Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Marcouch praat met minister Faber over acties uit het verleden

Marcouch praat met minister Faber over acties uit het verleden

ARNHEM (ANP) - Burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch heeft woensdag gesproken met de nieuwe minister van Asiel Marjolein Faber. De minister bezocht Marcouch in Arnhem. Daar ging het volgens hem onder meer over uitspraken en acties van Faber in haar rol als PVV-politica. Het was een "interessant en constructief gesprek", zo vertelt de burgemeester.

Faber was jarenlang Statenlid in de provincie Gelderland. In 2017 demonstreerde ze in Arnhem met onder anderen Geert Wilders tegen de komst van Marcouch als burgemeester naar de stad. Marcouch is van Marokkaanse komaf. De PVV'ers hielden een spandoek omhoog met daarop de slogan 'Geen Arnhemmistan'.

Marcouch denkt dat Faber hem nu aan het begin van haar ministerschap bezocht, omdat het in onder meer de Tweede Kamer veel is gegaan over Fabers uitspraken en acties als PVV-politicus. De burgemeester en de minister hebben "gereflecteerd" op wat er is gebeurd. Marcouch wil "niet citeren" uit het gesprek, maar hij kan wel zeggen dat de twee hebben gesproken over "de impact van dergelijke polariserende acties op mensen in de samenleving". Excuses heeft Faber niet gemaakt, maar daar heeft Marcouch ook niet om gevraagd. "Ik zie een minister die haar best doet om minister te zijn los van het beeld dat ze eerder heeft neergezet."

Ter Apel

Faber is woensdag ook in de Groningse plaats Ter Apel. Daar staat het aanmeldcentrum voor mensen die asiel willen aanvragen in Nederland. In het centrum worden al langere tijd meer mensen opgevangen dan de bedoeling is, omdat het niet lukt om genoeg opvangplekken te vinden bij gemeenten in de rest van het land. Arnhem kondigde onlangs nog aan in totaal 1700 langdurige opvangplekken voor asielzoekers te gaan regelen.

Marcouch denkt dat Faber de stad ook om die reden "interessant" vindt. Arnhem kwam "uit eigen beweging" met meer opvangplekken, maar andere gemeenten hebben "blijkbaar" meer sturing nodig, ziet hij. Het nieuwe kabinet wil de wet intrekken die het aantal plekken eerlijker moet verdelen over gemeenten, de spreidingswet. De burgemeester betwijfelt of het Faber dan nog lukt om voldoende opvang te regelen. "Maar het is wel haar verantwoordelijkheid."

Gemeentes bezorgd

Het kabinet wil ook de bijdrage aan de opvang van mensen zonder verblijfsvergunning stoppen. Dinsdag stuurden vijf gemeenten een brief aan Faber met zorgen hierover. Arnhem stond niet onder de brief, maar Marcouch heeft Faber wel gezegd dat hij de oproep onderschrijft.

Meer uit Politiek

Stichting van Laurentien mag door met toeslagenmethode

DEN HAAG (ANP) - De Stichting (Gelijk)waardig Herstel, opgericht door prinses Laurentien, mag door met het helpen van mensen die getroffen zijn door het schandaal rond de kinderopvangtoeslag. Zij heeft een akkoord gesloten met het ministerie van Financiën over de voorwaarden waaronder dat kan, meldt staatssecretaris Nora Achahbar (Toeslagen) in een brief aan de Tweede Kamer.

22 uur geleden
Dit jaar slechts 'accentverschillen' in viering van Prinsjesdag

DEN HAAG (ANP) - Dit jaar zal Prinsjesdag grotendeels doorgaan in de oude vorm, bevestigt een woordvoerder van de Eerste Kamer na berichtgeving door de NOS. Wel zijn er enkele "accentverschillen", zoals een speciaal lesprogramma door ProDemos voor scholieren.

23 uur geleden
VVD wil dat ook kabinet wegblijft bij EU-vergaderingen Hongarije

DEN HAAG (ANP) - De VVD steunt de Europese Commissie, die voorlopig alleen ambtenaren stuurt naar informele vergaderingen die Hongarije als huidig EU-voorzitter organiseert. De regeringspartij wil van premier Dick Schoof en buitenlandminister Caspar Veldkamp weten waarom Nederland zich daar niet bij aansluit.

1 dag geleden
Premier Schoof: boycot Hongaarse EU-vergadering per keer bekijken

LUXEMBURG (ANP) - De Nederlandse premier Dick Schoof wil per gelegenheid bekijken of Nederland EU-vergaderingen gaat boycotten die Hongarije organiseert.

1 dag geleden
Minister Heinen van Financiën in Brussel: Nederland blijft streng

BRUSSEL (ANP) - De nieuwe Nederlandse regering blijft in Brussel op begrotingsdiscipline hameren. Dat heeft minister Eelco Heinen van Financiën in Brussel gezegd.

1 dag geleden
NSC-Kamerlid Hertzberger: 'groot ongemak' bij coalitie met PVV

DEN HAAG (ANP) - NSC-Kamerlid Rosanne Hertzberger voelt "groot ongemak" bij de samenwerking met de PVV, schrijft ze op LinkedIn. Ze zegt daarbij ook dat ze niet de enige is in haar partij die hier zo over denkt. Ze verdedigt de keuze om met de partij van Geert Wilders in een coalitie te stappen. Maar meteen in de eerste week van het nieuwe kabinet waren volgens Hertzberger ook de "lelijke kanten van deze samenwerking" te zien.

1 dag geleden
Kamerleden pleiten voor noodvisums voor journalisten Moscow Times

DEN HAAG (ANP) - De journalisten van de Moscow Times moeten noodvisums krijgen nu de kritische onlinekrant als "ongewenste organisatie" is aangemerkt door de Russische autoriteiten, vinden Kamerleden van D66, VVD, CDA, SP, PvdD en Volt. Zij hebben hier Kamervragen over gesteld aan de ministers Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) en Marjolein Faber (Asiel en Migratie).

1 dag geleden