Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Mannen nageroepen in Utrechtse campagne tegen straatintimidatie

Mannen nageroepen in Utrechtse campagne tegen straatintimidatie

UTRECHT (ANP) - Niet vrouwen, maar juist mannen worden vrijdag in het centrum van Utrecht nageroepen terwijl ze over straat lopen. Met de actie trapt de gemeente een "schurende campagne" af tegen straatintimidatie, iets waar de helft van de Utrechtse vrouwen en meisjes regelmatig slachtoffer van is.

Met de actie wil de gemeente mannen, die vaak dader zijn van dit gedrag, laten voelen hoe ongemakkelijk en soms zelfs bedreigend straatintimidatie is, aldus burgemeester Sharon Dijksma. Ze onderschrijft dat niet alle mannen vrouwen intimideren op straat, maar dat zij wel "een belangrijke schakel zijn in het tegengaan" van seksueel overschrijdend gedrag.

De actie wordt uitgevoerd bij de Stadhuisbrug in het centrum van de stad, waarbij mannen tussen 15.00 en 17.00 uur vanuit een scherm live nageroepen worden door een vrouw. "Het begint onschuldig, maar wordt steeds vervelender." Met een nagesprek worden mannen bewust gemaakt van de gedragsverandering die nodig is en welke rol zij daarin kunnen spelen, zoals het aanspreken van vrienden op ongewenst gedrag of wat ze als omstander of partner kunnen doen.

De campagne die op de actie volgt start 23 mei in Utrecht en op sociale media. Daarin krijgt ook het belang van het melden van straatintimidatie aandacht, zodat de gemeente inzicht krijgt waar, wat, wanneer, door wie gebeurt. De actie richt zich op vrouwen en meisjes, maar daarnaast is er ook oog voor andere slachtoffergroepen als lhbtiq+ers en mensen die zichtbare een geloof uitdragen.

Meer uit Binnenland

College stelt discriminatie in drie gevallen toeslagenaffaire vast

UTRECHT (ANP) - De Belastingdienst heeft in zeker drie gevallen van de toeslagenaffaire gediscrimineerd. Die conclusie trekt het College voor de Rechten van de Mens na onderzoek en behandeling van de eerste drie zaken van gedupeerde toeslagenouders.

49 minuten geleden
Koning en burgemeester Aboutaleb in wijk schietpartij Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Koning Willem-Alexander heeft maandag de wijk in Rotterdam bezocht waar donderdag een 39-jarige vrouw en haar 14-jarige dochter bij een schietpartij om het leven kwamen. De koning werd vergezeld door de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb.

1 uur geleden
RIVM na Nobelprijs: doorzettingsvermogen kan grote invloed hebben

BILTHOVEN (ANP) - Dat de Nobelprijs voor de Geneeskunde dit jaar naar de ontwikkelaars van mRNA-vaccins gaat, is mooi om te zien. Dat vindt Cécile van Els, immunoloog bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en hoogleraar vaccinologie aan de Universiteit Utrecht. "Deze prijs markeert dat doorzettingsvermogen en visie in fundamenteel biomedisch onderzoek grote invloed kan hebben op de wereld van volksgezondheid", verklaart Van Els.

1 uur geleden
Dijksma: doorstroom Oekraïners stokt door tekort aan opvangplekken

UTRECHT (ANP) - De doorstroom van Oekraïense vluchtelingen vanuit Utrecht naar opvanglocaties elders in het land stokt. Hierdoor is de 'hub' in de Jaarbeurs - waar veel Oekraïners zich bij aankomst in Nederland als eerste melden - overvol. De zorgen van burgemeester Sharon Dijksma en de veiligheidsregio zijn groot omdat de toestroom van Oekraïners naar Nederland sinds de afgelopen maand flink is toegenomen. "De hub zakt door zijn hoeven", aldus Dijksma maandagmiddag in de opvanglocatie.

1 uur geleden
Verdachte schietpartijen moest huis uit om huurachterstand

ROTTERDAM (ANP) - Fouad L., de verdachte van de dodelijke schietpartijen in Rotterdam, heeft op 30 augustus van de rechter in Rotterdam te horen gekregen dat de huurovereenkomst van zijn woning aan het Heiman Dullaertplein zou worden beëindigd vanwege een betalingsachterstand aan verhuurder Woonbron.

2 uur geleden
Politie houdt 79 actievoerders aan voor blokkade A12 bij Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft maandag 79 mensen aangehouden die in Den Haag een deel van de snelweg A12 blokkeerden. Ze liepen rond 12.00 uur de weg op, maar binnen een uur was de weg weer open voor verkeer, meldt de politie.

2 uur geleden
Praktijk van doodgeschoten docent Erasmus hele week dicht

ROTTERDAM (ANP) - De huisartsenpraktijk waar de man werkte die donderdag in het Erasmus MC werd doodgeschoten, blijft ook de rest van de week dicht. Gezondheidscentrum Katendrecht was vrijdag en maandag al gesloten, maar laat nu op zijn site weten tot en met komende vrijdag dicht te blijven.

2 uur geleden