Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Marijnissen: wantrouwen in politiek zit heel diep

Marijnissen: wantrouwen in politiek zit heel diep

DEN HAAG (ANP) - SP-leider Lilian Marijnissen maakt zich grote zorgen over de lage opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen. "Het wantrouwen in de politiek zit heel diep' zei ze tegen de NOS.

"Er zijn vergeten buurten in Nederland. Mensen hebben totaal geen vertrouwen meer in de politiek." Er is volgens haar wantrouwen in Den Haag, in Rutte, het kabinet "en alle leugens", maar ook de Tweede Kamer, waar de SP ook deel van uitmaakt. "We moeten niet wegkijken van de reële problemen van mensen. Misschien hebben we dat te lang gedaan. De SP kan juist een bondgenoot zijn van mensen in hun strijd voor een eerlijker Nederland. Ik zie daarin echt een opdracht voor ons."

Marijnissen ziet voor haar partij nu zowel winst als verlies. De SP heeft een aantal verkiezingen op rij verloren. In onder meer Oss, de bakermat van de partij, verloor de SP bij deze raadverkiezingen en is niet meer de grootste. Ook in andere grote gemeenten incasseerden de socialisten verlies. Bij de Kamerverkiezingen van vorig jaar (waar de SP uitkwam op 6 procent, tegen 9 procent in 2017) en de raadsverkiezingen van nu speelden telkens andere factoren, stelde Marijnissen.

Vorig jaar speelde het toeslagenschandaal een grote rol, nu ging de campagne vanwege de oorlog in Oekraïne over "de wereld en weinig over de buurt", aldus Marijnissen.

Meer uit Politiek

'Zenuwachtig ogende' Schoof oogst lof op eerste werkbezoek

DOETINCHEM (ANP) - Premier Dick Schoof is met lof en warme woorden onthaald op zijn eerste werkbezoek, aan het inloopcentrum voor thuislozen De Stadskamer in Doetinchem. Volgens directeur-bestuurder Janneke Rijks oogde Schoof "licht zenuwachtig", maar "ontdooide" hij in gesprekken met bezoekers.

23 minuten geleden
Omtzigt wil discussie over taken van leden van Koninklijk Huis

DEN HAAG (ANP) - De leden van het Koninklijk Huis moeten zich beperken tot hun eigenlijke ceremoniële taken, vindt NSC-leider Pieter Omtzigt. In een interview met EW zegt hij dat het onmogelijk is voor een minister-president om politieke verantwoordelijkheid te dragen als de leden meer inhoudelijke werkzaamheden of politiek getinte of maatschappelijk omstreden uitspraken doen.

3 uur geleden
PVV-fractie kiest Mulder en De Jong als vicevoorzitters

DEN HAAG (ANP) - De PVV-fractie in de Tweede Kamer heeft na het vertrek van Fleur Agema naar het kabinet twee nieuwe vicevoorzitters gekozen, Edgar Mulder en Léon de Jong. Dat meldt fractieleider Geert Wilders in een bericht op X.

1 dag geleden
Hoekstra zegt vereerd te zijn met voordracht tot Eurocommissaris

BRUSSEL (ANP) - Eurocommissaris Wopke Hoekstra schrijft op X dat hij zeer vereerd is "dat het kabinet heeft besloten mij te nomineren voor de volgende Europese Commissie". Hij schrijft nog: "Ik dank minister-president Dick Schoof en zijn team zeer voor hun vertrouwen".

1 dag geleden
CDA-leider Bontenbal blij met EU-voordracht Hoekstra

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Henri Bontenbal is verheugd met de voordracht van zijn voorganger Wopke Hoekstra voor een nieuwe termijn als Eurocommissaris. "Een CDA'er op deze plek, daar zijn we blij mee", laat hij weten in een bericht op X.

1 dag geleden
CDA-leider in Europarlement blij met voordracht Wopke Hoekstra

BRUSSEL (ANP) - De delegatieleider van het CDA in het Europees Parlement Tom Berendsen is "erg blij met deze voordracht" van Eurocommissaris Wopke Hoekstra voor een tweede termijn. Berendsen toont zich ook blij verrast dat deze belangrijke post aan een CDA'er wordt gegund, want in de regeringscoalitie van PVV, VVD, BBB en NSC zit het CDA inmiddels niet meer. "Het zijn turbulente tijden in en rond Europa, ik ben blij dat het kabinet kiest voor stabiliteit en ervaring", zegt Berendsen.

1 dag geleden
Hoekstra voorgedragen voor nieuwe termijn als Eurocommissaris

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft Wopke Hoekstra officieel voorgedragen voor een nieuwe termijn als Eurocommissaris. Minister-president Dick Schoof noemt hem "een sterke kandidaat voor een stevige portefeuille". Ingewijden meldden eerder al dat de keuze was gevallen op de CDA'er.

1 dag geleden