Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Marktonderzoeker: overwaarde woning gemiddeld 175.000 euro

Marktonderzoeker: overwaarde woning gemiddeld 175.000 euro

DELFT (ANP) - De daling van de huizenprijzen deert de Nederlandse woningbezitter over het algemeen nog niet. Een koopwoning in Nederland heeft namelijk gemiddeld 175.000 euro overwaarde, berekende marktonderzoeker Calcasa. Volgens de onderzoekers heeft de woningmarkt daarmee nog voldoende "vet op de botten" om een eventuele verdere prijsdaling het hoofd te bieden.

Volgens Calcasa telt Nederland momenteel zo'n 8,1 miljoen woningen. Die zijn goed voor een totale woningwaarde van ruim 3 biljoen euro. Bij de berekening van de overwaarde keek Calcasa naar bestaande koopwoningen die van eigenaar wisselden sinds 1 januari 1993. Dit zijn in totaal circa 3 miljoen woningen, met een totale waarde van ruim 1,2 biljoen euro en een gemiddelde woningwaarde van 445.000 euro. Vergeleken met de aankoopprijs komt dit neer op gemiddeld 175.000 euro overwaarde per woning, aldus de onderzoekers.

Calcasa benadrukt dat de daadwerkelijke overwaarde voor veel woningen hoger ligt. Dat komt onder andere doordat de hypotheekfinanciering ook minder dan 100 procent van de aankoopprijs kan zijn en er tussentijdse hypotheekaflossingen gedaan worden.

In plaatsen met een groot aandeel miljoenenwoningen, zoals Aerdenhout, Bloemendaal en Blaricum, is de overwaarde gemiddeld het hoogst. Daar gaat het om enkele tonnen. Huizenbezitters in Kerkrade en Sittard moeten het doen met de laagste gemiddelde overwaarde. In Kerkrade gaat het in doorsnee om 85.000 euro, in Sittard is het iets meer dan een ton. Daarbij moet wel worden vermeld dat huizen daar gemiddeld minder kosten. Qua percentage van de woningwaarde ontlopen de plaatsen met de hoogste en de laagste overwaarde elkaar niet heel veel.

De onderzoekers hebben ook gekeken in hoeverre de Nederlandse woningvoorraad bestand is tegen prijsdalingen, met mogelijk een periode van lagere woningprijzen in het vooruitzicht. In een scenario met een prijsdaling van 10 procent per jaar duurt het tot begin 2028 voordat de overwaarde is verdampt. In een scenario met 5 procent daling per jaar duurt dit tot 2033. Bij een gemiddelde aanhoudende daling van 3 procent per jaar duurt het tot 2040 alvorens de overwaarde is verdwenen.

Meer uit Financieel

Topman ABN: intrekken taks aandeleninkoop zou goed signaal zijn

AMSTERDAM (ANP) - Het zou een "goed signaal voor ondernemend Nederland" zijn als de Nederlandse belasting op aandeleninkoop wordt ingetrokken door het nieuwe kabinet. Dat zegt topman Robert Swaak van ABN AMRO naar aanleiding van een eerder Bloomberg-artikel waarin wordt gesteld dat de formatiepartijen in Den Haag aan die stap denken.

21 minuten geleden
ABN AMRO zakt in licht hogere AEX na resultaten

AMSTERDAM (ANP) - ABN AMRO behoorde woensdag tot de dalers in de AEX-index op het Damrak. De bank wist de nettowinst in het afgelopen kwartaal flink op te voeren. De rente-inkomsten daalden daarbij minder hard dan gevreesd. Later dit jaar gaat de Europese Centrale Bank (ECB) waarschijnlijk de rentes verlagen, wat de situatie voor banken zou kunnen veranderen. Het aandeel werd ruim 4 procent lager gezet.

21 minuten geleden
Concerten Taylor Swift geven economie VK boost van bijna miljard

LONDEN (ANP) - De concerten van Taylor Swift geven de economie in het Verenigd Koninkrijk naar verwachting een boost van bijna een miljard pond. Dat stelt de Britse bank Barclays, die een schatting maakte van de inkomsten die de Amerikaanse zangeres aan de andere kant van de Noordzee zal genereren.

27 minuten geleden
Modebedrijf Burberry ziet verkoop kelderen, vooral in China en VS

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Het Britse modebedrijf Burberry heeft het vorige kwartaal flink minder kleding verkocht. Met name in China en de Verenigde Staten was er minder vraag naar de trenchcoats en kleding voorzien van het kenmerkende Burberry-ruitmotief.

33 minuten geleden
Nederlandse economie onverwacht gekrompen in eerste kwartaal

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar onverwacht gekrompen. Volgens een voorlopige raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek ging het om een krimp van 0,1 procent vergeleken met het voorgaande kwartaal, waarin de economie nog uit een recessie kwam.

46 minuten geleden
Aandacht voor cijfers ABN AMRO en inflatie VS op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht woensdag onder meer uit naar de resultaten van ABN AMRO. De bank wist de nettowinst in het afgelopen kwartaal flink op te voeren. De rente-inkomsten daalden minder hard dan gevreesd. Volgens topman Robert Swaak laat dat de Nederlandse economie, waar de bank sterk op leunt, nog altijd veerkracht zien.

1 uur geleden
Huurcommissie ziet flinke toename aantal servicekostenzaken

DEN HAAG (ANP) - De Huurcommissie ontving vorig jaar veel meer klachten over de servicekosten die huurders bovenop hun kale huur moesten betalen. Dat blijkt uit het jaarrapport over 2023 dat de geschillenbeslechter woensdag heeft gepresenteerd. De huurders kregen in de meeste gevallen gelijk van de Huurcommissie. Daardoor daalden hun servicekosten gemiddeld met 660 euro per jaar.

1 uur geleden