Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Mario Draghi's regering van nationale eenheid beëdigd

Mario Draghi's regering van nationale eenheid beëdigd

ROME (ANP) - Mario Draghi en zijn regering van nationale eenheid zijn rond het middaguur beëdigd door president Sergio Mattarella. In de komende week staan het nieuwe Italiaanse kabinet nog vertrouwensstemmingen in beide kamers van het parlement te wachten.

Draghi heeft een keur aan bestuurders aangezocht om Italië uit de crisis te geleiden. Het land is zwaar getroffen door de coronapandemie en zucht onder een economische recessie. Het kabinet bestaat uit vijftien politici - van links tot rechts - en acht niet-politici.

Daniele Franco, topman van de centrale bank van Italië, wordt minister van Financiën. Top-wetenschapper Roberto Cingolani van het luchtvaart- en elektronicabedrijf Leonardo gaat het nieuwe ministerie van Ecologische Herstructurering leiden. Er blijven ook ministers uit het vorige kabinet op hun post, zoals Luigi Di Maio (Buitenlandse Zaken) en Roberto Speranza (Gezondheid).

Steun

Voor zijn klus krijgt Draghi, die zelf niet aan een politieke beweging is verbonden, de steun van zo goed als het hele politieke spectrum. Ook de grootste Italiaanse partij, de Vijfsterrenbeweging (M5S), staat achter de aanpak van de 73-jarige econoom, na de belofte van veel aandacht voor vergroening. In Italiaanse media valt ook kritiek te beluisteren. Zo zijn maar acht van de 23 ministers vrouw.

Mattarella deed begin deze maand een beroep op Draghi, toen na de val van de vorige regering duidelijk werd dat een nieuw kabinet onder Giuseppe Conte er niet in zat. De nieuwe premier heeft de bijnaam Super Mario, verwijzend naar het computerspel, omdat hij als ECB-topman de euro zou hebben gered.

Meer uit Buitenland

Recordaantal massaschietpartijen in VS in 2023

WASHINGTON (ANP) - Niet eerder telden de Verenigde Staten in één jaar tijd zoveel massaschietpartijen als in 2023, meldt de krant The Washington Post maandag. Het gaat daarbij om schietpartijen met vier of meer dodelijke slachtoffers. Zondag kreeg zowel de politie in de stad Dallas (Texas) als agenten in de plaats Vancouver (Washington) een melding binnen van zo'n schietpartij. Het ging om nummer 37 en 38 van het jaar.

5 minuten geleden
Kritische zus van Fidel en Raúl Castro overleden

MIAMI (ANP) - Juanita Castro, de jongere zus van de vroegere Cubaanse leiders Fidel en Raúl Castro, is maandag overleden in Miami. Zij woonde al tientallen jaren in ballingschap in de Amerikaanse staat Florida door haar verzet tegen haar communistische broers. De co-auteur van haar autobiografie maakte het nieuws bekend op Instagram. Juanita Castro is 90 jaar geworden.

27 minuten geleden
Israël: elke gedode Hamasstrijder kost twee burgers het leven

TEL AVIV (ANP/AFP) - Voor elke dode Hamasstrijder in de Gazastrook zijn ongeveer twee burgers gedood, erkennen Israëlische militaire topfunctionarissen. Ze zeggen dat het Israëlische leger hoogtechnologische software inzet om te proberen het aantal doden onder niet-strijders te verminderen.

2 uur geleden
Rode Kruis bezorgd over hulp Gaza na uitval telefoon en internet

GAZA-STAD (ANP) - Het Rode Kruis maakt zich zorgen over de hulpverlening in de door Israël belegerde Gazastrook na de uitval van telefoon en internet. De collega's van de Palestijnse Rode Halve Maan melden opnieuw dat ze het contact met de collega's in Gaza compleet zijn verloren, aldus het Rode Kruis.

3 uur geleden
Experts: oorlog Oekraïne veroorzaakt 150 miljoen ton CO2-uitstoot

DUBAI (ANP/AFP) - De oorlog tussen Rusland en Oekraïne die sinds vorig jaar februari aan de gang is, heeft ongeveer 150 miljoen ton aan CO2-uitstoot veroorzaakt. Dat is meer dan de jaarlijkse uitstoot van een land als België, zei een Oekraïense onderminister maandag op de klimaattop in Dubai.

4 uur geleden
Passagiers al dagen vast op luchthaven München

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Door plotseling winterweer afgelopen weekend met veel sneeuw zit een groep passagiers inmiddels al meer dan twee dagen vast op het vliegveld van München, de op een na grootste luchthaven van Duitsland. Internationale passagiers klagen op X dat hun beloofde verdere vlucht al meerdere keren werd geannuleerd.

5 uur geleden
Media: Poetin deze week naar Saudi-Arabië en VAE

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin brengt volgens Russische media deze week nog een bezoek aan Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Poetin gaat weinig naar het buitenland sinds Russische strijdkrachten buurland Oekraïne binnenvielen begin 2022.

6 uur geleden