
Marktleider Klarna stopt niet met achteraf betalen in winkels
DEN HAAG (ANP) - Betaaldienst Klarna is niet van plan gehoor te geven aan de oproep van het kabinet om te stoppen met het aanbieden van achteraf betalen in fysieke winkels. Dat heeft landenmanager Matthew Scott van het Zweedse fintechbedrijf gezegd in een gesprek met de Tweede Kamer. Klarna is de grootste aanbieder van 'buy now, pay later' (BNPL).
Er is nu eenmaal vraag naar het product, zowel bij winkeliers als klanten, aldus Scott. Hij benadrukt dat het bedrijf ook in winkels goed controleert of gebruikers meerderjarig zijn en het product dat zij kopen ook kunnen betalen. Veelal gaat het om mensen die ook online al gebruikmaken van Klarna.
Het kabinet vindt het onwenselijk dat mensen ook in de winkelstraat op de pof kunnen kopen. Minister Eelco Heinen (Financiën, VVD) en staatssecretaris Teun Struycken (Rechtsbescherming, NSC) deden vorige maand een klemmend beroep op aanbieders als Klarna om dit niet mogelijk te maken. Ook in de Kamer leven grote zorgen over het gemak waarmee mensen zich met deze diensten diep in de schulden kunnen steken.
Dilemma
Klarna-kopstuk Wouter Strauven werpt tegen dat er ook voordat zijn bedrijf de markt betrad, al mogelijkheden waren om spullen te kopen zonder dat er voldoende geld op de betaalrekening staat. "Krediet bestaat al veel langer", zegt hij. Voor consumenten is achteraf betalen via Klarna "een beter alternatief dan roodstaan met rente", stelt hij.
De opstelling van Klarna kan concurrenten voor een dilemma plaatsen. Topman Hans Langenhuizen van het soortgelijke bedrijf In3 zegt bijvoorbeeld "niet altijd een voorstander" te zijn van uitgesteld betalen in stenen winkels. Maar als concurrenten dit wel aanbieden en dat hem klanten dreigt te kosten, sluit hij niet uit dat hij ook mee zal gaan. "Ik heb wel een bedrijf te runnen."
Andere deelnemers aan het gesprek zijn terughoudender. Billink en Riverty laten weten geen plannen te hebben om hun diensten ook in fysieke winkels te gaan aanbieden. Zij stellen dat hun product is bedoeld om mensen zekerheid te bieden over onlineaankopen bij webwinkels waar zij nog geen ervaring mee hebben, niet om betalingen uit te stellen.
Meer uit Binnenland
WAGENINGEN (ANP) - In Wageningen hebben de oorlogsveteranen Mervyn Kersh en Nick Janicki rond middernacht het Nationaal Bevrijdingsvuur aangestoken om de overgang van 4 naar 5 mei te markeren. De 100-jarige Kersh uit het Verenigd Koninkrijk en de 101-jarige Janicki uit Canada deden dat samen met burgemeester Floor Vermeulen van Wageningen op het plein voor Hotel De Wereld, waar tachtig jaar geleden werd onderhandeld over de Duitse capitulatie.
5 uur geledenDONGEN (ANP) - In een bedrijfspand in Dongen (Noord-Brabant) is zondagavond een zeer grote brand uitgebroken. De brandweer pompt water uit het Wilhelminakanaal om het vuur te blussen.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De organisatie van de alternatieve dodenherdenking in Den Haag is "heel erg dankbaar voor de grote opkomst". Op de herdenking aan de rand van het Malieveld kwamen tussen de 3000 en 4000 mensen af, schat een woordvoerder van de organisatie. Eerder had de organisatie aangegeven uit te gaan van zo'n vijfhonderd bezoekers.
8 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het Comité 4 en 5 mei kijkt terug op "een geslaagde herdenking" op de Dam in Amsterdam. "De twee minuten stilte zijn zonder grote verstoringen verlopen, wat heel fijn is", zei een woordvoerder. Zij meldt dat volgens de politie 16.000 mensen bijeen waren op de Dam.
8 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Op en rond de Dam, waar zondag de Nationale Herdenking plaatsvond, zijn vijf mensen opgepakt. Dit meldt een woordvoerder van de politie. Twee van hen zijn opgepakt voor het verstoren van de dodenherdenking. Zij zouden leuzen hebben geroepen en vlaggen bij zich hebben.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een alternatieve dodenherdenking in Den Haag wordt zondagavond druk bezocht. De organisatie verwachtte zo'n vijfhonderd mensen, maar schat het aantal nu op 3000.
9 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De politie heeft twee mensen die een keffiyeh droegen, een sjaal die vaak wordt gedragen door pro-Palestijnse activisten, tegengehouden op het Rokin, op de hoek van de Dam. Dat ziet een ANP-verslaggever. De mannen lijken het plein niet op te mogen, maar staan nu op een afstandje naar de dodenherdenking te kijken.
10 uur geleden