Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Marktonderzoeker: vorig jaar voor 41 miljard aan NFT's verhandeld

Marktonderzoeker: vorig jaar voor 41 miljard aan NFT's verhandeld

NEW YORK (ANP) - De verkoop van Non Fungible Tokens, een soort digitaal certificaat van echtheid voor digitale objecten, heeft vorig jaar volgens schattingen bijna 41 miljard dollar (36 miljard euro) opgeleverd. Op dat bedrag komt de in blockchain gespecialiseerde marktonderzoeker Chainalysis uit. De unieke codes, kortweg NFT's genoemd, zijn pas sinds begin vorig jaar in opkomst maar leverden bij veilingen soms al miljoenenbedragen op.

Een NFT is een niet-uitwisselbare code die beveiligd wordt door blockchain-technologie en aangeeft dat de eigenaar ervan een digitaal object bezit. In die vorm werd het eerste bericht op het sociale medium Twitter door oprichter Jack Dorsey geveild voor 2,9 miljoen dollar, ook al is het berichtje eenvoudig te kopiëren of te retweeten. De eerste broncode voor het World Wide Web leverde al 5,4 miljoen dollar op en de eerste sms ooit kreeg voor 107.000 euro een nieuwe "eigenaar".

Chainalysis kwam op het miljardenbedrag door te kijken naar alle transacties rond NFT's via het blockchain voor de cryptomunt Ethereum. Die blockchain, een soort decentraal orderboek dat overal tegelijk wordt bijgewerkt, staat ook open voor andere crypto's en is voor de handel in NFT's veruit het populairste netwerk.

Omdat er zoveel geld wordt neergeteld voor plaatjes, filmpjes of berichtjes die eindeloos te kopiëren zijn, noemen sommige critici NFT's een luchtbel. Maar het biedt kunstenaars en creatievelingen die vooral digitale creaties maken ook een mogelijkheid om wat aan hun werk te verdienen, zeggen de voorstanders. De markt voor NFT's nadert volgens de schattingen van Chainalysis dan ook de omvang van de markt voor fysieke kunst of antiek. Volgens onderzoek van kunstbeurs Art Basel en zakenbank UBS werd in 2020 voor iets meer dan 50 miljard dollar aan kunst en antiek verkocht, hoewel de coronapandemie dat jaar wel impact had op kunstbeurzen wereldwijd.

Meer uit Financieel

Krant: investeerders doen miljardenbod op warenhuisketen Macy's

NEW YORK (ANP) - Een groep investeerders heeft een voorstel gedaan om de Amerikaanse warenhuisketen Macy's te kopen voor 5,8 miljard dollar (zo'n 5,4 miljard euro). Dat meldt zakenkrant The Wall Street Journal op basis van ingewijden. De investeerdersgroep heeft het voorstel ook met Macy's besproken en het bestuur van de keten is bijeengekomen om het bod te bestuderen. Het is volgens de ingewijden echter niet duidelijk of de retailer voorstander is van het bod.

8 minuten geleden
Drukke beursweek met rentebesluiten Fed en ECB

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers maken zich op voor een drukke beursweek met rentebesluiten van de Amerikaanse Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB). De twee banken houden naar verwachting de rente opnieuw onveranderd. Op de financiële markten wordt gespeculeerd dat de rente in de Verenigde Staten en de eurozone komend voorjaar verlaagd zal worden nu de inflatie sterk aan het afzwakken is.

15 uur geleden
Duitse winkelbranche: kerstverkopen vallen nog tegen

BERLIJN (ANP/DPA) - De kerstverkopen bij Duitse winkelketens vallen tot dusver tegen. Dat stelt de Duitse winkelbrancheorganisatie HDE na onderzoek onder meer dan 350 winkelbedrijven. Volgens HDE gaf bijna 60 procent aan teleurgesteld te zijn over de verkopen van afgelopen week.

17 uur geleden
Nieuwe gaspijplijn maakt Servië minder afhankelijk van Rusland

BELGRADO (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - Een nieuwe gaspijplijn die zondag is geopend maakt Servië minder afhankelijk van Russisch aardgas. De pijplijn van 170 kilometer loopt van de Servische stad Niš naar de rand van de Bulgaarse hoofdstad Sofia en heeft een jaarlijkse capaciteit van 1,8 miljard kubieke meter. Dat is goed voor 60 procent van de Servische gasbehoefte.

18 uur geleden
IEA: toezeggingen klimaattop over energie-uitstoot onvoldoende

DUBAI (ANP/AFP) - De toezeggingen die tot dusver zijn gedaan op de klimaattop COP28 in Dubai zijn nog onvoldoende om de energie-gerelateerde uitstoot in 2030 voldoende te verlagen om zo de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad. Dat zegt het Internationaal Energie Agentschap (IEA).

20 uur geleden
Topman chipbedrijf Arm: bezorgd over menselijke controle AI

CAMBRIDGE (ANP) - De topman van het grote Britse chipconcern Arm Holdings maakt zich er zorgen over dat de menselijke controle over kunstmatige intelligentie verloren kan gaan. Dat heeft Rene Haas gezegd in een interview met persbureau Bloomberg. Hij stelt dan ook dat er manieren moeten zijn om AI-systemen uit te kunnen zetten.

21 uur geleden
China wil akkoord over fossiel dat aanvaardbaar is voor iedereen

DUBAI (ANP/AFP/RTR) - China wil dat er op de klimaattop in Dubai een akkoord over fossiele brandstoffen komt dat "aanvaardbaar" is voor iedereen. "We willen allemaal samenwerken om een taal te vinden die de juiste richting geeft voor verdere inspanningen, die zoveel mogelijk inclusiviteit weerspiegelt en die ook aanvaardbaar is voor alle partijen", zei de Chinese klimaatgezant Xie Zhenhua zaterdag.

1 dag geleden