Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Marathonschaatsers al preventief getest op corona

Marathonschaatsers al preventief getest op corona

HEERENVEEN (ANP) - Zo'n 150 marathonschaatsers hebben donderdag een coronatest ondergaan met het oog op een mogelijk Nederlands kampioenschap op natuurijs. Schaatsbond KNSB is in afwachting van toestemming van het kabinet, maar besloot woensdag al deze preventieve maatregel te nemen. "Dat er een bubbel wordt gecreëerd is een harde voorwaarde, daarom hebben we dit alvast geregeld", bevestigde een woordvoerder van de bond.

De KNSB had de ploegen opgedragen woensdag een lijst in te leveren van zes schaatsers en drie begeleiders die de zogenoemde bubbel ingaan. In totaal zijn er donderdag zo'n tweehonderd tests uitgevoerd, bij onder meer 70 schaatsers en 75 schaatssters. "Het zegt niets over het al dan niet doorgaan van een NK. Daarover hopen we zo snel mogelijk uitsluitsel te krijgen", aldus de woordvoerder, die nog geen plaats kon noemen voor de mogelijke titelstrijd. "We zijn een aantal locaties aan het bekijken."

Wanneer het NK er daadwerkelijk komt, zullen de deelnemers en begeleiders een nacht in een hotel worden ondergebracht. Daar zullen ze bij het inchecken opnieuw worden getest, waarna een dag later de wedstrijd volgt. Het hele protocol, opgesteld door organisator House of Sports en de KNSB, ligt nu ter goedkeuring bij het ministerie van VWS. Premier Mark Rutte meldde maandag dat een zogenoemde bubbel, zoals die gecreëerd is rond de langebaanwedstrijden van de afgelopen weken in Thialf, als voorbeeld zou moeten dienen.

Verloren seizoen

De toestemming van het kabinet is nodig omdat marathonschaatsers afgelopen winter niet werden ingedeeld bij de topsporters die ondanks de coronamaatregelen konden blijven sporten. De marathoncompetitie ging daarom niet door, waardoor het voor de marathonteams een verloren seizoen was. De hoop is nu gericht op een NK op natuurijs, het eerste sinds 2013.

Er is wel haast geboden; volgende week gaat het al dooien, zo luidt de voorspelling.

Meer uit Sport

Tennisser Middelkoop naar kwartfinales Roland Garros in dubbel

PARIJS (ANP) - Matwé Middelkoop heeft met zijn Duitse tennispartner Andreas Mies de kwartfinales van het dubbelspel op Roland Garros bereikt. Het duo won met 6-4 6-2 van de Brit Lloyd Glasspool en zijn Finse partner Harri Heliovaara, die in Parijs als vijfde geplaatst waren. Middelkoop en Mies zijn als twaalfde gerangschikt.

18 minuten geleden
Fransman Démare sprint naar zege in Brussels Cycling Classic

BRUSSEL (ANP) - Arnaud Démare heeft voor de tweede keer de Brussels Cycling Classic gewonnen. De Fransman van Groupama-FDJ was tijdens de 103e editie de snelste in de sprint. De Deen Tobias Lund Andresen werd tweede en de Belg Jordi Meeus derde.

21 minuten geleden
Brons voor synchroonzwemsters De Brouwer en Steenbeek in Spanje

OVIEDO (ANP) - Synchroonzwemsters Bregje de Brouwer en Marloes Steenbeek hebben bij de Super Final van de World Aquatics World Cup in het Spaanse Oviedo een bronzen medaille behaald op het onderdeel vrije kür. Het Nederlandse duo kreeg 214,3355 punten. Het goud was voor Shelly Bobritsky en Ariel Nassee uit Israël (225,7915). De Oekraïense zussen Maryna en Vladyslava Aleksiiva eindigden als tweede met 217,1771 punten.

38 minuten geleden
Koppel gediskwalificeerd bij Roland Garros na raken ballenmeisje

PARIJS (ANP) - Tennisster Miya Kato en haar Indonesische partner Aldila Sutjiadi zijn gediskwalificeerd in de vierde ronde van het dubbelspel op Roland Garros nadat Kato per ongeluk een ballenmeisje had geraakt. De Japanse sloeg de bal weg toen ze een punt had gemaakt, maar die bal kwam achter op het hoofd van het meisje terecht.

1 uur geleden
Leclerc start vanuit pitstraat na aanpassingen aan zijn Ferrari

BARCELONA (ANP) - Formule 1-coureur Charles Leclerc heeft na zijn beroerde kwalificatie van zaterdag voor de Grote Prijs van Spanje nog wat laten sleutelen aan zijn auto. Tijdens een ongeoorloofd moment is de ophanging van de auto aangepast, waardoor de rijder van Ferrari zondagmiddag vanuit de pitstraat start. Leclerc was na zijn slechte kwalificatie al veroordeeld tot de negentiende startplek.

1 uur geleden
Motorrijder komt om het leven na botsing met deelnemer EK Ironman

HAMBURG (ANP) - Een motorrijder is om het leven gekomen nadat hij in botsing was gekomen met een deelnemer aan de Ironman in Hamburg.

1 uur geleden
Belgische renster Bossuyt positief bij dopingcontrole

ANTWERPEN (ANP) - De Belgische wielrenster Shari Bossuyt heeft positief getest bij een dopingcontrole. Haar team Canyon/Sram Racing heeft haar voorlopig op non-actief gezet.

4 uur geleden