Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Marijnissen: wantrouwen in politiek zit heel diep

Marijnissen: wantrouwen in politiek zit heel diep

DEN HAAG (ANP) - SP-leider Lilian Marijnissen maakt zich grote zorgen over de lage opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen. "Het wantrouwen in de politiek zit heel diep' zei ze tegen de NOS.

"Er zijn vergeten buurten in Nederland. Mensen hebben totaal geen vertrouwen meer in de politiek." Er is volgens haar wantrouwen in Den Haag, in Rutte, het kabinet "en alle leugens", maar ook de Tweede Kamer, waar de SP ook deel van uitmaakt. "We moeten niet wegkijken van de reële problemen van mensen. Misschien hebben we dat te lang gedaan. De SP kan juist een bondgenoot zijn van mensen in hun strijd voor een eerlijker Nederland. Ik zie daarin echt een opdracht voor ons."

Marijnissen ziet voor haar partij nu zowel winst als verlies. De SP heeft een aantal verkiezingen op rij verloren. In onder meer Oss, de bakermat van de partij, verloor de SP bij deze raadverkiezingen en is niet meer de grootste. Ook in andere grote gemeenten incasseerden de socialisten verlies. Bij de Kamerverkiezingen van vorig jaar (waar de SP uitkwam op 6 procent, tegen 9 procent in 2017) en de raadsverkiezingen van nu speelden telkens andere factoren, stelde Marijnissen.

Vorig jaar speelde het toeslagenschandaal een grote rol, nu ging de campagne vanwege de oorlog in Oekraïne over "de wereld en weinig over de buurt", aldus Marijnissen.

Meer uit Politiek

Staatssecretaris Heijnen: storing slecht voor vertrouwen in trein

DEN HAAG (ANP) - "Hoewel storingen in systemen kunnen voorkomen, is deze grote storing heel slecht voor het vertrouwen in de trein", zegt staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur. Ze reageert op de grote treinstoring rond Amsterdam. Ze verwacht een "een grondige uitleg van NS en ProRail hoe dit heeft kunnen gebeuren".

13 minuten geleden
Rutte heeft op congres tijd gekocht en gekregen voor asielpakket

APELDOORN (ANP) - VVD-leider Mark Rutte heeft op het congres van de liberalen tijd gekocht voor een maatregelenpakket om de asielinstroom te verlagen. Als er voor de zomer niets ligt, of een pakket dat onvoldoende perspectief biedt om grip op asiel te te krijgen, "liggen alle opties open", zei VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans, asielwoordvoerder van de partij na afloop.

1 dag geleden
SP hoopt met radicale democratisering weer mensen te trekken

APELDOORN (ANP) - Met "radicale democratisering" hoopt de SP weer kiezers te trekken. Het is een van de belangrijkste vernieuwingen van het beginselprogramma dat zaterdag op een congres in Apeldoorn werd goedgekeurd.

1 dag geleden
Wiersma biedt excuses over gedrag aan op congres VVD

APELDOORN (ANP) - Onderwijsminister Dennis Wiersma heeft tijdens het drukbezochte VVD-congres ook aan de VVD-leden zijn excuses aangeboden over zijn grensoverschrijdende gedrag. "Ik heb fouten gemaakt, ik ben te fel geweest. Dat is niet goed en daar heb ik enorme spijt van. Ik wil ook hier sorry zeggen." Wiersma trok als minister, maar ook als VVD-Kamerlid, fel van leer tegen zijn medewerkers.

1 dag geleden
Hermans roept premier op over asielaanpak: 'Mark schiet op'

APELDOORN (ANP) - VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans heeft tijdens het VVD-congres premier en VVD-leider Mark Rutte opgeroepen haast te maken met een pakket aan maatregelen om de asielinstroom in te perken. "Mark, schiet op." Ze vindt dat het kabinet pas op vakantie kan, als dat pakket er ligt. Onder meer gemeenten en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) moeten snel perspectief krijgen, vindt Hermans.

1 dag geleden
Rutte: Commitment beperking asielinstroom staat onverkort

APELDOORN (ANP) - Het persoonlijk commitment van VVD-leider en premier Mark Rutte staat "onverkort", zei Rutte op het partijcongres van de liberalen. Hij beloofde op het vorige congres in november dat de asielinstroom substantieel naar beneden zou gaan. Dat is nog niet gelukt en bij kritische leden is het geduld op. Volgens Rutte zou hij "onverantwoorde risico's" hebben genomen als hij het overleg in het kabinet had geforceerd om voor het congres van zaterdag met een pakket aan maatregelen te komen.

1 dag geleden
Mirjam Bikker: nieuw asielbeleid moet houdbaar en uitvoerbaar zijn

APELDOORN (ANP) - Er valt met de ChristenUnie te praten over migratie, maar dan moeten die plannen wel "juridisch houdbaar en uitvoerbaar" zijn, benadrukte ChristenUnie-leider Mirjam Bikker op het congres van haar partij in Apeldoorn.

1 dag geleden