Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Manifestatie tegen racisme in Zwolle en Maastricht

Manifestatie tegen racisme in Zwolle en Maastricht

ZWOLLE (ANP) - Opnieuw manifestaties tegen racisme, nu zondag in het Wezenlandenpark in Zwolle en in de Griend aan de Maas in Maastricht .

De gemeente in Zwolle staat maximaal 2400 betogers toe. De organisatie is in handen van de Zwolse homogemeenschap. "Het wordt een stil en ingetogen protest", zegt een van de organisatoren. De hele afgelopen week waren er meer protesten die ook in ons land ontstonden na de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd in de VS. Hij overleed doordat een agent een knie in zijn nek zette bij zijn aanhouding.

Lhbti'ers weten net als de zwarte gemeenschap in de Verenigde Staten wat het is om niet gelijkwaardig behandeld te worden, aldus de woordvoerder. Om 15.00 uur vormen de naar verwachting enkele honderden betogers gezamenlijk een zwart hart dat van boven vanuit een drone gefotografeerd wordt. In het park wordt het jaarlijkse Bevrijdingsfestival Overijssel gehouden waar tienduizenden bezoekers op afkomen.

De gemeente geeft toestemming voor de antiracismemanifestatie maar stelt toch een maximum in van 2400 bezoekers, zegt een woordvoerder. Dit uit voorzorg om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Verder moeten demonstranten 1,5 meter afstand van elkaar houden. Deze afstand is ook een voorwaarde voor demonstraties die volgende week plaatshebben.

In Maastricht wilde de organisatie de manifestatie aanvankelijk op het Vrijthof in het stadshart houden. Maar daarvan is afgezien omdat dat plein te klein is bij een te grote toeloop. In overleg met het stadsbestuur is daarom gekozen voor het park De Griend aan de Maas, waar meer uitwijkmogelijkheden zijn. Er zijn maximaal 2000 mensen welkom. Deelnemers wordt gevraagd om te gaan zitten. De organisatie tekent cirkels uit waar mensen kunnen gaan zitten om de 1,5 meter afstand te kunnen bewaren. De organisatie vraagt deelnemers mondkapjes op te doen. Het protest begint om 14.00 uur.

Het is de tweede manifestatie tegen racisme in Maastricht. Afgelopen maandag deden zo'n honderd mensen mee aan een Black Lives Matter demonstratie. Die was toen op de Markt in Maastricht.

De komende week zijn er opnieuw meerdere acties.

Meer uit Binnenland

Fans wachten in Ziggo Dome op vervoer na concert Harry Styles

DEN HAAG (ANP) - Zo'n 200 bezoekers van het concert van Harry Styles wachten zondag rond middernacht in de Ziggo Dome totdat zij naar huis kunnen. En er stromen rond dat tijdstip ook nog steeds meer mensen binnen. De concertgangers kunnen tijdelijk in de Ziggo Dome terecht vanwege een storing die het treinverkeer rond Amsterdam zondagavond stillegde en die ook in de nacht van zondag op maandag zal voortduren volgens de NS.

46 minuten geleden
Oxfam: veel meer geld nodig voor arme landen door klimaatrisico's

DEN HAAG (ANP) - Arme landen hebben veel meer geld nodig om zich voor te bereiden op mogelijke klimaatrampen dan de jaarlijkse 100 miljard euro die nu is afgesproken, benadrukt Oxfam maandag in een nieuw rapport. Ook moet onder meer een flinke som geld erbij voor kwetsbare landen waarin al schade is ontstaan door klimaatverandering.

51 minuten geleden
Geen treinen rond Amsterdam vannacht, ook impact maandagochtend

DEN HAAG (ANP) - Er zullen vannacht geen treinen meer van en naar Amsterdam rijden, meldt spoorbeheerder ProRail op Twitter. Dit komt door een storing op de verkeersleidingspost in Amsterdam. De verwachting is dat de storing ook impact zal hebben op de start van de treindienstregeling maandagochtend.

1 uur geleden
NS: treinreizigers van en naar Amsterdam moeten met ander vervoer

AMSTERDAM (ANP) - De NS roept treinreizigers in en rond Amsterdam zondagavond op ander vervoer te regelen. Het is volgens de spoorvervoerder uiterst onzeker of de treinen nog gaan rijden vanwege een storing die aan het einde van de middag begon en korte tijd was verholpen. Een woordvoerster zegt dat de mensen niet meer naar de stations moeten komen.

2 uur geleden
Treinverkeer Amsterdam ligt weer stil, storing nog niet voorbij

AMSTERDAM (ANP) - Het treinverkeer in Amsterdam is weer stilgelegd omdat de storing op de verkeersleidingspost is teruggekeerd. Dat schrijft ProRail op Twitter. Eerder meldde de spoorbeheerder dat het treinverkeer rond 20.00 uur weer kon opstarten. Het is onduidelijk hoe lang het duurt voordat de nieuwe storing verholpen is.

5 uur geleden
Treinen Amsterdam kunnen weer rijden, Harry Styles kwartier later

AMSTERDAM (ANP) - De eerste treinen in de regio Amsterdam kunnen weer gaan rijden, meldt een woordvoerder van ProRail. Het treinverkeer kampte sinds het einde van de middag met een storing. Volgens de zegsman is nog altijd niet duidelijk wat die heeft veroorzaakt, maar is na het resetten van de systemen treinverkeer weer mogelijk.

6 uur geleden
Vermeer met 650.000 bezoekers best bezochte tentoonstelling Rijks

AMSTERDAM (ANP) - Meer dan 650.000 mensen hebben de tentoonstelling Vermeer in het Rijksmuseum gezien. Daarmee is het de best bezochte tentoonstelling ooit van het Amsterdamse museum. Zondag was de laatste dag van de expositie, die opende op 10 februari.

7 uur geleden