Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Marechaussee op Schiphol drukker met overlast en controles

Marechaussee op Schiphol drukker met overlast en controles

SCHIPHOL (ANP) - De Koninklijke Marechaussee heeft het na de coronapandemie weer drukker gekregen op Schiphol. De dienst zag de afhandeling van het aantal reizigers dat de reisdocumenten niet op orde had stijgen net als het aantal overlastmeldingen op de luchthaven.

De overlast door passagiers aan boord van een vliegtuig steeg afgelopen jaar van 146 in 2021 naar 173. Dat leidde tot 34 aanhoudingen. Die overlast bestond onder meer uit roken, dronkenschap en conflicten over het dragen van mondkapjes.

Op de luchthaven was meer overlast door drank- en drugsgebruikers en mensen met verward gedrag. Daarnaast werden meer diefstallen gepleegd in supermarkten of winkels op de luchthaven. Ook kreeg de marechaussee meer meldingen van onbeheerde bagage en mensen die onwel werden.

Meer dan 300 reizigers geweigerd

De toename van de drukte bij controles betrof onder meer alleenstaande ouders die reizen met een kind zonder de juiste papieren, reizigers met een verlopen paspoort of mensen die niet de goede papieren hebben om het Schengengebied in te reizen. Dat leidde ertoe dat in 2022 meer dan 3000 reizigers geweigerd werden en 8200 noodpaspoorten werden afgegeven."Die afhandelingen vergen heel veel tijd", aldus een woordvoerder. En dat kan op piekmomenten zorgen voor wachttijden.

De marechaussee is op Schiphol naast de grensbewaking ook verantwoordelijk voor politietaken.

Meer uit Binnenland

VN-rapporteur hekelt 'excessieve' aanpak klimaatactivisten

GENÈVE (ANP) - Een rapporteur van de Verenigde Naties is uiterst kritisch over de manier waarop Nederland en andere Europese landen milieuactivisten aanpakken. Speciaal Rapporteur Michel Forst noemt in een overzicht van "hardvochtige en buitenproportionele straffen" onder meer de veroordeling voor opruiing van Nederlandse klimaatactivisten die hadden opgeroepen tot het blokkeren van de A12. De inzet van waterkanonnen tijdens klimaatdemonstraties is volgens Forst ook "excessief".

42 minuten geleden
Hof: AD mag met voorwaarde Peter R. de Vries-artikel publiceren

AMSTERDAM (ANP) - Het AD mag een artikel publiceren dat is gebaseerd op geluidsopnames die gemaakt zijn door wijlen Peter R. de Vries. Dat oordeelde het hof Amsterdam donderdag in een door Royce de Vries aangespannen kort geding tegen de krant. Het AD moet er echter wel voor zorgen dat bepaalde informatie niet naar personen herleidbaar is.

46 minuten geleden
WTC Leeuwarden wordt weer wachtkamer voor Ter Apel

LEEUWARDEN (ANP) - Nieuwe asielzoekers die nog niet kunnen worden opgevangen in het aanmeldcentrum in Ter Apel, krijgen voorlopig onderdak in het WTC in Leeuwarden. Het gebouw is opnieuw beschikbaar als zogenoemde overlooplocatie.

56 minuten geleden
Waarschuwing voor 'sluipende uitholling' budget lagere overheden

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten en provincies moeten steeds meer doen met te weinig geld. Daarvoor waarschuwt de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) donderdag in een advies aan demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken). De ROB spreekt van "sluipende uitholling van de financiële beleidsruimte".

1 uur geleden
Omroepen: reactie WNL doet slachtoffers wangedrag geen recht

HILVERSUM (ANP) - De manier waarop de raad van toezicht van Omroep WNL heeft gereageerd op de ervaringen die tientallen (oud)-medewerkers deelden in het AD "doet geen recht aan hun moed om dit soort verhalen te delen. Als een omroep of de NPO dit soort meldingen niet serieus neemt, zeker na het rapport van de commissie-Van Rijn, dan zijn we geen knip voor de neus waard." Dat stelt voorzitter Arjan Lock namens het College van Omroepen, de koepel waarin Hilversumse omroepen overleggen.

1 uur geleden
Yeşilgöz heeft 'bouwstenen aangeleverd' voor samenwerking

DEN HAAG (ANP) - Dilan Yeşilgöz heeft naar eigen zeggen "bouwstenen aangeleverd" voor mogelijke politieke samenwerking. Dat zei de VVD-leider donderdag na afloop van een nieuw gesprek met informateur Kim Putters. Wat die bouwstenen precies inhouden, hield Yeşilgöz voor zichzelf. "Ik ga niet onderhandelen voor de camera."

2 uur geleden
Rutte dankbaar voor rapport over kosten MH17, helpt bij claim

DEN HAAG (ANP) - De berekening van de Algemene Rekenkamer van de kosten die de overheid heeft gemaakt in verband met het neerhalen van vlucht MH17 boven Oekraïne is "een stap op weg naar rechtvaardigheid", vindt demissionair premier Mark Rutte. Op X laat hij weten dat het kabinet "zeer dankbaar is voor dit rapport" hoewel "het leed van slachtoffers en nabestaanden natuurlijk op geen enkele manier verzacht kan worden".

2 uur geleden