Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Mannen met gewrichtsziekten zijn minder vruchtbaar

Mannen met gewrichtsziekten zijn minder vruchtbaar

ROTTERDAM (ANP) - Mannen met bepaalde gewrichtsziekten worden minder gauw vader dan gezonde mannen, meldt het Erasmus MC in Rotterdam. Ze zijn minder vruchtbaar als ze lijden aan reumatoïde artritis, artritis psoriatica en de ziekte van Bechterew, ontdekte de afdeling Reumatologie van het centrum.

Onderzoeker Luis Perez van de afdeling onderzocht het vraagstuk met de medewerking van 628 mannen, die patiënt zijn in acht ziekenhuizen. "Een man zonder reuma krijgt in zijn leven gemiddeld 1,7 kinderen, blijkt uit cijfers van het CBS. Mannen die nog vóór hun vruchtbare jaren inflammatoire artritis krijgen, krijgen er gemiddeld 1,3. Dat is echt een groot verschil’', concludeert Perez op de site van het centrum. Ook mannen die tussen hun 30e en 40e ziek worden, juist de periode waarop de meeste mannen gewoonlijk vader worden, krijgen minder kinderen. Deze mannen hebben een 'vruchtbaarheidscijfer' van 1,56.

Naar de precieze oorzaak van de mindere vruchtbaarheid moet nog meer onderzoek worden gedaan. "Ik denk dat er meerderde oorzaken zijn", zegt Perez. "Het ziekteproces zelf kan van invloed zijn: de ontstekingsreacties die worden veroorzaakt door de ziekte, kunnen een negatieve invloed hebben op het zaad. Ook weten we dat actieve ziekte kan leiden tot seksuele problemen. Verder kan het zijn dat medicatie er invloed op heeft. En ik denk dat er psychosociale factoren meespelen, zoals de vrees dat de ziekte kan worden doorgegeven aan het kind."

Meer uit Binnenland

Groningse CdK: gasbesluit historisch, verdriet eindigt nog niet

GRONINGEN (ANP) - "Historisch", zo noemt de Groningse commissaris van de Koning René Paas het besluit van de Eerste Kamer dinsdag om de gaskraan in Groningen dicht te draaien. Dat de gaswinning in de regio stopt, "betekent dat de oorzaak van veel ellende stopt", zegt hij. "Het verdriet eindigt echter nog niet."

1 uur geleden
FIOD onderzoekt weer massale toeslagenfraude vanuit Bulgarije

DEN HAAG (ANP) - De fiscale opsporingsdienst FIOD doet opnieuw onderzoek naar georganiseerde fraude met toeslagen vanuit Bulgarije. De dienst Toeslagen heeft van buitenaf meerdere tips gekregen over mensen die zich ten onrechte inschrijven op een Nederlands adres en toeslagen aanvragen. Er zijn 2000 verschillende burgerservicenummers bij betrokken.

2 uur geleden
Meer Europeanen van plan te stemmen in Europese verkiezingen

BRUSSEL (ANP) - Meer inwoners van de Europese Unie zeggen de komende Europese verkiezingen te gaan stemmen dan ze zich vorige keer voornamen. Ook meer Nederlanders denken ditmaal naar de stembus te gaan. De prille groei van de opkomst, na jaren kommer en kwel, zou in juni kunnen doorzetten, suggereert een peiling van het Europees Parlement.

3 uur geleden
Plofkraak bij geldwisselkantoor station Delft

DELFT (ANP) - Bij een geldwisselkantoor in de stationshal van station Delft heeft vanochtend een plofkraak plaatsgevonden. Regio15 meldt dat hulpdiensten omstreeks 04:30 uur melding kregen van de plofkraak.

4 uur geleden
Eerste openbare zitting verdachte dubbele moord Weiteveen

ASSEN (ANP) - De rechtbank in Assen houdt woensdag een eerste openbare zitting in de zaak tegen de 50-jarige Richard K., verdacht van de dubbele moord in het Drentse Weiteveen op 16 januari. Volgens zijn advocaat Justus Reisinger zal K. in de rechtszaal verschijnen. De man werkt volledig mee aan het onderzoek, aldus de raadsman. De moorden veroorzaakten een schokgolf.

6 uur geleden
Erasmusbrug wekenlang in avond en nacht dicht voor onderhoud

ROTTERDAM (ANP) - De Erasmusbrug in Rotterdam is tussen 15 april en 13 mei dagelijks tussen 20.00 en 06.00 uur dicht voor auto's en fietsers. Voetgangers kunnen er wel overheen. De maatregel is volgens de gemeente nodig om een veilige plek te bouwen voor de schilders van de pyloon, het staande en meest zichtbare deel van de brug. Het onderhoudswerk aan de Erasmusbrug, dat in februari is gestart, gaat naar verwachting heel 2024 duren.

6 uur geleden
Eerste dag staatsbezoek Spanje in teken van sport en waterstof

AMSTERDAM (ANP) - De eerste dag van het staatsbezoek van Spanje aan Nederland staat in het teken van sport, waterstof en het traditionele staatsbanket in het Koninklijk Paleis Amsterdam. Koning Felipe en koningin Letizia van Spanje bezoeken het land op woensdag 17 en donderdag 18 april. Het staatsbezoek van Spanje is ook het eerste waarbij prinses Amalia een rol speelt.

6 uur geleden