Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Marineschip vertrekt richting Straat van Hormuz

Marineschip vertrekt richting Straat van Hormuz

DEN HAAG (ANP) - Het luchtverdedigings- en commandofregat Zr. Ms. De Ruyter vertrekt dinsdagmiddag vanuit de thuisbasis Den Helder naar de Straat van Hormuz. Het zal daar de komende vijf maanden proberen de vrije doorvaart voor de scheepvaart te garanderen.

Het schip met ruim tweehonderd bemanningsleden maakt deel uit van een Europese maritieme missie (EMASOH) onder leiding van Frankrijk. Het moet incidenten voorkomen en de spanningen in regio de-escaleren. De Straat van Hormuz is cruciaal voor de wereldoliehandel.

Directe aanleiding voor de missie is een aantal incidenten in mei en juni waarbij zes supertankers werden aangevallen. Volgens de Amerikanen zat Iran hierachter, maar Teheran spreekt dat met klem tegen. Sindsdien zijn geen schepen meer aangevallen.

Begin dit jaar liepen de spanningen tussen Iran en de VS hoog op door de Amerikaanse aanval op een Iraanse generaal bij Bagdad. De Iraniërs namen daarop als vergelding twee Amerikaanse militaire bases in Irak onder vuur. De rust in de regio is daarna enigszins teruggekeerd.

Volgens het kabinet is de dreiging voor het marineschip laag. Het fregat gaat eerst naar de Verenigde Arabische Emiraten waar het hoofdkwartier van EMASOH is gevestigd. Naast Nederland en Frankrijk hebben ook België, Denemarken en Griekenland materieel of manschappen toegezegd.

Meer uit Binnenland

Duizenden mensen bezoeken asielzoekerscentra tijdens open dag

DEN HAAG (ANP) - Duizenden geïnteresseerden hebben zaterdag een bezoek gebracht aan een van de azc's die de deuren hadden opengezet tijdens een open dag. Volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND is deze dag "zeer geschikt om te benadrukken dat asielzoekers buren zijn van iedereen in hun omgeving". De azc's zetten de deuren open op Burendag, een door het Oranjefonds georganiseerde dag.

10 uur geleden
COA: ook voldoende opvangplekken asielzoekers begin komende week

TER APEL (ANP) - De acute nood voor de opvang van asielzoekers is opgelost, zo meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zaterdagavond. Er is vanuit de gemeenten voldoende aanbod om iedereen een plek te bieden "om in ieder geval dit weekend en begin volgende week door te komen". Welke gemeenten specifiek hebben gereageerd op de oproep van demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) om meer plaatsen voor de opvang van asielzoekers beschikbaar te stellen is niet bekend.

10 uur geleden
COA verwacht dit weekeinde opvang voor alle asielzoekers

TER APEL (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) verwacht dat alle asielzoekers die zich melden dit weekeinde onderdak krijgen. Meerdere gemeenten hebben volgens het COA gereageerd op de oproep van demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) om meer plaatsen voor de opvang van asielzoekers beschikbaar te stellen.

14 uur geleden
Waarschuwing voor pinda's in kalfsvleeskroket van Aldi

DEN HAAG (ANP) - Mensen met een pinda-allergie moeten oppassen als ze onlangs kalfsvleeskroketten bij de Aldi hebben gekocht. Door een productiefout zijn er mogelijk kipsatékroketten in de verpakking terechtgekomen en bevatten ze pindapasta. Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

15 uur geleden
Fremantle Highway aangekomen bij Damen voor ontmanteling

ROTTERDAM (ANP) - De Fremantle Highway is zaterdagmiddag aangekomen bij Damen Shiprepair in de Botlek, bijna twee maanden nadat op het vrachtschip brand uitbrak. Het schip vertrok donderdagmiddag uit de Groningse Eemshaven, waar het sinds begin augustus lag.

16 uur geleden
Demonstratie voor behoud spoedeisende hulp Heerlens ziekenhuis

HEERLEN (ANP) - Ruim 3000 mensen hebben zaterdagmiddag in Heerlen gedemonstreerd voor het behoud van de spoedeisende hulp (SEH) van het Zuyderland-ziekenhuis in die Limburgse gemeente. Ze liepen van de instelling voor geestelijke gezondheidszorg Mondriaan in Heerlen naar het ziekenhuis.

16 uur geleden
Honderden klimaatactivisten aangehouden op A12

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zaterdag 552 klimaatactivisten aangehouden die de A12 in Den Haag deels blokkeerden. Dat zijn er meer dan bij de wegblokkades van de afgelopen dagen: vrijdag werden ruim tweehonderd demonstranten opgepakt, de twee dagen daarvoor waren dat er rond de honderd.

17 uur geleden