Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Marengo-advocaten: wij doen geen strafzaken meer met kroongetuige

Marengo-advocaten: wij doen geen strafzaken meer met kroongetuige

AMSTERDAM (ANP) - De advocaten van het kantoor Ficq & Partners Advocaten zullen niet langer optreden in strafzaken waarin een kroongetuige zit. Dat laten advocaten Christian Flokstra en Nico Meijering maandag weten tijdens de strafzaak Marengo, waarin kroongetuige Nabil B. een belangrijke rol speelt.

De advocaten noemen het "onder de huidige omstandigheden" niet langer "werkbaar en verantwoord". "Er is bij ons op dit moment geen enkel vertrouwen dat in de nabije toekomst verandering zal plaatsvinden." Flokstra sprak zijn zorg uit over de inzet van kroongetuigen en het voornemen van de minister om de regeling uit te breiden. "Terwijl de puinhopen van Marengo nog branden en tot op heden soms lelijk oplaaien."

"Op deze manier zoals in Marengo kan het niet verder", zei Flokstra die sprak van een "doodlopend spoor". "En op dat doodlopende spoor willen wij als advocaat niet meer meerijden." Volgens de advocaten is op deze wijze een "effectieve verdediging" niet langer mogelijk.

Drie moorden

Nadat kroongetuige B. zich begin 2018 had gemeld vonden drie moorden in zijn directe omgeving plaats. Het gaat om zijn broer Reduan, zijn advocaat Derk Wiersum en zijn vertrouwenspersoon Peter R. de Vries. Vorige maand is Inez Weski, de advocaat van Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi gearresteerd. Zij wordt ervan verdacht boodschappen van Taghi te hebben doorgespeeld naar de buitenwereld.

Het niet meer optreden in zaken waar een kroongetuige wordt ingezet geldt alleen voor nieuwe zaken, aldus Flokstra, niet voor lopende zaken. Hij staat een verdachte bij in het andere grote liquidatieproces Eris, dat draait om leden van de inmiddels verboden motorclub Caloh Wagoh. Die zaak kwam ook aan het rollen nadat een kroongetuige zich bij justitie had gemeld.

Meer uit Binnenland

Bosma: Tweede Kamer debatteert woensdag over hoofdlijnenakkoord

DEN HAAG (ANP) - Het debat over het akkoord op hoofdlijnen dat PVV, VVD, NSC en BBB hebben gesloten, zal op woensdag 22 mei plaatsvinden. Dat zei Tweede Kamer-voorzitter Martin Bosma bij het in ontvangst nemen van het eindverslag van oud-informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol.

40 minuten geleden
Partijleiders willen Richard van Zwol als formateur

DEN HAAG (ANP) - Richard van Zwol wordt formateur, staat in het verslag van de inmiddels twee oud-informateurs. De vier fractievoorzitters van PVV, VVD, NSC en BBB vonden het "met het oog op de continuïteit in de kabinetsformatie" handig om Van Zwol of zijn mede-informateur Elbert Dijkgraaf te vragen. "De heer Van Zwol is bereid een opdracht tot formatie te aanvaarden en hierover verslag uit te brengen."

42 minuten geleden
Akkoord: terug naar 130 kilometer per uur, elke regio telt

DEN HAAG (ANP) - De maximumsnelheid op de snelweg gaat waar dat kan weer terug naar 130 kilometer per uur. Dat hebben PVV, VVD, NSC en BBB afgesproken in het regeerakkoord op hoofdlijnen. De maximumsnelheid op snelwegen is op dit moment overdag beperkt tot 100 kilometer per uur, in verband met de te hoge stikstofneerslag in veel kwetsbare natuurgebieden.

43 minuten geleden
Akkoord: NPO moet hervormen en 100 miljoen inleveren

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) moet vanaf 2026 structureel 100 miljoen euro inleveren, hebben PVV, NSC, BBB en VVD afgesproken in het hoofdlijnenakkoord. De partijen willen dat de NPO inzet op digitalisering en het bereiken van een jonger publiek.

44 minuten geleden
Hoofdlijnenakkoord: eigen risico vanaf 2027 naar 165 euro

DEN HAAG (ANP) - Het eigen risico van de zorgverzekering wordt meer dan gehalveerd, van de huidige 385 euro naar 165 euro per jaar, staat in het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB. Die verlaging gaat wel pas in vanaf 2027.

46 minuten geleden
Partijen zetten in op sneller bouwen en betaalbaar wonen

DEN HAAG (ANP) - De vier partijen die met elkaar een kabinet gaan vormen, willen vaart maken met de bouw van nieuwe woningen. In het hoofdlijnenakkoord dat ze in de nacht van woensdag op donderdag hebben gepresenteerd, staat dat de bouw kan worden versneld door meer grond beschikbaar te stellen. En als er sprake is van concurrentie om grond, dan gaat woningbouw boven windmolens, schrijven PVV, VVD, BBB en NSC.

48 minuten geleden
Partijen bezuinigen 14,7 miljard euro, maar investeren ook

DEN HAAG (ANP) - De formerende partijen hebben in hun hoofdlijnenakkoord afgesproken om uiteindelijk 14,7 miljard euro per jaar te bezuinigen. Daar staat ook 14,7 miljard euro aan extra uitgaven (lastenverlichtingen en investeringen) tegenover. Dat gaat samen met lastenverzwaringen van 4,6 miljard euro. Per saldo gaan de uitgaven uiteindelijk met 4,7 miljard euro per jaar omlaag. De bezuinigingen, extra uitgaven en lastenverzwaringen gaan vanaf 2025 elk jaar een stap omhoog, totdat die zijn opgebouwd tot de genoemde bedragen.

50 minuten geleden