Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Marokko beperkt export van tomaten

Marokko beperkt export van tomaten

RABAT (ANP/BLOOMBERG) - Marokko beperkt de export van tomaten. Daarmee wil het Noord-Afrikaanse land zorgen dat er genoeg aanvoer is voor de eigen markt en dat de prijzen omlaag gaan richting de islamitische vastenmaand ramadan. Maar de maatregel zorgt voor verdere problemen in Europa. Onder meer in het Verenigd Koninkrijk is de verkoop van tomaten al beperkt.

Droogte, kou insecten en hoge kosten voor zaken als kunstmest hebben de afgelopen tijd gezorgd voor een lagere tomatenoogst in Marokko. Dat land is de op drie na grootste producent van tomaten. Maar ook veel komkommers, courgettes, aubergines en paprika's worden in Marokko verbouwd.

Daar komt bij dat Noord-Europese landen zelf minder groenten als tomaten en paprika's produceren. Dat gebeurt normaal gesproken in kassen, maar door de hoge gasprijzen is dat te duur en is de oogst ook hier kleiner.

Tekorten

De mindere oogst leidt in verschillende Europese landen tot hogere prijzen, maar vooral in het Verenigd Koninkrijk zijn er ook tekorten. Verschillende supermarkten legden klanten al limieten op hoeveel ze mogen kopen van verschillende groenten.

Een van de oorzaken van die grotere problemen is de Brexit. Europese voedselleveranciers zien dat veel vrachtwagens die naar het Verenigd Koninkrijk gaan met verse groenten leeg terugkomen als gevolg van de extra douaneregels die na het Britse vertrek uit de Europese Unie gelden. "Dat is niet winstgevend", aldus Philippe Binard van Freshfel, de Europese vereniging voor verse groente en fruit. "Bedrijven zijn bang voor controles als ze Britse goederen mee terug naar de EU nemen. Niemand wil het risico lopen op vertragingen bij de douane."

Ook in Ierland en Denemarken zijn er lege schappen. De Zweedse supermarktketen ICA zegt ook moeite te hebben om voldoende groente en fruit in te kopen. In Nederland, Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje zijn er geen noemenswaardige problemen, meldt Freshfel.

Meer uit Buitenland

Uitgaansverbod en leger op straat in Bangladesh

DHAKA (ANP/AFP/DPA) - De regering van Bangladesh heeft zaterdag een uitgaansverbod afgekondigd na vier dagen van gewelddadige studentenprotesten. Daarbij zijn volgens plaatselijke media meer dan honderd doden gevallen, meer dan de helft daarvan op vrijdag. Het leger patrouilleert in de hoofdstad Dhaka. Bij de onlusten zijn naar verluidt driehonderd agenten gewond geraakt. De politie zou ook met vuurwapens op betogers hebben geschoten.

1 uur geleden
Twaalf Congresleden vragen Biden af te zien van kandidatuur

WASHINGTON (ANP/RTR) - Nog eens twaalf Democratische Congresleden hebben vrijdag opgeroepen dat president Joe Biden moet afzien van zijn deelname aan de presidentsverkiezingen. Dat melden Amerikaanse media. Niet sinds Bidens beroerde prestatie in een debat met zijn tegenkandidaat Donald Trump hebben zoveel partijgenoten zich op één dag tegen hem gekeerd.

5 uur geleden
Schutter verkende terrein met drone kort voor aanslag op Trump

WASHINGTON (ANP) - Thomas Matthew Crooks, die afgelopen zaterdag probeerde Donald Trump dood te schieten, verkende het terrein in Pennsylvania met een drone kort voordat de oud-president er een toespraak hield. Dat zeggen bronnen aan The Wall Street Journal. De veiligheid tijdens het campagne-evenement heeft veel vragen opgeroepen.

5 uur geleden
Trump belt met Zelensky

WASHINGTON (ANP/RTR) - Donald Trump heeft vrijdag een "heel goed telefoongesprek" gehad met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Dat heeft de Amerikaanse presidentskandidaat voor de Republikeinen bekendgemaakt via zijn platform Truth Social.

7 uur geleden
Israëlische kolonisten bestormen stad op Westelijke Jordaanoever

HUWARA (ANP) - Israëlische kolonisten hebben een aanval uitgevoerd op Palestijnen en hun eigendommen in de stad Huwara, in het noorden van de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. Dat meldt het Palestijnse persbureau Wafa.

14 uur geleden
Nationalistische oud-parlementariër Oekraïne neergeschoten

LVIV (ANP/RTR) - Een nationalistisch voormalig lid van het Oekraïense parlement is vrijdag neergeschoten en ernstig verwond, meldt de politie. Het gaat om de 60-jarige Iryna Farion, bekend van haar campagnes om de Oekraïense taal te promoten. De politie zoekt nog naar de man die Farion neerschoot in een straat in de westelijke stad Lviv.

14 uur geleden
Krant: bij explosie op boot komen zeker 40 migranten uit Haïti om

PORT-AU-PRINCE (ANP) - Minstens veertig Haïtiaanse migranten zijn op zee om het leven gekomen nadat met benzine gevulde vaten op hun boot in brand waren gevlogen en geëxplodeerd. Dat meldt de Amerikaanse krant Miami Herald onder verwijzing naar de Haïtiaanse autoriteiten.

15 uur geleden