Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Marcus Azzini weg bij Oostpool, bestuurscultuur wordt aangepakt

Marcus Azzini weg bij Oostpool, bestuurscultuur wordt aangepakt

ARNHEM (ANP) - Marcus Azzini vertrekt definitief als artistiek directeur van Toneelgroep Oostpool in Arnhem naar aanleiding van de uitkomsten van een 'signaal-en cultuuronderzoek' dat werd ingesteld na meldingen over grensoverschrijdend gedrag bij het gezelschap. Hij had zijn werk vorig jaar al neergelegd. Ook wordt de wijze van besturen van de groep nu aangepakt, is dinsdag door Oostpool bekendgemaakt.

Uit een totaal van 53 meldingen constateert de speciale onderzoekscommissie een "patroon van grensoverschrijdend gedrag" én "een cultuur waarbinnen dit gedrag heeft kunnen plaatsvinden." Het gaat niet echt over vastgestelde feiten.

"De consistente meldingen aangaande grensoverschrijdend gedrag met een seksuele connotatie (seksuele intimidatie), intimidatie/pesten en machtsmisbruik door de artistiek directeur laten zien dat een belangrijk aantal melders heeft ervaren dat zij zich in meer of mindere mate (in seksuele zin) geïntimideerd en gepest hebben gevoeld als gevolg van zijn gedrag en/of handelen", staat er in de rapportage van het onderzoek. "Het feit dat er ook melders zijn die zich in positieve zin hebben uitgesproken over de artistiek directeur doet hier niets aan af."

Met name intimidatie en pesten

En ook van de inmiddels vertrokken zakelijke directeur is het "aannemelijk" dat hij niet vrijuit gaat: "Wat betreft de meldingen over grensoverschrijdend gedrag door de voormalig zakelijk directeur moet worden opgemerkt dat deze uitsluitend betrekking hebben op intimidatie/pesten en machtsmisbruik en niet op grensoverschrijdend gedrag met een seksuele connotatie (seksuele intimidatie) en/of drank- en drugsgebruik."

Verscheidene medewerkers probeerden nog wel te spreken met de directie of wendden zich tot de toenmalige Raad van Toezicht, de externe vertrouwenspersoon en of de bedrijfsarts, maar "vonden hier geen of onvoldoende gehoor". Werkwijze en rollen van bestuur en directie moeten nu grondig onder de loep worden gehouden, zo is de aanbeveling die inmiddels is overgenomen. Nu ook de oude voorzitter zich eind vorig jaar niet meer beschikbaar heeft gesteld, is het tijd voor een nieuwe, die met de Raad gaat bouwen aan "een veilige, integere en inspirerende werkomgeving."

"De ervaren pijn uit het verleden kunnen we als Raad van Toezicht en als organisatie niet meer wegnemen bij degenen die het betreft. Dat betreuren wij ontzettend. Ik heb met eigen ogen gezien wat het effect is geweest van deze ervaringen op de melders", zegt Rinske van Heiningen, vice-voorzitter van de Raad van Toezicht.

De komende periode zal Toneelgroep Oostpool veel tijd besteden aan nazorg.

Meer uit Binnenland

Hotels en vakantieparken nog amper benaderd voor asielopvang

DEN HAAG (ANP) - Hotels en vakantieparken hebben nog niet op grote schaal aanvragen van gemeenten ontvangen om tijdelijk asielzoekers op te vangen. Dat blijkt uit een rondgang van ANP. De capaciteit van asielopvang loopt al langere tijd tegen haar grenzen aan en binnenkort sluiten enkele grote opvanglocaties.

4 minuten geleden
Iets drukker op de weg dan normaal op Goede Vrijdag

DEN HAAG (ANP) - Het is vrijdag aan het begin van de middag iets drukker dan normaal op een Goede Vrijdag rond dezelfde tijd. Dat komt behalve door vakantieverkeer vermoedelijk ook door een aantal ongelukken en asfaltschade op de A1, waardoor een rijstrook dicht is. Omstreeks 12.45 uur staat er zo'n 300 kilometer file, meldt de ANWB, terwijl dat normaal rond die tijd op Goede Vrijdag circa 250 kilometer is.

14 minuten geleden
Leeftijdsgrens voor fatbikes juridisch niet mogelijk

DEN HAAG (ANP) - Het is juridisch niet mogelijk om alleen vanaf een bepaalde leeftijd toe te staan om op een fatbike te rijden, zeggen onderzoekers van Sweco. In een rapport dat is opgesteld in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat schrijft het adviesbureau dat het moeilijk is om juridisch onderscheid te maken tussen fatbikes en andere e-bikes.

17 minuten geleden
Waarschuwing voor slechte luchtkwaliteit door paasvuren

BILTHOVEN (ANP) - De paasvuren die zondag en maandag worden aangestoken, vooral in het oosten van het land, kunnen daar leiden tot een slechte luchtkwaliteit. Mensen kunnen daar gezondheidsklachten van krijgen, waarschuwt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

38 minuten geleden
Tom Egbers gaat weer programma's maken voor de NOS

HILVERSUM (ANP) - Tom Egbers mag weer programma's gaan maken voor de NOS. De omroep heeft laten weten dat er een overeenstemming is bereikt met de presentator, nadat hij eerder naar de rechter was gestapt. Volgens de NOS gaat hij programma's "met afstand tot de dagelijkse sportactualiteit" maken. Hij legt zich toe op verhalende programma's en documentaires. Ook gaat hij voor de NOS nog een aantal podcasts verzorgen.

1 uur geleden
Paasweekeinde weer druk in Rotterdam door sluiting Beneluxtunnel

ROTTERDAM (ANP) - Weggebruikers die in het Paasweekend naar Rotterdam willen, moeten rekening houden met vertragingen en omleidingen. Rijkswaterstaat werkt voor het derde weekend op rij aan de Beneluxtunnel op de ring van Rotterdam. De tunnel is in zuidelijke richting naar Rotterdam-Zuid, Europoort en Bergen op Zoom afgesloten.

1 uur geleden
Rechtbank Amsterdam wil uitleg van Europees hof over derdelanders

AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank in Amsterdam weet niet of uit Oekraïne gevluchte derdelanders in Nederland mogen blijven. De rechters hebben daarom uitleg gevraagd aan het Hof van Justitie van de Europese Unie in Luxemburg, de hoogste Europese rechter.

1 uur geleden