Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Marion Koopmans komt niet naar Oerol vanwege 'veiligheidsrisico'

Marion Koopmans komt niet naar Oerol vanwege 'veiligheidsrisico'

TERSCHELLING (ANP) - Viroloog Marion Koopmans komt woensdag niet naar het festival Oerol vanwege een "veiligheidsrisico" rond haar persoon. Dat heeft AVROTROS maandag gemeld. Koopmans zou naar Terschelling gaan voor een speciale uitzending van het programma Opium waarin zij de hoofdgast zou zijn.

"In overleg met de politie hebben wij besloten dat het niet verstandig is voor haar om naar Terschelling te komen", stelt een woordvoerder van AVROTROS. "We zouden haar veiligheid niet 100 procent kunnen garanderen." Volgens de omroep is het besluit genomen in samenspraak met Koopmans. Over de aard van de dreiging kan AVROTROS geen mededelingen doen.

Koopmans zelf leek maandag op Twitter aan te geven ontstemd te zijn over het besluit. "Dat je uitgenodigd bent voor Oerol en dat dat gecanceld wordt na overleg met de politie. Wetenschapper 2.0", schrijft ze. Daarachter plaatst zij vier icoontjes van een boos gezichtje dat vloekt. In een reactie via een woordvoerder laat de viroloog weten dat ze "erg teleurgesteld" is over de annulering. Ze wilde met haar tweet "benadrukken dat je als wetenschapper geconfronteerd wordt met vragen over veiligheid waar je geen ervaring mee hebt. Daardoor kan bewegingsvrijheid worden beperkt, zowel in werk als privé."

Niet eerste keer

Op vragen naar de aard van de dreiging wil ze niet ingaan. Volgens de Rotterdamse nieuwszender Rijnmond laat Koopmans nog weten dat het "niet de eerste keer" is dat dit haar overkomt. De politie Noord-Nederland wil niets zeggen over de situatie. "Over de beveiliging van personen doen we nooit uitspraken", aldus een woordvoerster. Caroline van de Pol, de burgemeester van Terschelling, is volgens een zegsvrouw niet betrokken geweest bij het besluit om Koopmans niet naar het eiland te laten komen.

Op sociale media reageren veel bezoekers van Oerol verbaasd en ontstemd over het nieuws. Een woordvoerder van het festival laat weten dat Oerol niet is benaderd voor overleg over het beveiligingsrisico van Koopmans. "Wij zijn niet benaderd over de kwestie en niet op de hoogte wat er wél nodig zou zijn voor de beveiliging van mevrouw Koopmans." Oerol treft ook geen extra maatregelen naar aanleiding van het bericht.

Meer uit Binnenland

Raad van toezicht WNL baalt van eerdere reactie op AD-artikel

HILVERSUM (ANP) - De raad van toezicht van omroep WNL baalt van eerdere reacties op het AD-artikel over het vermeende wangedrag van directeur Bert Huisjes. Zo zei de raad van toezicht eerder onder meer dat zij "zich gelukkig prijst" met Huisjes, iets wat tot kritiek leidde van onder meer de NPO.

23 minuten geleden
Chemours betaalt schoonmaak van met PFAS vervuilde moestuinen

DORDRECHT (ANP) - Chemiebedrijf Chemours uit Dordrecht betaalt het schoonmaken van moestuinen in de buurt die zijn vervuild met PFAS. Het is de eerste concrete stap die Chemours zet, nadat de rechter in september had geoordeeld dat het bedrijf aansprakelijk is voor de schade die in ieder geval tussen 1984 en 1998 is aangericht door PFAS-uitstoot. Het ging om een tussenvonnis in de zaak die is aangespannen door de gemeenten Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht en Molenlanden.

1 uur geleden
Raad van toezicht in gesprek met redacteuren omroep WNL

HILVERSUM (ANP) - Raad van toezicht-voorzitter Loek Hermans van omroep WNL is donderdagmiddag in gesprek gegaan met redacteuren van de omroep. Dat bevestigt raad van toezicht-lid Fons van Westerloo aan het ANP na berichtgeving daarover van het AD. Omroepdirecteur Bert Huisjes was niet bij het gesprek aanwezig. Over de uitkomst van het gesprek is vooralsnog niets bekend.

1 uur geleden
Nieuwe korpschef: gevaar dat politie 'manusje-van-alles' wordt

DEN HAAG (ANP) - Janny Knol, de nieuwe korpschef van de Nationale Politie, wil dat de organisatie zich weer meer richt op "het opsporen van delicten die burgers en de rechtsstaat het meeste raken". Dat zei ze donderdag in de speech na haar installatie in de Nieuwe Kerk in Den Haag. Knol volgt Henk van Essen op, die sinds 2020 de hoogste baas van de politie was.

1 uur geleden
UWV wil snel aan de slag met eindrapport arbeidsongeschiktheid

DEN HAAG (ANP) - Het UWV hoopt snel aan de slag te kunnen met de aanbevelingen uit het eindrapport over het arbeidsongeschiktheidsstelsel dat donderdag is gepresenteerd. Volgens de uitvoeringsinstantie van uitkeringen is het van groot belang dat het huidige stelsel vereenvoudigd wordt. "Door de complexiteit van het huidige stelsel is de uitvoerbaarheid en uitlegbaarheid in het geding gekomen", zegt Johanna Hirscher, lid van de raad van bestuur van UWV.

2 uur geleden
FNV snoeihard over eindrapport arbeidsongeschiktheidsstelsel

DEN HAAG (ANP) - Vakbond FNV is niet te spreken over het eindrapport over het arbeidsongeschiktheidsstelsel dat donderdagmiddag werd gepresenteerd. De bond mist met name concrete aanbevelingen en zegt dat er niet goed is gekeken naar eerdere voorstellen die FNV over herziening van onderdelen van het stelsel heeft gedaan.

3 uur geleden
Advies: arbeidsongeschiktheidsstelsel kan en moet veel simpeler

DEN HAAG (ANP) - Inkomensregelingen voor mensen die door een aandoening of beperking niet (meer) kunnen werken, moeten hoe dan ook veel simpeler worden. Er zijn verschillende varianten nodig, maar juist voor een groep voor wie het stelsel "onevenredig slecht uitpakt", de vroeggehandicapten, kan de commissie nog geen structurele oplossing aanbevelen. In totaal ontvingen vorig jaar ruim 790.000 mensen een arbeidsongeschiktheidsuitkering.

3 uur geleden