Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Mannen ruim in de meerderheid op kieslijsten Tweede Kamer

Mannen ruim in de meerderheid op kieslijsten Tweede Kamer

DEN HAAG (ANP) - Op de kieslijsten voor de Tweede Kamerverkiezingen zijn mannen duidelijk in de meerderheid. Van de partijen die in de peilingen kans maken op minstens één zetel zijn zes op de tien kandidaten man. Dat blijkt uit een analyse van datapersbureau LocalFocus en ANP op cijfers van de Kiesraad.

Veertien partijen maken in de Peilingwijzer in het voor hen gunstigste geval kans op minimaal een zetel, mochten de Tweede Kamerverkiezingen nu worden gehouden. Die partijen hebben samen 704 mannen en 439 vrouwen op de lijst staan.

Partij voor de Dieren heeft relatief de meeste vrouwen op de lijst staan, namelijk 62 procent. Daarna volgen GroenLinks (54 procent) en D66 (52 procent). De Partij van de Arbeid en de ChristenUnie hebben een vrijwel gelijke man-vrouw-verdeling. In alle andere partijen die in de peilingen kans maken op een zetel vormen mannen een ruime meerderheid.

Uitsluitend mannen bij SGP

Op de kieslijst van de SGP staan uitsluitend mannen. Daarna volgen Forum voor Democratie, waarbij 88 procent van de kandidaten man is, 50PLUS en PVV (beiden ongeveer 82 procent).

Opmerkelijk is dat dit jaar wel relatief veel vrouwen de lijst aanvoeren van kansrijke partijen, in vergelijking met vorige verkiezingen. D66, SP, PvdA en de Partij voor de Dieren hebben een vrouw als lijsttrekker, net als 50PLUS, BIJ1 en Splinter.

Meer uit Binnenland

Blokkade klimaatdemonstranten A12 weer beëindigd

DEN HAAG (ANP) - De blokkade van klimaatdemonstranten van Extinction Rebellion op de A12 in Den Haag is weer beëindigd. "Actievoerders zijn verwijderd. De weg wordt schoongemaakt en zo snel mogelijk vrijgegeven voor het verkeer", meldt de gemeente Den Haag.

2 minuten geleden
27 februari 2024 uitspraak in Marengo-proces

AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank Amsterdam doet eind februari volgend jaar uitspraak in het omvangrijke liquidatieproces Marengo. "De rechtbank zal, behoudens bijzondere omstandigheden, in de zaken van alle verdachten vonnis wijzen op dinsdag 27 februari 2024", laat de rechtbank vrijdag weten.

17 minuten geleden
Heerma, Asscher en Weekers getuigen over fraudeaanpak

DEN HAAG (ANP) - Voormalig CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma, oud-minister Lodewijk Asscher (tevens voormalig PvdA-leider) en voormalig staatssecretaris Frans Weekers worden volgende week gehoord door de parlementaire enquêtecommissie over hun rol in het fraudebeleid van de afgelopen jaren. Heerma wordt gehoord over de tijd dat hij zich namens het CDA met sociale zaken bezighield, Asscher over zijn tijd als minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Weekers, die net als Asscher al eens eerder in de enquêtezaal moest verschijnen, was in de tijd van de Bulgarenfraude als staatssecretaris verantwoordelijk voor toeslagen.

1 uur geleden
Minister: plan om hoger minimumloon te betalen vreselijk slecht

DEN HAAG (ANP) - Demissionair economieminister Micky Adriaansens vindt het innen van belasting op de inkoop van eigen aandelen een "vreselijk, vreselijk slecht plan". De Tweede Kamer kwam tijdens het debat over de miljoenennota op initiatief van PvdA, GroenLinks en de ChristenUnie met dit voorstel om zo een verhoging van het minimumloon en de kinderopvangtoeslag te kunnen bekostigen. Het plan jaagt bedrijven weg, vreest de VVD-bewindsvrouw, waardoor het de schatkist ook helemaal niets oplevert.

2 uur geleden
COA: meer plaats voor minderjarige asielzoekers hard nodig

DEN HAAG (ANP) - De oproep van staatssecretaris Eric van der Burg vrijdag om met spoed meer plaatsen te realiseren voor asielzoekers, onder wie veel minderjarigen, is dringend nodig, zegt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Op dit moment arriveren er dagelijks dertig tot vijftig alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv'ers) in Ter Apel en daar verbleven donderdag al 330 jongeren.

2 uur geleden
OM eist tot 7 jaar cel in zaak over vergisontvoering Cruquius

SCHIPHOL (ANP) - In de strafzaak over de brute vergisontvoering in Cruquius zijn vrijdag celstraffen van 5,5 tot 7 jaar geëist tegen acht van de tien verdachten. Het Openbaar Ministerie verdenkt ze van de ontvoering van een 56-jarige man uit Hoofddorp.

2 uur geleden
Van der Burg heeft met spoed 450 plekken voor asielzoekers nodig

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) doet een dringende oproep aan gemeenten om 450 opvangplekken voor asielzoekers te verzorgen. In een brief schrijft hij dat hij de plekken zaterdag nodig heeft om te voorkomen dat Ter Apel overloopt. 250 van deze plekken zijn bedoeld voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen (AMV'ers). Als gemeenten geen gehoor geven aan deze oproep, dreigt de bewindsman asielzoekers ongevraagd te plaatsen in opvanglocaties en hotels.

3 uur geleden