Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Marokko heft lockdown nog niet op'

'Marokko heft lockdown nog niet op'

RABAT (ANP) - De Marokkaanse regering is van plan de lockdown die in het land geldt vanwege het coronavirus sinds 20 maart nog een keer te verlengen. Aanvankelijk werd het einde van de lockdown op 10 juni gepland, maar de regering van premier Saad Eddine al-Othmani zou deze week bekendmaken dat de noodtoestand voorzichtigheidshalve tot het einde van de maand blijft gelden.

Het wordt wel de laatste verlenging, volgens autoriteiten die zijn geraadpleegd door Marokkaanse media. Zij zeggen dat de premier die 10 juni officieel bekendmaakt.

De strenge lockdown houdt talrijke mensen, onder wie ook veel Nederlanders, tegen hun zin vast in Marokko omdat reizen vrijwel onmogelijk is. Tienduizenden Marokkanen elders kunnen al sinds maart niet terug naar huis. Dat de regering toch aan de noodtoestand vasthoudt, is onder meer vanwege een nieuwe uitbraak op een feest in Marrakesh. Het toont volgens de autoriteiten dat het virus ieder moment weer de kop kan opsteken. Er zijn ook praktische problemen met de voorgenomen beheersing van het virus met behulp van tests. De oproep aan bedrijven die weer actief zijn om personeel massaal te laten testen, zou om verschillende redenen nog niet zijn opgevolgd.

Meer uit Buitenland

Rechtbank Italië schrapt coronazaak tegen oud-premier Conte

BRESCIA (ANP/RTR) - Een Italiaanse rechtbank heeft een zaak tegen oud-premier Giuseppe Conte en voormalig gezondheidsminister Roberto Speranza geseponeerd. Ze werden beschuldigd van nalatigheid bij hun aanpak in de beginfase van de coronapandemie in 2020.

25 minuten geleden
Oekraïne vraagt om internationale hulp na verwoesting van dam

KYIV (ANP/RTR/AFP) - De Oekraïense regering heeft de internationale gemeenschap om hulp gevraagd bij de rampenbestrijding na de verwoesting van de Kachovka-dam, eerder deze week. President Volodymyr Zelensky heeft de situatie aan de telefoon besproken met de Franse president Emmanuel Macron. Die zegt "de komende uren" hulp te sturen. Premier Denys Sjmyhal deed een oproep aan internationale organisaties om bij te springen.

47 minuten geleden
Gratie voor vriendin van Belarussische journalist Protasevitsj

MINSK (ANP/AFP) - Na haar vriend Roman Protasevitsj heeft ook de Russische Sofia Sapega gratie gekregen. Zij zaten samen in het Ryanair-toestel dat in mei 2021 tijdens een vlucht van Griekenland naar Litouwen in Belarus aan de grond werd gezet. Volgens het staatspersbureau BELTA heeft president Aleksandr Loekasjenko gratie verleend en is zij overgedragen aan Rusland.

2 uur geleden
Charles haalt uitgesteld staatsbezoek Frankrijk in september in

LONDEN (ANP/RTR) - Koning Charles en koningin Camilla gaan in september op staatsbezoek naar Frankrijk. Aanvankelijk zou de Britse koning in maart al een staatsbezoek brengen aan Frankrijk, maar het bezoek werd in overleg met de Franse president Emmanuel Macron uitgesteld wegens onrust rondom de omstreden pensioenhervorming.

2 uur geleden
Christendemocraten in EU-parlement op ramkoers met Timmermans

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie intimideert Europarlementariërs die kritisch zijn over de door vicevoorzitter Frans Timmermans voorgestelde Natuurherstelwet. Dat zei een aantal christendemocraten, onder wie CDA-delegatieleider Esther de Lange, op een persconferentie in Brussel.

3 uur geleden
Paus Franciscus ondergaat buikoperatie zonder complicaties

VATICAANSTAD (ANP/RTR/AFP) - Paus Franciscus heeft woensdag een buikoperatie ondergaan, meldt het Vaticaan. Daarbij traden geen complicaties op. Het gaat goed met het hoofd van de rooms-katholieke kerk. Hij maakte volgens zijn arts een grapje vlak nadat hij wakker werd.

3 uur geleden
Onderzoekers: Instagram broedplaats voor pedofiele netwerken

MENLO PARK (ANP) - Het sociale medium Instagram faciliteert pedofielennetwerken, stelt de Wall Street Journal. De Amerikaanse krant deed met de universiteiten van Stanford en Massachusetts Amherst onderzoek naar de netwerken waarin materiaal van kindermisbruik wordt gedeeld en verkocht. Moederbedrijf Meta erkent dat het bestrijden van dergelijk materiaal op Instagram niet voldoende lukt.

3 uur geleden