Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Marel stijgt op positief Damrak na hoger overnamebod

Marel stijgt op positief Damrak na hoger overnamebod

AMSTERDAM (ANP) - Marel behoorde vrijdag tot de grote winnaars op de Amsterdamse beurs. De IJslandse slachtmachinemaker is na een nieuw overnamebod door John Bean Technologies (JBT) wel bereid om verder in gesprek te gaan met zijn Amerikaanse branchegenoot. JBT heeft nu zo'n 3,5 miljard euro over voor Marel, dat ook grote vestigingen in Nederland heeft. Het aandeel werd 5,5 procent hoger gezet.

De stemming op de Europese beurzen was opnieuw positief, na de stevige koerswinsten een dag eerder. De AEX-index noteerde in de ochtendhandel 0,6 procent hoger op 783,19 punten. De MidKap klom 0,2 procent tot 883,60 punten. Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tot 0,8 procent. Donderdag gingen de Europese beursgraadmeters al tot 1,1 procent omhoog.

Voedings- en gezondheidsbedrijf DSM-Firmenich was de sterkste stijger in de AEX met een winst van 3 procent. Betaalbedrijf Adyen voerde de schaarse dalers aan met een min van 0,7 procent.

TSMC

Ook de chipbedrijven bleven in de belangstelling staan na de forse koerswinsten een dag eerder. Besi en ASML wonnen tot 1,2 procent. ASMI (min 0,4 procent) deed wel een stapje terug. Donderdag stegen de Nederlandse chipbedrijven nog tot 7,7 procent dankzij beter dan verwachte resultaten en vooruitzichten van de Taiwanese chipproducent TSMC. Dat bedrijf profiteerde van de grote vraag naar chips voor toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI).

TSMC zette vrijdag de opmars voort op de beurs in Taipei en steeg 6,5 procent. In New York, waar het bedrijf ook een beursnotering heeft, sloot het aandeel donderdag al bijna 10 procent hoger.

Overnamenieuws

Verder was er in Amsterdam overnamenieuws rond Hydratec. Ten Cate Investeringsmaatschappij wil de leverancier van industriële systemen en kunststof onderdelen volledig overnemen voor 142,50 euro per aandeel. Het bod ligt dik 52 procent boven de slotkoers van Hydratec van donderdag. Het investeringsbedrijf van de familie Ten Cate heeft al een belang van zo'n 69 procent in Hydratec, dat na de overname van de Amsterdamse beurs zal verdwijnen. Van Hydratec was nog geen openingskoers bekend.

In de MidKap stond Corbion (min 6,8 procent) onderaan na een adviesverlaging. Het speciaalchemiebedrijf werd door de kenners van ING op de verkooplijst gezet. Fitnessketen Basic-Fit ging op kop met een plus van 3,5 procent.

De euro was 1,0872 dollar waard, tegen 1,0869 dollar een dag eerder. Amerikaanse olie werd 0,2 procent duurder en kostte 74,19 dollar per vat. Een vat Brentolie klom 0,1 procent in prijs tot 79,14 dollar.

Meer uit Financieel

Toespraak Powell neemt zorgen beleggers op Wall Street niet weg

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse beursgraadmeters gingen woensdag in het laatste handelsuur kortstondig omhoog na geruststellende woorden van Fed-voorzitter Jerome Powell, maar eindigden toch verdeeld. Tijdens een toelichting op het rentebesluit zei Powell dat het "onwaarschijnlijk" is dat de centrale bank de rente gaat verhogen. De koersen gingen daarop gelijk omhoog, het optimisme was echter van korte duur.

7 uur geleden
Flitsmeister gaat geld vragen voor tot nu toe gratis functies

VEENENDAAL (ANP) - Een aantal nu nog gratis functies van de verkeersapp Flitsmeister is vanaf volgende week alleen te gebruiken met de betaalde versie. Het gaat onder meer om Apple CarPlay en Android Auto, waarmee Flitsmeister ook via het scherm in het dashboard van een auto te gebruiken is.

8 uur geleden
Ook directeur personeelszaken Tesla opgestapt, zeggen bronnen

NEW YORK (ANP) - De directeur personeelszaken van Tesla Allie Arebalo is opgestapt en voegt zich daarmee bij een aantal andere belangrijke managers die onlangs zijn vertrokken. Het is niet duidelijk of Arebalo, die rechtstreeks aan topman Elon Musk rapporteerde, is ontslagen of zelf heeft besloten te vertrekken, volgens betrokkenen die met persbureau Bloomberg spraken.

9 uur geleden
Federal Reserve laat rentetarief opnieuw onveranderd

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Federal Reserve heeft de rente opnieuw ongewijzigd gelaten. Daarmee blijft het rentetarief in de Verenigde Staten tussen de 5,25 en 5,50 procent. Op de financiële markten werd al verwacht dat de Amerikaanse centrale bank de rente op het hoogste niveau sinds 2001 zou laten.

9 uur geleden
Een vijfde meer winst voor Amerikaanse investeerder KKR

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse investeringsmaatschappij KKR, in Nederland eigenaar van onder meer fietsenbedrijf Accell en de vakantieaanbieders Roompot en Landal GreenParks, heeft in het eerste kwartaal een nettowinst geboekt van 863,7 miljoen dollar (811 miljoen euro). Dat is 20 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder, maakte de vermogensbeheerder bekend.

11 uur geleden
Adema geeft toch vrijstelling voor bestrijdingsmiddelen kersen

DEN HAAG (ANP) - Kersentelers mogen een jaar langer gebruikmaken van twee bestrijdingsmiddelen die de kers beschermen tegen een specifiek soort fruitvlieg. Demissionair landbouwminister Piet Adema schrijft aan de Tweede Kamer dat hij deze vrijstelling "nog eenmaal" verleent. Hij reageert daarmee op een motie van de BBB, die door een ruime Kamermeerderheid is gesteund.

11 uur geleden
Aandeelhouders eens over beloning topman Unilever

LONDEN (ANP) - Aandeelhouders van Unilever hebben ingestemd met een nieuw beloningsbeleid waardoor topman Hein Schumacher maximaal 17,6 miljoen euro kan verdienen. Vorig jaar verzetten aandeelhouders zich nog tegen een in hun ogen slecht onderbouwd beloningsvoorstel voor de Nederlander.

12 uur geleden