
Marineschip De Ruyter naar de Perzische Golf
DEN HAAG (ANP) - Het marinefregat Zr. Ms. De Ruyter gaat meedoen aan de Europese missie in de Perzische Golf om daar de vaarroutes veilig te houden. Het kabinet gaf vrijdag het groene licht voor de bijdrage aan de missie, die wordt geleid door Frankrijk. "We gaan om de vrije doorvaart te garanderen", aldus minister Ank Bijleveld (Defensie).
Het schip vertrekt in januari en blijft zes maanden deelnemen aan de European-led mission Awareness Strait of Hormuz (EMASOH). De missie vindt plaats in het westelijke deel van de Golf van Oman, het oostelijke deel van de Perzische Golf en de Straat van Hormuz. Parijs heeft twaalf landen benaderd om mee te doen.
Minister-president Mark Rutte is niet bang dat Nederland hierdoor een oorlog wordt ingerommeld. "De missie is opgezet om maximaal te de-escaleren", zei hij na de ministerraad. Ook minister Bijleveld denkt niet dat de missie gevaarlijk zal worden. Het is ook een kleine missie met maximaal twee schepen en een of meer vliegtuigen.
Cruciaal
Aanleiding voor de missie is een aantal incidenten in mei en juni waarbij supertankers werden aangevallen. Iran was hierbij volgens het kabinet waarschijnlijk betrokken. Sindsdien zijn de spanningen afgenomen. Maar volgens Bijleveld is het toch belangrijk om nog een schip te sturen. "Het is nog steeds nodig om te laten zien hoe belangrijk we die vrije doorvaart vinden."
De Straat van Hormuz is cruciaal voor de energievoorziening. Door de zeestraat wordt 20 procent van de mondiale oliebehoefte vervoerd. Nederlandse schepen varen dagelijks door het gebied, aldus minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken). Stabiliteit in het gebied is volgens het kabinet "dan ook nadrukkelijk in het Nederlands belang". Het is niet voorzien dat de De Ruyter Nederlandse schepen gaat escorteren.
De Amerikaanse regering vroeg Nederland deze zomer ook om een bijdrage te leveren aan de veiligheid in de Straat van Hormuz. Het kabinet kiest voor de Europese missie omdat die ook een diplomatieke component bevat. Dat ontbrak in het Amerikaanse voorstel. De Fransen willen met Iran en de Golflanden om tafel "om de spanning in het gebied ook structureel aan te pakken", aldus Blok.
Meer uit Binnenland
ZWOLLE (ANP) - De vrouw en twee kinderen van de overleden topkok Jonnie Boer zijn donderdag niet zelf aanwezig bij het afscheid voor genodigden. Op een groot bord bij de ingang van Boers driesterrenrestaurant De Librije in Zwolle legt de familie uit dat ze zelf deze dag achter de schermen blijven, maar dat ze "alles op afstand meekrijgen".
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Duitse vakantiegangers zorgen voor drukte op de wegen in ons land. Volgens de ANWB hebben veel mensen in Duitsland een lang weekend vrij en dat leidt tot files in Nederland. Vooral op de A12 tussen de grens en knooppunt Velperbroek lopen weggebruikers veel vertraging op, gemiddeld een uur, zegt een woordvoerder van de verkeersdienst.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Tachtig procent van de Nederlanders vindt de Nationale Herdenking op 4 mei belangrijk of heel belangrijk. Maar het aandeel dat de herdenking heel belangrijk vindt, is dit jaar iets gedaald vergeleken met vorig jaar. Dat meldt het Nationaal Comité 4 en 5 mei op basis van het jaarlijkse Nationaal Vrijheidsonderzoek.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Belastingdienst ontving in maart en april een recordaantal van ruim 10,5 miljoen aangiftes voor de inkomstenbelasting van particulieren en ondernemers. Vorig jaar kwamen er 10,3 miljoen aangiftes binnen voor 1 mei.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Alle treinen in Nederland staan tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei vanaf 20.00 uur twee minuten stil. Dit geldt ook voor bussen, metro's, trams en veerponten van stadsvervoerders in onder meer Rotterdam en Amsterdam. Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) meldt dat het vliegverkeer wordt aangepast rond de dodenherdenking.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Persoonlijke gegevens van huiseigenaren kunnen in verkeerde handen vallen bij nieuwe regels die het kabinet wil invoeren. Daarvoor waarschuwt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). De privacytoezichthouder wil dat de aanpassing van de wet niet doorgaat zolang de problemen niet zijn opgelost.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Aankomende bruidsparen die op het gemeentehuis willen trouwen, betalen in 2025 meer dan vorig jaar. Op de vrijdagmiddag kost een huwelijksceremonie gemiddeld 499 euro. Een jaar eerder was dit nog 478 euro. Dat concludeert vaksite ThePerfectWedding.nl, die de tarieven bij alle gemeenten heeft verzameld.
4 uur geleden