Vladimir Poetin en werd vaak de laatste dictator van Europa genoemd.

2 uur geleden
Oppenheimer en The Bear grote winnaars bij SAG Awards

LOS ANGELES (ANP) - Oppenheimer was zaterdag bij de uitreiking van de Screen Actors Guild (SAG) Awards in Los Angeles een van de grote winnaars. Bij het evenement, dat geldt als belangrijke graadmeter voor de kansen op een Oscar, kreeg de film drie prijzen. In de televisiecategorieën wist ook de serie The Bear drie prijzen te winnen.

4 uur geleden
Strijdbare Haley erkent nederlaag tegen Trump in thuisstaat

COLUMBIA (ANP) - Nikki Haley heeft Donald Trump gefeliciteerd met zijn overwinning in de Republikeinse voorverkiezingen in de staat South Carolina. Met twee derde van de stemmen geteld, kan Trump rekenen op de steun van circa 60 procent van de conservatieve kiezers in de staat, Haley op 40 procent. De overwinning van Trump is pijnlijk voor Haley, die jarenlang gouverneur was van South Carolina. In een toespraak voor aanhangers toonde ze zich echter strijdbaar en optimistisch en zei ze door te zullen gaan.

9 uur geleden
Israël wil in Qatar praten over wapenstilstand

TEL AVIV (ANP) - Het oorlogskabinet van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zaterdagavond besloten om een delegatie naar Qatar te sturen om te praten over een nieuwe wapenstilstand in Gaza. Dat melden Israëlische media op basis van regeringsfunctionarissen. Wanneer de gesprekken plaatsvinden is niet bekend.

10 uur geleden
Haley verliest van Trump in thuisstaat South Carolina

COLUMBIA (ANP) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump heeft de Republikeinse voorverkiezingen in de staat South Carolina gewonnen. Hij verslaat volgens Amerikaanse media en peilingbureau Edison Research voormalig VN-ambassadeur Nikki Haley. De overwinning is pijnlijk voor Haley, die jarenlang gouverneur van de Amerikaanse staat was.

10 uur geleden