Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Marathonlopers acht keer over landingsbaan vliegveld Twente

Marathonlopers acht keer over landingsbaan vliegveld Twente

ENSCHEDE (ANP) - Twente Airport dient zondag als een ietwat desolaat decor voor een marathon. Ruim vijftig atleten (32 mannen en 19 vrouwen) lopen op het afgesloten vliegveld bij Enschede een wedstrijd over 42,195 kilometer. Onder hen drie mannen en drie vrouwen uit Nederland, die pogen zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen van Tokio deze zomer.

Absolute blikvanger is de Keniaan Eliud Kipchoge, de houder van het officiële wereldrecord met 2.01.39, maar ook de eerste man die de marathon onder de 2 uur wist te volbrengen. Kipchoge loopt de wedstrijd in Twente als voorbereiding op de Spelen. Hij is de regerend olympisch kampioen en al zeker van deelname in Japan. Voor de drie Oegandese atleten die aan de start komen, is de marathon wel degelijk een kwalificatiemoment. Opvallende naam is die van Stephen Kiprotich. Hij is de olympisch kampioen van de Spelen van 2012 in Londen.

Global Sports van atletenmanager Jos Hermens is de drijfveer achter de zogeheten Mission Marathon. Hamburg zou aanvankelijk de wedstrijd organiseren op 11 april, maar aangescherpte coronabeperkingen dreven de hardlopers uit Duitsland naar Twente, waar het afgelegen vliegveld lag te lonken als alternatieve locatie. Het parcours is inmiddels uitgezet; de atleten lopen acht keer een ronde van 5 kilometer en dan nog een aparte strook van ongeveer 1 kilometer naar start en finish. Acht keer rennen ze over de kaarsrechte landingsbaan.

Rugwind

"We bekijken nog welke richting ze de ronde lopen, want we willen uiteraard rugwind op het stuk over de landingsbaan", zegt een woordvoerder van de organisatie. "Een ander deel van het parcours loopt langs een bosrand, dus daar zal de wind dan een minder grote rol spelen."

Michel Butter, Roy Hoornweg en Mohamed Ali zijn de Nederlandse hardlopers die zich willen kwalificeren voor de olympische marathon, die op 8 augustus is gepland. Het is dringen bij de mannen, want vijf atleten voldeden al aan de limiet van 2.11.30 en sportkoepel NOC*NSF mag maar drie marathonlopers uitzenden naar de Spelen. De Atletiekunie zal begin juni de drie gelukkigen aanwijzen.

Olympische deelname

Van het drietal dat in Twente de rondjes op de luchthaven loopt, is Butter de bekendste. Hij liep 2.09.58 als beste tijd en miste in 2016 op 8 seconden de limiet voor de Spelen in Rio. De atleet uit Castricum was eigenlijk al gestopt, maar grijpt nu toch de kans aan om alsnog olympische deelname af te dwingen.

Ruth van der Meijden, Bo Ummels en Jill Holterman willen zich bij Andrea Deelstra voegen, de enige Nederlandse vrouw die tot dusver onder de limiettijd van 2.28.30 wist te lopen. Voor alle drie geldt dat ze een dik persoonlijk record moeten realiseren, want geen van hen liep de 42,195 kilometer al eens onder de 2.30.

Meer uit Sport

Darter Aspinall opnieuw de beste in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Darter Nathan Aspinall heeft net als vorig jaar de Premier League-avond in Rotterdam gewonnen. De nummer 4 van de wereld versloeg in Ahoy in de finale Michael Smith, de mondiale nummer 3, met 6-4. De Engelsman benutte zijn vijfde matchdart.

1 uur geleden
Van de Zandschulp verliest in München en valt uit top 100

MÜNCHEN (ANP) - Botic van de Zandschulp is in de tweede ronde van het ATP-toernooi van München uitgeschakeld. Hij verloor met 7-6 (0) 6-4 van de Duitser Jan-Lennard Struff. Door de nederlaag valt Van de Zandschulp uit de top 100 van de wereldranglijst.

6 uur geleden
Tennisser Griekspoor verliest eerste wedstrijd in Boekarest

BOEKAREST (ANP) - Tennisser Tallon Griekspoor heeft zijn eerste wedstrijd op het ATP-toernooi van Boekarest verloren. De als tweede geplaatste Nederlander moest in de Roemeense hoofdstad zijn meerdere erkennen in de Hongaar Marton Fucsovics. Het werd 7-5 6-1 voor de nummer 82 van de wereld. Griekspoor had als geplaatste speler in de eerste ronde een bye.

7 uur geleden
Eerste bergpunten van Tour de France Femmes in Nederlandse tunnel

ROTTERDAM (ANP) - De eerste bergpunten van de Tour de France Femmes zijn dit jaar te verdienen in de nieuwe Maasdeltatunnel, maakte Tourdirecteur Christian Prudhomme bekend in Rotterdam. De wielrenster die daar de meeste punten pakt, mag aan het eind van de etappe van Rotterdam naar Den Haag de bolletjestrui voor het eerst aantrekken.

8 uur geleden
Tennisster Rus zorgt voor verrassing tegen favoriete in Rouen

ROUEN (ANP) - Arantxa Rus heeft voor een verrassing gezorgd op het WTA-toernooi in Rouen. De beste tennisster van Nederland was op het gravel in Frankrijk in de tweede ronde met 6-3 1-6 6-3 te sterk voor de als eerste geplaatste Anastasija Pavljoetsjenkova uit Rusland. Pavljoetsjenkova is de nummer 22 van de wereld, Rus staat 31 plekken lager.

9 uur geleden
Carr soleert weer naar zege in koninginnenrit Ronde van de Alpen

BORGO VALSUGANA (ANP) - De Britse wielrenner Simon Carr heeft voor het tweede jaar op rij de koninginnenrit in de Ronde van de Alpen gewonnen. De renner van EF Education rondde in de vierde etappe van Laives naar Borgo Valsugana een solo van 45 kilometer succesvol af.

10 uur geleden
Pogacar 'in goede vorm' aan start Luik-Bastenaken-Luik

LUIK (ANP) - Tadej Pogacar komt zondag vol vertrouwen aan de start van de klassieker Luik-Bastenaken-Luik. "De vorm is goed, ik denk dat ik het goed kan doen. Ik kijk ernaar uit om weer een nummer op te spelden", blikte de Sloveense topfavoriet vooruit op de website van zijn ploeg UAE Team Emirates. "Luik is een van mijn favoriete wedstrijden, en ook een van de lastigste. Het is altijd mooi om daar terug te keren."

11 uur geleden