
Marco Kroon kiest voor celstraf na veroordeling kopstoot
DEN HAAG (ANP) - Militair Marco Kroon kiest ervoor om de taakstraf die hij eerder kreeg voor onder meer wildplassen en het geven van een kopstoot aan een agent tijdens carnaval in 2019 om te zetten in een celstraf. Hij zal voor veertig dagen de cel in gaan. Eind deze maand meldt hij zich bij de militaire gevangenis in Stroe, zo bevestigt advocaat Geert-Jan Knoops na berichtgeving van het AD.
Het is een principiële keuze geweest van Kroon, legt Knoops uit. Kroon is in zijn ogen niet schuldig aan de feiten, maar omdat hij er wel voor veroordeeld is, vindt hij een taakstraf niet passend. "Hij weet zelf hoe het is om geweld te moeten ondergaan terwijl je in dienst bent van de samenleving."
Volgens de advocaat is kiezen voor een celstraf met zijn werkgever afgestemd. De majoor werd eind 2020 door de militaire kamer van het gerechtshof in Arnhem veroordeeld tot een taakstraf van 80 uur en een boete van 120 euro. Deze veroordeling werd in juli van dit jaar in stand gehouden door de Hoge Raad.
Het incident gebeurde toen de militair, verkleed in een kikkerpak, in Den Bosch tegen een hekwerk stond te plassen. Toen hij daar door agenten op werd aangesproken, toonde hij zijn geslachtsdeel en deelde hij volgens het hof een kopstoot uit. Kroon heeft altijd ontkend dat de kopstoot een doelbewuste actie was. Zijn advocaat voerde tijdens de rechtszaak aan dat Kroon urologische problemen heeft en dat er niet genoeg wc's beschikbaar waren.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wordt woensdag in haar nieuwe samenstelling geïnstalleerd. De Kamer krijgt 68 nieuwe leden, van wie er veel in de nieuwe fractie van verkiezingswinnaar PVV komen. Ook NSC, dat in één klap met twintig zetels in de Kamer komt, levert veel nieuwe Kamerleden. Samen met dertien terugkerende Kamerleden en 69 blijvers leggen de nieuwelingen hun eed of belofte af.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) presenteert woensdag het onderzoeksrapport naar de aanvaring tussen een watertaxi en een veerboot bij Terschelling in oktober 2022. Bij dat bootongeluk kwamen drie mannen en een kind om het leven en raakten vier anderen gewond. Het lichaam van de 12-jarige jongen werd nooit gevonden.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Tien grote energie- en industriebedrijven in Nederland krijgen samen ieder jaar gemiddeld 8,8 miljard euro aan fossiele subsidies, concludeert onderzoeksbureau Profundo na een inventarisatie in opdracht van Milieudefensie.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Migranten van buiten Europa wonen relatief vaak in gemeenten in de Randstad. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In Amstelveen is hun aandeel het grootst. Het gaat daar om 25,2 procent van alle inwoners. In Amsterdam en Den Haag is het net iets minder dan een kwart.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Dat er in Nederland al sinds 2010 minder kinderen gemiddeld per vrouw worden geboren, komt doordat meer vrouwen kinderloos blijven. Het aantal kinderen per moeder blijft namelijk gelijk.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland is er de afgelopen jaren niet in geslaagd om armoede onder kinderen te verminderen. Dat concludeert UNICEF in een woensdag gepubliceerd rapport over kinderarmoede in 39 landen, waarbij de periode 2012-2014 is vergeleken met de jaren 2019-2021.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Zomercarnaval Rotterdam en de zogeheten techniek van graslandbevloeiing zijn op de internationale Unesco-lijst van immaterieel erfgoed gezet. Dat is dinsdag besloten tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van het Unesco Immaterieel Erfgoed Comité in Botswana, meldt de Nederlandse Unesco Commissie.
6 uur geleden