Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Marktonderzoeker: omikron drukt op bedrijvigheid in eurolanden

Marktonderzoeker: omikron drukt op bedrijvigheid in eurolanden

LONDEN (ANP) - De nieuwe golf coronabesmettingen met de omikronvariant remt de bedrijvigheid in de eurozone. Vooral dienstverlenende bedrijven, zoals winkels, restaurants, cafés en vervoerders, kampen volgens de Britse marktonderzoeker IHS Markit met aangescherpte beperkingen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Daardoor groeit de economie minder hard, zegt econoom Joe Hayes van het bureau.

Een graadmeter van IHS Markit die de bedrijvigheid in de dienstensector meet, daalde volgens definitieve cijfers tot 53,3 in december. Dat is fiks lager dan de stand van 55,4 in november. Ieder cijfer boven de 50 wijst op groei, daaronder op krimp. Ook als wordt gekeken naar de industrie en dienstensector samen vertraagde de groei, doordat productiebedrijven last hebben van schaarste aan onderdelen.

In Duitsland was zelfs sprake van lichte krimp, waar eerdere cijfers nog op stagnatie wezen. Volgens Hayes komt dit doordat de anticoronamaatregelen in de grootste economie van de eurozone relatief zwaar zijn. "Maar de groeivertraging was ook in veel andere landen te zien", meldt hij in een toelichting.

"De verspreiding van omikron had duidelijk grote impact op de dienstensector. Klanten zijn weer voorzichtiger door de nieuwe variant. Versoepelde reisbeperkingen zorgden voor meer toerisme in de voorgaande maanden, wat de dienstverleners in de eurozone verder hielp. Maar dit effect verdween in december", voegt hij toe.

Meer uit Financieel

Techbedrijven stijgen op Wall Street, olieprijzen zakken weer

NEW YORK (ANP) - Techbedrijven als chipmaker AMD, Facebook-moederbedrijf Meta en elektrische autofabrikant Tesla stonden donderdag tussen de stijgers op de beurzen in New York. De bedrijven kregen er tot 4,8 procent bij. Verder ging de prijs van olie weer omlaag, na een flinke opmars een dag eerder.

1 uur geleden
Tesla aangeklaagd om racisme op de werkvloer

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Tesla is aangeklaagd door een Amerikaans agentschap dat optreedt tegen discriminatie op de werkvloer. De elektrische autofabrikant zou een racistische werkomgeving hebben gecreëerd voor zwarte werknemers in een fabriek in Californië.

2 uur geleden
ASR in cassatie tegen uitspraak gerechtshof rond 'woekerpolis'

AMSTERDAM (ANP) - Verzekeraar ASR stapt naar de Hoge Raad na een uitspraak van het gerechtshof in Den Haag op dinsdag. Centraal in die zaak staan drie beleggingsverzekeringsproducten die in de periode tussen 1989 en 2004 werden aangeboden door Aegon, waarvan ASR onlangs de Nederlandse activiteiten overnam. De zaak is aangespannen door de vereniging Woekerpolis.nl.

3 uur geleden
ABN AMRO schrapt 70 procent van de banen in New York

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Het personeelsbestand van ABN AMRO in New York krimpt tegen het einde van het jaar met 70 procent. Het gaat om in totaal 52 van de 73 functies in de Amerikaanse stad. Het schrappen van die banen is onderdeel van de strategie van de bank om de focus meer te leggen op Europa.

4 uur geleden
Bronnen: bedrijf achter game Fortnite schrapt honderden banen

CARY (ANP/BLOOMBERG) - Epic Games, de ontwikkelaar van de populaire videogame Fortnite, ontslaat 870 werknemers. Dat melden bronnen aan persbureau Bloomberg. Het bedrijf zou dat hebben aangekondigd in een memo gericht aan het personeel, maar heeft zelf nog niet gereageerd op een verzoek om commentaar.

5 uur geleden
UWV: wetten soms te complex om benodigde hulp te kunnen bieden

AMSTERDAM (ANP) - Uitkeringsinstantie UWV kan mensen niet altijd de hulp bieden die ze nodig hebben, omdat Nederlandse wetten soms te ingewikkeld zijn. Dit zei de instantie donderdag in een gesprek met leden van de Tweede Kamer.

5 uur geleden
Afvalverwerker Renewi maakt koerssprong op Damrak na overnamebod

AMSTERDAM (ANP) - Afvalverwerker Renewi heeft donderdag een koerssprong van bijna 39 procent gemaakt. Dat gebeurde na een bod van een Australisch beleggingsfonds, dat het Nederlands-Britse bedrijf wil overnemen. Renewi werd daarmee gewaardeerd op zo'n 636 miljoen pond, omgerekend 736 miljoen euro. De afvalverwerker zelf vindt die prijs echter te laag.

5 uur geleden