Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Marijnissen: deelnemen aan kabinet ligt nu niet voor de hand

Marijnissen: deelnemen aan kabinet ligt nu niet voor de hand

DEN HAAG (ANP) - SP-leider Lilian Marijnissen zegt dat er met haar partij "altijd te praten" valt, maar deelnemen aan een kabinet ligt nu niet voor de hand. "De uitslag geeft er geen aanleiding toe", aldus Marijnissen.

De socialisten willen in ieder geval niet "een rechts kabinet aan de meerderheid helpen". Marijnissen ziet niets in een kabinet dat op "de oude voet verder wil".

De SP verliest in de voorlopige prognose van de verkiezingsdienst van het ANP vijf zetels. De partij moet dan ook goed bij zichzelf te rade gaan wat er misging, zegt Marijnissen. Ze had het flinke verlies niet helemaal verwacht. "Ik had best wel het idee dat de campagne goed werd ontvangen."

Tegelijkertijd voelde SP'ers volgens Marijnissen allemaal wel aan dat het een "gemankeerde campagne" was. De SP is een "partij van de straat", aldus de lijsttrekker, maar juist de straat opgaan en met mensen praten ging in coronatijd nauwelijks.

De SP-fractie kwam donderdagochtend bijeen om over de uitslag te praten. Hier geen taart of bloemen, zoals bij sommige andere partijen. Marijnissen zei blij te zijn om haar fractie te zien. Ze vond de uitslagenavond "superraar", omdat vanwege de coronamaatregelen niet iedereen bij elkaar kon zijn.

Voor Kamer-lid Jasper van Dijk, de nummer 9 van de kieslijst, begon donderdag hoopvoller dan woensdag eindigde. In de prognose van woensdagnacht stond de SP op acht zetels. In de jongste prognose is het er eentje meer en zou Van Dijk dus terugkeren in de Kamer.

Meer uit Politiek

Staatssecretaris dinsdag naar Tubbergen om 'asielhotel'

TUBBERGEN (ANP) - Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) gaat aanstaande dinsdag naar Tubbergen, om te praten met de gemeenteraad over de situatie die daar is ontstaan nadat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in de gemeente een hotel heeft aangekocht waar enkele honderden mensen terechtkunnen. Er is veel protest tegen deze aankoop, zowel bij omwonenden als bij het gemeentebestuur.

9 uur geleden
Kaag over interview Hoekstra: we moeten ons aan afspraken houden

DEN HAAG (ANP) - Ook wat D66-leider Sigrid Kaag betreft blijven de stikstofdoelen voor 2030 staan, ondanks de opmerkingen van CDA-voorman Wopke Hoekstra daarover. "Het is belangrijk dat we ons als kabinet aan de afspraken houden", zegt zij over de doelen in het coalitieakkoord. "Dat is de betrouwbaarheid van de overheid."

13 uur geleden
Van der Burg verwacht geen herhaling van situatie Tubbergen

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) denkt niet dat op korte termijn nog meer gemeenten verrast gaan worden met een plek waar ze asielzoekers op moeten gaan vangen. Dat gebeurde recent in Tubbergen, waar het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) een hotel aankocht waar enkele honderden mensen terechtkunnen. Er is veel protest tegen deze aankoop, zowel bij omwonenden als bij het gemeentebestuur. Van der Burg gaat op korte termijn naar Tubbergen.

15 uur geleden
Banken praten met stikstofbemiddelaar Remkes

DEN HAAG (ANP) - De banken Rabobank, ABN AMRO, ING en Triodos gaan donderdag om tafel met bemiddelaar Johan Remkes om te praten over het stikstofbeleid. Ook onder meer brancheorganisaties de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), Transport en Logistiek Nederland en VNO-NCW zijn daarbij aanwezig.

2 dagen geleden
Top kabinet en coalitiepartijen donderdag bijeen in Catshuis

DEN HAAG (ANP) - Minister-president Mark Rutte, de vicepremiers Sigrid Kaag, Wopke Hoekstra en Carola Schouten en de fractievoorzitters van de vier coalitiepartijen komen donderdagavond bijeen voor overleg in het Catshuis. Zij zullen een aantal actuele hoofdpijndossiers bespreken, zoals de koopkracht, de stikstofaanpak en de asielcrisis.

2 dagen geleden
Veiligheidsberaad en gemeenten praten met kabinet over asielcrisis

NIJMEGEN (ANP) - Vertegenwoordigers van het Veiligheidsberaad, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het kabinet overleggen woensdag opnieuw over de crisis in de asielopvang. Dat meldt een woordvoerster van het Veiligheidsberaad. Het gesprek zal onder meer gaan over de aanwijzing door het kabinet van een hotel in Albergen als locatie voor de opvang van asielzoekers, zonder akkoord van de gemeente Tubbergen.

2 dagen geleden
VVD'ers uiterst kritisch op asielaanpak kabinet

DEN HAAG (ANP) - Veel actieve VVD'ers en lokale VVD-fracties zijn ontevreden over het asielbeleid van het kabinet. Een aantal liberalen vindt dat er een strenger asielbeleid moet komen, zoals een asielstop. De VVD'ers hebben geen goed woord over voor de inbreuk op de lokale autonomie, zoals nu in Tubbergen gebeurt.

2 dagen geleden