Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Marineschip De Ruyter naar de Perzische Golf

Marineschip De Ruyter naar de Perzische Golf

DEN HAAG (ANP) - Het marinefregat Zr. Ms. De Ruyter gaat meedoen aan de Europese missie in de Perzische Golf om daar de vaarroutes veilig te houden. Het kabinet gaf vrijdag het groene licht voor de bijdrage aan de missie, die wordt geleid door Frankrijk. "We gaan om de vrije doorvaart te garanderen", aldus minister Ank Bijleveld (Defensie).

Het schip vertrekt in januari en blijft zes maanden deelnemen aan de European-led mission Awareness Strait of Hormuz (EMASOH). De missie vindt plaats in het westelijke deel van de Golf van Oman, het oostelijke deel van de Perzische Golf en de Straat van Hormuz. Parijs heeft twaalf landen benaderd om mee te doen.

Minister-president Mark Rutte is niet bang dat Nederland hierdoor een oorlog wordt ingerommeld. "De missie is opgezet om maximaal te de-escaleren", zei hij na de ministerraad. Ook minister Bijleveld denkt niet dat de missie gevaarlijk zal worden. Het is ook een kleine missie met maximaal twee schepen en een of meer vliegtuigen.

Cruciaal

Aanleiding voor de missie is een aantal incidenten in mei en juni waarbij supertankers werden aangevallen. Iran was hierbij volgens het kabinet waarschijnlijk betrokken. Sindsdien zijn de spanningen afgenomen. Maar volgens Bijleveld is het toch belangrijk om nog een schip te sturen. "Het is nog steeds nodig om te laten zien hoe belangrijk we die vrije doorvaart vinden."

De Straat van Hormuz is cruciaal voor de energievoorziening. Door de zeestraat wordt 20 procent van de mondiale oliebehoefte vervoerd. Nederlandse schepen varen dagelijks door het gebied, aldus minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken). Stabiliteit in het gebied is volgens het kabinet "dan ook nadrukkelijk in het Nederlands belang". Het is niet voorzien dat de De Ruyter Nederlandse schepen gaat escorteren.

De Amerikaanse regering vroeg Nederland deze zomer ook om een bijdrage te leveren aan de veiligheid in de Straat van Hormuz. Het kabinet kiest voor de Europese missie omdat die ook een diplomatieke component bevat. Dat ontbrak in het Amerikaanse voorstel. De Fransen willen met Iran en de Golflanden om tafel "om de spanning in het gebied ook structureel aan te pakken", aldus Blok.

Meer uit Binnenland

1,5 jaar cel voor vrouw die eigen stalking in scène zette

UTRECHT (ANP) - De rechtbank in Utrecht heeft de 34-jarige Sanne S. veroordeeld tot anderhalf jaar cel waarvan een half jaar voorwaardelijk voor het in scène zetten van haar eigen stalking. De vrouw uit Putten deed jarenlang aangifte tegen een man die haar zou lastigvallen, maar die aangiftes bleken vals.

1 uur geleden
Post mag er mogelijk langer over doen, meldt minister

DEN HAAG (ANP) - De post hoeft vanaf volgend jaar mogelijk niet meer binnen 24 uur te worden bezorgd, maar binnen 48 uur. Dat meldt minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer. De bezorging op vijf dagen in de week, van dinsdag tot en met zaterdag, blijft wel gehandhaafd.

1 uur geleden
Zweedse media: Joost Klein moet begin juni voorkomen in Zweden

MALMÖ (ANP) - Joost Klein moet zich begin juni melden bij de rechtbank in het Zweedse Malmö voor het voorval tijdens het Eurovisie Songfestival vorige week. Dat zegt zijn advocaat tegen Zweedse media. Het lokale Openbaar Ministerie en de rechtbank kunnen het nieuws niet bevestigen.

1 uur geleden
Mogelijk opzettelijke aanrijding Eindhoven, man in levensgevaar

EINDHOVEN (ANP) - Een 56-jarige fietser is donderdagmiddag aangereden in Eindhoven, mogelijk met opzet. Volgens de politie is de man er zo slecht aan toe dat gevreesd wordt voor zijn leven. De 58-jarige bestuurder van de bestelbus waarmee het gebeurde, is aangehouden en zit nog vast.

1 uur geleden
Zo'n 150 mensen bij pro-Palestijns protest VU Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Bij het gebouw van de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam voeren vrijdag een paar honderd pro-Palestijnse demonstranten actie, ziet een verslaggever van het ANP. De betogers willen dat de universiteit inzicht geeft in alle banden met Israëlische bedrijven en academische instellingen en de banden verbreekt met instellingen die "medeplichtig blijven aan het apartheidsstelsel en de lopende genocide".

2 uur geleden
Van der Burg: 1500 asielplekken minder sinds hoofdlijnenakkoord

DEN HAAG (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) verwacht 1500 opvangplekken minder dan twee dagen geleden, meldt demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel). Dat zou een direct gevolg zijn van het voornemen van PVV, VVD, NSC en BBB om de 'spreidingswet' te schrappen die de verdeling van asielzoekers over gemeenten regelt.

2 uur geleden
Pro-Palestijns protest op terrein Academiegebouw Leiden

LEIDEN (ANP) - Pro-Palestijnse demonstranten voeren vrijdagochtend actie bij het Academiegebouw van de Universiteit Leiden. Ze hebben zich verzameld op het universiteitsterrein aan het Rapenburg in het centrum van de stad.

4 uur geleden