Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Mannen ruim in de meerderheid op kieslijsten Tweede Kamer

Mannen ruim in de meerderheid op kieslijsten Tweede Kamer

DEN HAAG (ANP) - Op de kieslijsten voor de Tweede Kamerverkiezingen zijn mannen duidelijk in de meerderheid. Van de partijen die in de peilingen kans maken op minstens één zetel zijn zes op de tien kandidaten man. Dat blijkt uit een analyse van datapersbureau LocalFocus en ANP op cijfers van de Kiesraad.

Veertien partijen maken in de Peilingwijzer in het voor hen gunstigste geval kans op minimaal een zetel, mochten de Tweede Kamerverkiezingen nu worden gehouden. Die partijen hebben samen 704 mannen en 439 vrouwen op de lijst staan.

Partij voor de Dieren heeft relatief de meeste vrouwen op de lijst staan, namelijk 62 procent. Daarna volgen GroenLinks (54 procent) en D66 (52 procent). De Partij van de Arbeid en de ChristenUnie hebben een vrijwel gelijke man-vrouw-verdeling. In alle andere partijen die in de peilingen kans maken op een zetel vormen mannen een ruime meerderheid.

Uitsluitend mannen bij SGP

Op de kieslijst van de SGP staan uitsluitend mannen. Daarna volgen Forum voor Democratie, waarbij 88 procent van de kandidaten man is, 50PLUS en PVV (beiden ongeveer 82 procent).

Opmerkelijk is dat dit jaar wel relatief veel vrouwen de lijst aanvoeren van kansrijke partijen, in vergelijking met vorige verkiezingen. D66, SP, PvdA en de Partij voor de Dieren hebben een vrouw als lijsttrekker, net als 50PLUS, BIJ1 en Splinter.

Meer uit Binnenland

Panda in Ouwehands Dierenpark krijgt twee jongen, een overleden

RHENEN (ANP) - Voor de tweede keer heeft een reuzenpanda in Ouwehands Dierenpark jongen geworpen, waarvan één het niet heeft overleefd. Panda Wu Wen beviel vrijdagavond van twee jongen, waarvan eentje direct luid van zich liet horen, maar het tweede, veel kleinere jong overleed kort na de geboorte.

48 minuten geleden
Monument ter ere van Peter R. de Vries onthuld in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Een monument ter nagedachtenis aan Peter R. de Vries wordt om 15.00 uur onthuld in Amsterdam. De misdaadverslaggever overleed drie jaar geleden op 15 juli nadat hij negen dagen eerder was neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in het centrum van de stad na een uitzending van RTL Boulevard waar hij te gast was.

6 uur geleden
Zeer grote brand in Arriva-pand aan Korvetweg in Maastricht

MAASTRICHT (ANP) - In een pand van de vervoersmaatschappij Arriva aan de Korvetweg in Maastricht woedt een zeer grote brand. Dat meldt de Brandweer Zuid-Limburg op X.

9 uur geleden
Al uren druk in Amsterdamse cafés voorafgaand aan EK-finale

AMSTERDAM (ANP) - Het is al uren druk in Amsterdamse cafés voorafgaand aan de EK-finale die vanaf 21.00 uur in Berlijn gespeeld wordt door Engeland en Spanje. In Three Sisters Pub en O'reilly's Irish Pub in het centrum van de hoofdstad is het afgeladen, er worden dan ook geen reserveringen aangenomen.

13 uur geleden
Haenen krijgt onderscheiding voor oprichten Betty Asfalt Complex

AMSTERDAM (ANP) - Acteur en schrijver Paul Haenen en zijn echtgenoot Dammie van Geest hebben zondag de Frans Banninck Cocqpenning ontvangen. De onderscheiding wordt uitgereikt aan mensen die meer dan twaalf jaar van grote betekenis zijn geweest voor de gemeente Amsterdam. Burgemeester Femke Halsema gaf het echtpaar de penning bij de overdracht van hun theater Het Betty Asfalt Complex aan het gezelschap De Theatertroep.

15 uur geleden
Cabaretier Guido Weijers gelast Oudejaarsconference 2024 af

BOXMEER (ANP) - Cabaretier Guido Weijers gaat dit jaar geen Oudejaarsconference spelen. De verkoop voor de tournee van dit najaar was al van start gegaan. Maar op de websites van theaters staat nu dat de komiek niet meer de Oudejaarsconference gaat spelen, maar zijn reguliere programma Momentum in reprise neemt. Weijers speelt deze show al vanaf januari.

15 uur geleden
'Burgerwacht' controleert lopers Vierdaagse op legertekens Israël

NIJMEGEN (ANP) - De groep Nijmegen4Palestine wil tijdens de Nijmeegse Vierdaagse wandelaars aanspreken die symbolen dragen van het Israëlische leger. Ze worden dan gevraagd de stad te verlaten, want de protestgroep wil niet dat het "wandelevenement gebruikt wordt voor Israëlische propaganda".

16 uur geleden