Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Marengo-advocaten willen oordeel Hoge Raad over kroongetuige

Marengo-advocaten willen oordeel Hoge Raad over kroongetuige

SCHIPHOL (ANP) - De advocaten in het Marengo-proces willen dat de Hoge Raad een algemeen oordeel geeft over het gebruik van verklaringen van kroongetuigen. De verdenkingen in het liquidatieproces Marengo steunen zwaar op belastende verklaringen die kroongetuige Nabil B. heeft afgelegd, maar de voorwaarden waaronder de verklaringen zijn afgelegd, zijn grotendeels geheim. De advocaten willen dat het gerechtshof de Hoge Raad bevraagt over de inzet van - en mogelijk financiële vergoeding voor - kroongetuigen in een strafzaak.

De advocaten van Saïd R., de vermeende handlanger van hoofdverdachte Ridouan Taghi, deden dit verzoek aan het hof tijdens een voorbereidende zitting in het hoger beroep van Marengo. "We zien nu iedere keer dezelfde discussie terugkomen", aldus advocaat Robert van 't Land. "Wat mogen we wel en niet weten over de afspraken en de beschermingsovereenkomst? Het is goed als daar duidelijkheid over komt." Advocaten van meerdere verdachten lieten donderdag weten dat zij zich aansluiten bij het verzoek.

R.'s advocaten hadden bij de rechtbank ook al gevraagd om deze zogeheten prejudiciële vragen, maar dat werd toen afgewezen. De rechtbank zag er toen geen toegevoegde waarde in omdat het "zaakoverstijgend belang" beperkt zou zijn. "Er zijn immers maar heel weinig strafzaken waarin sprake is van een kroongetuige", aldus de rechtbank destijds.

Voorbereidende fase

Nu het Openbaar Ministerie recent heeft laten weten over een nieuwe kroongetuige te beschikken die over meerdere strafzaken heeft verklaard, zou er mogelijk een extra reden zijn voor een algemeen oordeel van de Hoge Raad. Deze kroongetuige heeft overigens voor zover bekend niet verklaard over zaken die aan Marengo zijn gerelateerd.

Waarschijnlijk beslist het hof volgende week over de verzoeken.

Het hoger beroep in Marengo bevindt zich momenteel in de voorbereidende fase. Het is nog onduidelijk wanneer het hof Amsterdam de zaak inhoudelijk gaat behandelen. De rechtbank veroordeelde Taghi, R. en nog een medeverdachte tot een levenslange gevangenisstraf.

Meer uit Binnenland

Actie 125-jarig Staatsbosbeheer: geboorteboom voor geboortekaart

AMERSFOORT (ANP) - Staatsbosbeheer viert zondag zijn 125e verjaardag. De natuurbeheerder stelt daarom zogenoemde geboortebomen beschikbaar voor gezinnen die op 21 juli of daarna een baby krijgen. De eerste 125 mensen die een geboortekaartje van hun baby naar Staatsbosbeheer sturen, ontvangen een tegoedbon.

1 uur geleden
Vijf gewonden bij vechtpartij en steekincident in Amersfoort

AMERSFOORT (ANP) - Vijf mensen zijn zaterdagavond gewond geraakt tijdens een vechtpartij op de Velduil in de Amersfoortse wijk Liendert. Daarbij is ook gestoken. De politie heeft vier personen aangehouden.

9 uur geleden
Team in Frankrijk zoekt zondag verder naar Nederlandse vrouw

VACQUIERES (ANP) - Stichting Reddingshonden RHWW gaat zondag in het zuiden van Frankrijk verder met zoeken naar een sinds vorige week vermiste Nederlandse vrouw van 73 jaar. Een woordvoerder van het zoekteam laat weten dat de zoektocht zaterdag niets heeft opgeleverd.

10 uur geleden
Ontsnapte serval in Lexmond is weer gevangen

LEXMOND (ANP) - De serval die in de nacht van vrijdag op zaterdag ontsnapte in het Utrechtse Lexmond is weer gevangen. Dat meldt de Dierenambulance Vianen en omstreken. Volgens RTV Utrecht is de katachtige gevonden in de tuin van de achterburen en wordt het dier nu overgebracht naar Culemborg.

11 uur geleden
Computersystemen UWV werken weer, cliënten kunnen inloggen

AMSTERDAM (ANP) - De computersystemen van het UWV zijn weer volledig operationeel nadat ze vrijdag getroffen waren door de wereldwijde computerstoring. Cliënten kunnen ook weer inloggen op de website van de organisatie, zegt een woordvoerder zaterdagmiddag.

16 uur geleden
Koningspaar en Beatrix herdenken Engelandvaarder Ellis Brandon

DEN HAAG (ANP) - Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix hebben gereageerd op het overlijden van Engelandvaarder Ellis Brandon. Ze laten weten dat ze de op 101-jarige leeftijd overleden Brandon "met groot respect" gedenken.

18 uur geleden
Vakantieverkeer leidt tot drukte op Europese snelwegen

DEN HAAG (ANP) - Op Europese snelwegen is het zaterdag zoals verwacht druk door vakantieverkeer, ziet ANWB Verkeersinformatie. Rond 14.30 uur lijkt het hoogtepunt voorbij, laat een medewerker weten, maar heeft verkeer op veel plekken nog altijd te maken met vertraging.

20 uur geleden