Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Marengoproces verder met vergismoord na afgewezen wraking

Marengoproces verder met vergismoord na afgewezen wraking

AMSTERDAM (ANP) - In het liquidatieproces Marengo begint de rechtbank maandag - tien dagen later dan aanvankelijk de bedoeling was - aan de bespreking van een dubbeldossier dat het grootscheepse onderzoek naar de veronderstelde bende van hoofdverdachte Ridouan Taghi aan het rollen heeft gebracht. Het gaat om de zogenoemde vergismoord op Hakim Changachi en de voorbereidingen voor de moord op het eigenlijke doelwit, Khalid H.

Eigenlijk zou dit onderdeel in de omvangrijke strafzaak 1,5 week geleden al besproken worden, maar toen wraakten de advocaten van kroongetuige Nabil B. de rechtbank. Zij vreesden vooringenomenheid van de rechtbank, omdat hun verzoek om de medische situatie van B. achter gesloten deuren te bespreken werd afgewezen. De wrakingskamer was het niet met de advocaten eens. Het proces kan daarom nu voortgezet worden.

Het rommelt al een tijd rond kroongetuige B. Enkele weken geleden zegde hij plotseling zijn medewerking op aan de kroongetuigenovereenkomst die hij met justitie heeft. De reden daarvoor zou zijn dat B. vindt dat het Openbaar Ministerie faalt in het adequaat beveiligen van zijn naasten.

Nadat de deal tussen justitie en B. in maart 2018 bekend was gemaakt, werd zijn (niet-criminele) broer doodgeschoten. In september 2019 is B.’s advocaat Derk Wiersum bij zijn huis in Amsterdam-Buitenveldert vermoord. Dit ongekende geweld heeft het proces Marengo onder grote druk gezet.

B. werd kroongetuige na de vergismoord op Changachi, een vriend van hem. Hij zou diens familie hebben verteld dat Taghi achter de moord zat, waarmee hij zijn eigen doodvonnis zou hebben getekend. Dat dreef hem in de armen van justitie.

Hakim Changachi werd op 12 januari 2017 doodgeschoten bij zijn flat aan de Faustdreef in de Utrechtse wijk Overvecht. De uitvoerders van de moord zijn opgepakt en inmiddels veroordeeld. Hun zaak loopt nog in hoger beroep. Ze zagen Changachi aan voor het beoogde slachtoffer H.

Volgens justitie wilde Taghi H. laten opruimen omdat hij zou heulen met rivalen van zijn misdaadorganisatie. H. woonde in hetzelfde flatgebouw als Changachi. Toen er daags na de vergismoord opnieuw een moordcommando op H. werd afgestuurd, kon hij tijdig de politie alarmeren.

Meer uit Binnenland

Protest op de Dam tegen Geert Wilders

AMSTERDAM (ANP) - Op de Dam in Amsterdam wordt vanaf het middaguur geprotesteerd tegen PVV-leider en verkiezingswinnaar Geert Wilders. De demonstranten willen onder de noemer 'niet mijn premier' naar eigen zeggen hun steun uitspreken voor vrijheid van religie, mensenrechten, klimaatrechtvaardigheid, internationale solidariteit en de democratie.

58 minuten geleden
Fans boos om urenlang wachten op Madonna in Ziggo Dome

AMSTERDAM (ANP) - Op sociale media reageren fans boos en teleurgesteld omdat zij vrijdagavond lang moesten wachten op Madonna. De 65-jarige artiest begon haar optreden in de Ziggo Dome pas tegen 22.30 uur, zo'n anderhalf uur nadat het voorprogramma was afgelopen. Verschillende fans melden dat zij daardoor maar een half uur van het concert konden zien, voordat zij moesten vertrekken om de trein te halen.

3 uur geleden
Ernstig ongeluk bij Neherkade in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Op de kruising van de Neherkade en de Calandstraat in Den Haag is in de nacht van vrijdag op zaterdag een ernstig ongeluk gebeurd. Dat melden diverse plaatselijke media op X. Twee auto's botsten op elkaar. Er vielen meerdere gewonden, aldus Regio 15.

3 uur geleden
Malik Azmani opnieuw VVD-lijsttrekker voor Europese verkiezingen

BRUSSEL (ANP) - Malik Azmani is opnieuw lijsttrekker voor de VVD bij de Europese verkiezingen in juni. De migratiespecialist en tweede man van de liberale Renew-fractie in het Europees Parlement gaat op voor zijn tweede termijn als Europarlementariër.

5 uur geleden
Gerechtshof: nieuw onderzoek nodig naar viervoudige moord

ZWOLLE (ANP) - De behandeling van het hoger beroep in de viervoudige moord in Enschede ligt voor onbepaalde tijd stil. Het gerechtshof in Zwolle wil meer onderzoek naar anonieme getuigen die zich via het Openbaar Ministerie hebben gemeld.

8 uur geleden
UWV: eigen organisatie keuringsartsen niet de oplossing problemen

AMSTERDAM (ANP) - Het UWV ziet een onafhankelijke medische dienst niet als de oplossing voor de achterstanden die bij de organisatie zijn ontstaan. Dat zegt UWV in een reactie op het voornemen van de keuringsartsen om zich los te maken van uitkeringsinstantie UWV.

10 uur geleden
Advocaten willen nieuw onderzoek naar viervoudige moord

ZWOLLE (ANP) - Advocaten van de twee tot levenslang veroordeelde verdachten voor de viervoudige moord in Enschede in 2018 willen nieuw onderzoek in deze zaak. Ze willen anonieme getuigen horen die zich pas recent via het Openbaar Ministerie hebben gemeld, zeiden ze vrijdag op de zitting bij het hof in Zwolle.

10 uur geleden