Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Marathonschaatsers voelen zich onbegrepen en tegengewerkt

Marathonschaatsers voelen zich onbegrepen en tegengewerkt

ELBURG (ANP) - Een gebrek aan begrip en medewerking van de overheid heeft de marathonschaatsers een NK op natuurijs gekost. Dat concludeert oud-marathonschaatser Willem Hut na een rondje over het bevroren Veluwemeer, waar hij de frustraties van zich af reed. "De klap kwam behoorlijk hard aan. En hij wordt alleen maar harder en harder als je op het ijs staat", zegt Hut, bij schaatsbond KNSB disciplinemanager en competitieleider voor de marathons.

De 38-jarige Hut begrijpt niet waarom het kabinet donderdag na overleg met het Veiligheidsberaad besloot om geen toestemming te geven voor een Nederlands kampioenschap op natuurijs. "Ik snap dat ze zien dat het druk wordt op het natuurijs. Maar de vergelijking is scheef, dit gaat over topsport. Je kan een trapveldje bij een dorp toch ook niet vergelijken met de Johan Cruijff ArenA? We voelen ons onbegrepen. We waren in staat om zelfvoorzienend op te treden. Medische diensten, beveiliging, accreditatie, crowd control; we hadden alles zelf geregeld. We hadden ook al plekken gevonden die goed afgesloten van de buitenwereld lagen, waar zo'n beetje al een hek omheen zat. En toch kregen we geen toestemming. Een ongelooflijke klap voor onze sport."

Gezien de weersvoorspellingen was het plan om zondag een NK te houden. "Het kon op z'n vroegst én op z'n laatst komende zondag", aldus Hut. "We hebben aan alle kanten gas gegeven om het mogelijk te maken. Zo'n NK organiseren is altijd hectisch, maar er kwam nu een klein dingetje bij: corona. Dat heeft een enorme impact op onze maatschappij en op onze wedstrijd, dat begrijpen we volledig. De hoge eisen die de regering stelt, hadden wij onszelf ook gesteld. We waren er klaar voor om dit NK echt goed en 'coronaproof' te organiseren."

Bubbel

In afwachting van een beslissing had de KNSB de bijna 150 mannen en vrouwen uit de topdivisie en hun begeleiders al laten testen op het coronavirus. Veel teams waren in een 'bubbel' in een hotel gegaan. Hut had diverse locaties op het oog om het NK te rijden. "We werkten met een shortlist, die de afgelopen dagen wel veranderde door de weersvoorspellingen en het politieke speelveld. De ene veiligheidsregio wilde het serieus bekijken, de andere zei letterlijk: bij ons gebeurt het niet."

Het ontbreken van een topsportstatus heeft de marathonschaatsers hun hele seizoen gekost in de coronatijd. "In Nederland kijken we vooral naar de olympische sporten, dat brengt ons ook veel goeds", zegt Hut. "Marathonschaatsen is van wereldniveau in Nederland, maar dan houdt het ook op. Wat kunnen wij daar echter aan doen? Dat wil niet zeggen dat wij geen topsporters zijn. Kijk, wij zullen niet naar de Spelen gaan; nu niet en misschien wel nooit. Maar dat betekent niet dat ons niveau niet als topsport kan worden aangemerkt. Ik hoop dat al die marathonschaatsers de komende dagen wel gaan genieten op het natuurijs. Een heel kleine afdronk om die enorme kater een beetje weg te spoelen."

Meer uit Sport

Zwemmer Kamminga neemt revanche op Corbeau in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Arno Kamminga en Caspar Corbeau hebben bij limietwedstrijden zwemmen in Rotterdam er op de 100 meter schoolslag een mooi gevecht van gemaakt. Kamminga won in een tijd van 59,26 seconden. Dat was onder de limiet (59,49) voor deelname aan de Spelen, een grens die hij in oktober in Boedapest al had geslecht.

2 uur geleden
Schaatssters grijpen in Stavanger naast zege op teamsprint

STAVANGER (ANP) - De Nederlandse schaatssters hebben bij de wereldbeker in Stavanger naast het goud gegrepen op de teamsprint. Marrit Fledderus, Femke Kok en Antoinette Rijpma-de Jong konden met 1.28,17 niet tippen aan de tijd van de Verenigde Staten (1.27,92) en werden tweede. Canada eindigde als derde.

4 uur geleden
Schaatsers vallen uit op teamsprint na val Scheperkamp

STAVANGER (ANP) - De Nederlandse schaatsers zijn bij de wereldbekerwedstrijden in Stavanger uitgevallen op het onderdeel teamsprint. Bij de start ging de schaats van Merijn Scheperkamp kapot, die daardoor ten val kwam. Hein Otterspeer en Tijmen Snel waren de andere schaatsers.

4 uur geleden
Streep door super-G in Beaver Creek door harde wind en sneeuwval

BEAVER CREEK (ANP) - Ook de super-G bij de mannen van zondag in het Amerikaanse Beaver Creek is afgelast. De internationale skifederatie FIS laat weten dat de harde wind en de hevige sneeuwval daartoe hebben geleid. Op vrijdag en zaterdag ging er al een streep door de eerste en tweede afdaling.

5 uur geleden
Schaatsster Groenewoud tweede achter Sablikova op 5000 meter

STAVANGER (ANP) - Schaatsster Marijke Groenewoud is bij de wereldbekerwedstrijd in het Noorse Stavanger als tweede geëindigd op de 5000 meter. De 24-jarige Friezin was met 7.03,27 alleen langzamer dan Martina Sablikova uit Tsjechië. Ragne Wiklund uit Noorwegen werd derde.

5 uur geleden
Veldrijder Iserbyt troeft Nederlanders af in wereldbekercross

FLAMANVILLE (ANP) - De Belgische veldrijder Eli Iserbyt heeft zijn leidende positie in het wereldbekerklassement verstevigd. De renner van Pauwels Sauzen - Bingoal troefde in het Franse Flamanville de Nederlanders Lars van der Haar (tweede) en Pim Ronhaar (derde) af en boekte zo zijn zesde zege van het seizoen. In de wereldbeker was Iserbyt eerder de beste in Troyes.

5 uur geleden
Schaatsster Kok pakt brons op 500 meter in Stavanger

STAVANGER (ANP) - Femke Kok is bij de wereldbekerwedstrijden in Stavanger als derde geëindigd op de 500 meter. De 23-jarige wereldkampioene reed 38,01 en was daarmee langzamer dan de Zuid-Koreaanse Kim Min-sun, die won in 37,73. Olympisch kampioene Erin Jackson zat daar met 37,75 vlak achter en werd tweede.

6 uur geleden