Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Marechaussee op Goede Vrijdag alert aan oostgrens

Marechaussee op Goede Vrijdag alert aan oostgrens

ROERMOND (ANP) - De marechaussee is op Goede Vrijdag extra alert op Duitsers die naar Limburg willen komen. Goede Vrijdag staat met name in Limburg bekend als "Duitse dag": dan worden Venlo en Roermond traditioneel overspoeld met Duitse dagjesmensen. De marechaussee zal daarom ook vrijdag op verschillende plekken aan de oostgrens in Limburg grenscontroles houden en Duitsers vragen terug te keren naar eigen land.

"We hopen dat de mensen thuisblijven", aldus de woordvoerder. Hij sprak van het "ontmoedigen" van Duitsers om naar Nederland te komen, zoals ook donderdag in onder meer Venlo, Roermond en Vlodrop aan de grens gebeurde.

Duitse automobilisten werden daar door de marechaussee tegengehouden. "We gaan met de mensen in gesprek, vragen wat ze komen doen en verzoeken ze vervolgens weer rechtsomkeert te maken", aldus de woordvoerder. Er worden geen boetes uitgedeeld. "Er geldt immers geen inreisverbod." Voor zover bekend gaven de meeste mensen gevolg aan de verzoeken van de marechaussee. De controles leidden soms tot files van voor de grens wachtende auto's.

Winkelcentra

Veel Duitsers die net over de grens wonen willen winkelcentra in Roermond, Venlo en omgeving bezoeken omdat zij daar in Duitsland verder voor moeten rijden. Op Goede Vrijdag zijn alle winkels in Duitsland gesloten, en steken Duitsers traditioneel de Nederlandse grens over om te shoppen. Ook gaan ze graag naar de omliggende natuurgebieden of de jachthavens in de Maasplassen rond Roermond. Niet bij alle overgangen werd donderdag gecontroleerd: bij Tegelen en Swalmen waren de grensovergangen nog open.

Vorig weekend was er ook drukte bij de grensovergangen. Omdat alle Duitse winkels op zondag gesloten zijn, wilden toen veel oosterburen naar enkele tuin- en winkelcentra over de grens. Tijdens het komende paasweekend wordt gecontroleerd of winkels, jachthavens en campings zich aan de regels houden. Als dit niet zo is, wordt de zaak gesloten.

Meer uit Binnenland

Woning in Rotterdam beschadigd door explosie, geen gewonden

ROTTERDAM (ANP) - Bij een woning aan de Karmozijnbes in Rotterdam is zondag rond 05.30 uur een explosief afgegaan. Door de ontploffing zijn het rolluik en een ruit van het huis in de wijk Ommoord beschadigd. Niemand is gewond geraakt.

55 minuten geleden
Dode en drie gewonden na brand in woning in Gouda

GOUDA (ANP) - In een woning aan de Westerkade in Gouda is zondagmorgen vroeg na een brand een overleden persoon aangetroffen. Ook zijn drie gewonden naar het ziekenhuis gebracht.

56 minuten geleden
Ontploffing in woning in Hoofddorp

HOOFDDORP (ANP) - In een woning in het Noord-Hollandse Hoofddorp is zondag rond 05.50 uur een ontploffing geweest. Er is schade aan de voordeur van het huis aan de Kelloggstraat en de benedenverdieping staat vol rook. Niemand is gewond geraakt.

57 minuten geleden
Gaskraan in Groningen dichtgedraaid

GRONINGEN (ANP) - De gaskraan in Groningen is zondag om 06.00 uur in het kantoor van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) dichtgedraaid, meldt een ANP-fotograaf die ter plaatse is. Daarmee stopt de gaswinning in de noordelijke provincie na zestig jaar.

58 minuten geleden
Gaswinning stopt na zestig jaar, maar nog geen feest in Groningen

GRONINGEN (ANP) - Na zestig jaar stopt zondag de gaswinning in Groningen, vanwege de aardbevingsrisico's en het leed dat de inwoners is aangedaan. Maar omdat in uitzonderlijke gevallen de kans bestaat dat de gaskraan komend jaar toch weer wordt opengezet, vinden velen in de provincie het nog geen tijd voor een feestje.

3 uur geleden
Duizenden mensen willen stoppen met roken in tiende Stoptober

DEN HAAG (ANP) - Duizenden mensen gaan de komende vier weken proberen om van hun verslaving aan sigaretten af te komen. Ze doen mee aan Stoptober, dat voor de tiende keer wordt gehouden.

3 uur geleden
Grote brand in schuur op Texel onder controle

OOSTEREND (ANP) - In een schuur in Oosterend op het eiland Texel heeft in de nacht van zaterdag op zondag urenlang een grote brand gewoed. Even na 03.30 uur was de brand onder controle, meldt de veiligheidsregio.

4 uur geleden