Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Marin officieel 's werelds jongste premier

Marin officieel 's werelds jongste premier

HELSINKI (ANP/RTR/DPA) - Het Finse parlement heeft dinsdag de benoeming van de 34-jarige Sanna Marin als premier goedgekeurd. De sociaaldemocrate is momenteel de jongste regeringsleider ter wereld.

Van de tweehonderd leden van het parlement stemden er 99 voor en zeventig tegen de benoeming van Marin als nieuwe premier van het Scandinavische land. Dertig afgevaardigden waren afwezig.

De Finse regering nam vorige week ontslag nadat de Centrumpartij het vertrouwen in de sociaaldemocratische premier Antti Rinne had verloren vanwege de manier waarop de premier was omgegaan met een poststaking van twee weken geleden.

EU-voorzitter

Onder Marin blijft Finland geleid worden door een coalitie van vijf partijen: de Sociaaldemocraten, Centrumpartij, Groenen, Links en de Zweedse Volkspartij. Alle coalitiepartners hebben vrouwen als voorzitter. Zondagavond werd Marin na een interne stemming van de sociaaldemocraten gekozen tot opvolger van Rinne. De ontwikkelingen in Helsinki zijn ook belangrijk voor de rest van Europa, omdat Finland tot het einde van het jaar voorzitter van de EU is.

"Binnen vier jaar zullen we Finland niet voltooien, maar het kan beter worden. Ik wil een samenleving opbouwen waarin ieder kind alles kan worden en waarin ieder mens waardig kan leven en oud kan worden", schreef Marin op Twitter.

Drieënhalve week nadat ze haar 34e verjaardag vierde, werd Marin regeringsleider. Tot de val van zijn kabinet in mei 2019 was de Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz, die negen maanden jonger is dan Marin, de jongste premier.

Meer uit Politiek

Kamer wil snel debat over Russisch geld naar Nederlandse politici

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft ingestemd met een verzoek van PVV-leider Geert Wilders om in debat te gaan over Russische geldstromen naar Nederlandse politici. Parlementariërs willen ook dat het kabinet vrijdag, maar het liefst donderdag al, een brief stuurt waarin wordt verteld of de berichtgeving hierover in de media klopt.

9 minuten geleden
Baudet zegt sorry, maar ontkent bedreiging van Klaver in Kamer

DEN HAAG (ANP) - FVD-leider Thierry Baudet heeft in een video op X zijn excuses aangeboden voor de taal die hij richting Groenlinks-PvdA-Kamerlid Jesse Klaver heeft gebruikt, maar ontkent dat het om een bedreiging ging. "De parlementaire omgangsvormen zijn anders. En die moeten we ook honoreren. En het is geen goed voorbeeld voor Nederland."

35 minuten geleden
Partijleiders laken gedrag Baudet, hij 'moet normaal doen'

DEN HAAG (ANP) - "Hij moet normaal doen", zei BBB-leider Caroline van der Plas over Thierry Baudet (FVD), donderdagochtend voorafgaand aan een nieuwe gespreksronde in de formatie. De formerende partijen reageerden op de melding van Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma dat Baudet Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) woensdag zou hebben bedreigd in de plenaire zaal, na afloop van een debat.

46 minuten geleden
Klaver kreeg onlinebedreigingen na bedreiging door Baudet

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks-PvdA-Kamerlid Jesse Klaver heeft onlinebedreigingen binnengekregen nadat hij woensdagmiddag door FVD-fractievoorzitter Thierry Baudet was bedreigd in de Tweede Kamer. Klaver zei donderdag dat hij excuses van Baudet op prijs zou stellen en dat Baudet aan zijn achterban duidelijk moet maken dat "meningsverschillen oplossen met geweld nooit een oplossing is".

47 minuten geleden
Bosma: Baudet betuigt spijt maar kwam niet opdagen

DEN HAAG (ANP) - FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA). "Hij stelt dat hij zich heeft laten meeslepen in de felheid van het debat", zegt Bosma donderdag.

1 uur geleden
Politici verontrust over vermeende Russische geldstromen

DEN HAAG (ANP) - Een reeks Tweede Kamerleden heeft donderdagochtend verontrust gereageerd op berichten dat Europese politici geld uit Rusland zouden hebben gekregen om Russische propaganda te verspreiden. Ook Nederlandse politici zijn daarvoor volgens de Tsjechische inlichtingendiensten benaderd. Om wie het gaat, is niet bekend.

1 uur geleden
Dijkgraaf roept op termen hoog- en laagopgeleid niet te gebruiken

DEN HAAG (ANP) - Demissionair onderwijsminister Robbert Dijkgraaf wil af van de termen hoog- en laagopgeleid. In een open brief aan toekomstige studenten pleit hij ervoor om in het dagelijkse taalgebruik dergelijke "hiërarchische aanduidingen" niet meer te gebruiken. Daaronder vallen bijvoorbeeld ook hoger en middelbaar onderwijs.

13 uur geleden