Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Manifestatie tegen kap bos bij autofabriek Nedcar

Manifestatie tegen kap bos bij autofabriek Nedcar

SITTARD (ANP) - Zo’n 150 mensen demonstreren zaterdagmiddag in het Maaslandpark in Sittard tegen de voorgenomen kap van het Sterrebos in Born. Autofabriek VDL Nedcar wil op korte termijn uitbreiden en daarvoor moet het bos tegen de vlakte. De actievoerders in Sittard verzetten zich tegen de kap.

"In de huidige klimaatcrisis is het ronduit asociaal om een bos op te offeren voor de uitbreiding van een autofabriek", aldus een deelnemer namens de actiegroep Red het Sterrebos. "Het gaat zeker een eeuw duren voordat een nieuw bos hetzelfde CO2-opslagniveau bereikt. Bovendien leven er reeën, dassen en bedreigde vleermuizen in het Sterrebos. Wij zijn voor een duurzame toekomst - voor iedereen!"

De demonstratie zaterdag krijgt steun van een delegatie van enkele tientallen actievoerders van Amelisweerd niet Geasfalteerd. Deze actiegroep verzet zich tegen boskap in Utrecht voor de verbreding van een snelweg. Leden van de actiegroep zijn als vleermuizen uitgedost. Ook actievoerders van Extinction Rebellion zijn bij de manifestatie aanwezig, evenals Statenleden van GroenLinks en de Partij voor de Dieren.

De Groene Sporenwolf

De Raad van State buigt zich komende donderdag over een beroep door actiegroep De Groene Sporenwolf (DGS) tegen de door de Provincie Limburg vergunde kap van 7,4 hectare bos. Volgens DGS zijn er alternatieven voor de uitbreiding van Nedcar, waarbij het bos gespaard kan blijven. Die alternatieven zijn echter duurder dan boskap. Het bos is eigendom van VDL.

Volgens VDL zou de Amerikaanse autobouwer Rivian een bovengemiddelde belangstelling voor de productie van elektrische voertuigen bij Nedcar in Born hebben. Maar daarvoor moet het bedrijf worden uitgebreid op de lap grond waar nu al een paar eeuwen een bos is. De provincie Limburg gaf toestemming voor de kap. DGS stapte vervolgens naar de Raad van State en vocht die vergunning aan.

VDL onderhandelde de afgelopen weken met DGS over een regeling die een snelle kap mogelijk zou maken. Maar beide partijen kwamen daarin vooralsnog niet nader tot elkaar. Een woordvoerder van Red het Sterrebos zei zaterdag in zijn toespraak tot de actievoerders in Sittard te hopen, dat DGS de rug recht houdt tegen VDL.

Meer uit Binnenland

Zeker één gewonde bij mogelijk schietincident Coevorden

COEVORDEN (ANP) - Zeker één persoon is zaterdagochtend in Coevorden gewond geraakt bij een mogelijk schietincident. De politie kreeg rond 09.45 uur een melding van het incident aan de Scholekster in de Drentse plaats.

21 minuten geleden
Man in Breda mogelijk opzettelijk overreden, twee mannen opgepakt

BREDA (ANP) - Een 58-jarige man uit Wernhout (Noord-Brabant) is vrijdagavond, rond middernacht, in de Kleine Krogt in Breda mogelijk expres overreden door een auto, meldt de politie. Het slachtoffer raakte gewond, maar was wel aanspreekbaar. De man is naar het ziekenhuis gebracht.

48 minuten geleden
Crowdfundactie voor nabestaanden schietpartij Heiman Dullaertplein

DEN HAAG (ANP) - Op crowdfundingswebsite GoFundMe is een actie opgezet om geld in te zamelen voor de familie van de 39-jarige vrouw en haar 14-jarige dochter die donderdag omkwamen door de schietpartij aan het Rotterdamse Heiman Dullaertplein, waar zij woonden. Het doelbedrag van de inzamelactie is 60.000 euro.

1 uur geleden
Partijleden hebben veel inspraak, maar gebruiken die vaak niet

DEN HAAG (ANP) - In de meeste politieke partijen hebben leden de afgelopen twintig jaar meer inspraak gekregen. Maar ze maken hier lang niet altijd effectief gebruik van, ziet de in partijpolitiek gespecialiseerde hoogleraar Gerrit Voerman van de Rijksuniversiteit Groningen.

4 uur geleden
Duitse klimaatactivisten willen zich aansluiten bij blokkade A12

DEN HAAG (ANP) - De aanhangers van klimaatgroep Extinction Rebellion die dagelijks de snelweg A12 in Den Haag blokkeren, krijgen mogelijk versterking van een radicalere groep uit Duitsland Letzte Generation. Die wil met ongeveer honderd mensen naar Den Haag komen om zaterdag en zondag mee te doen met de verkeersblokkade.

7 uur geleden
Trans Zorg Nu demonstreert 17 uur lang voor Radboudumc

NIJMEGEN (ANP) - Demonstranten staan zaterdag van 07.00 uur in de ochtend tot 00.00 uur in de avond op het Geert Grooteplein Zuid in Nijmegen, voor de ingang van het Radboudumc. Daar voeren ze actie tegen de lange wachtlijsten in de transgenderzorg.

7 uur geleden
CU-leden bepalen of Stieneke van der Graaf hoger komt op kieslijst

ZWOLLE (ANP) - De leden van de ChristenUnie houden een congres in Zwolle en besluiten daar of Stieneke van der Graaf inderdaad hoger op de kieslijst komt, zoals het Kamerlid wil. Ze is ontevreden over de onverkiesbare negende plek die haar is toebedeeld. Ruim vijfhonderd leden stellen voor om haar op plek vijf te zetten in plaats van de Delftse wethouder Joëlle Gooijer-Medema.

7 uur geleden