Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Manager Van Lottum druk bezig voor schaatsduo Leerdam/Verweij

Manager Van Lottum druk bezig voor schaatsduo Leerdam/Verweij

HEERENVEEN (ANP) - Ga er maar aan staan: uitgerekend in een ongekende crisistijd twee schaatsers van naam en faam een nieuwe ploeg bezorgen of misschien zelfs wel in een eigen team onderbrengen. Oud-tennisser John van Lottum is er als manager van Jutta Leerdam en haar levenspartner Koen Verweij maar druk mee.

"Nee, er is nog geen witte rook. We weten nog niet welke kant we opgaan en wat we gaan doen. We zitten er nu middenin en hebben er vertrouwen in", liet Van Lottum weten. "Meer kan ik er op dit moment eigenlijk niet over zeggen."

Leerdam (21) groeide in het afgelopen seizoen uit tot een ware sensatie op de langebaan. De getalenteerde Westlandse pakte namens Team Reggeborgh onder meer de Europese titel en de wereldtitel op de 1000 meter. In Salt Lake City bleef ze half februari met een winnende tijd van 1.11,84 maar een fractie boven het wereldrecord van de Amerikaanse Brittany Bowe (1.11,61).

Nieuw contract

Na haar imposante seizoen ging Leerdam in gesprek met de teamleiding van Reggeborgh over een mogelijk nieuw contract. Dat leidde echter tot een breuk, die de jeugdige sprintster naar eigen zeggen totaal niet had zien aankomen. Volgens Reggeborgh waren beide partijen er in de onderhandelingen niet uitgekomen. De op social media zeer populaire Leerdam op haar beurt liet echter weten dat ze nooit "eisen" had gesteld.

Verweij (29) kon evenmin rekenen op een nieuw contract bij Reggeborgh, dat zich onder meer wel versterkte met schaatsicoon Ireen Wüst. Daardoor maakt manager Van Lottum nu overuren aan de telefoon. Hij erkent dat de ingrijpende coronacrisis de zaken er zeker niet makkelijker op maakt. "Maar het is net een sportwedstrijd. We doen het met landschap dat nu voorhanden is, op die coronacrisis hebben we toch geen invloed."

Kosta Poltavets

Kosta Poltavets, de voormalige bondscoach van Rusland, ziet een hereniging met Verweij best zitten. De Oekraïner, die in Heerenveen woonachtig is, werkte eerder richting de Winterspelen van Pyeongchang 2018 samen met de stoere Noord-Hollander. Verweij veroverde in Zuid-Korea olympisch brons op de massastart en behoorde tot het team dat op de achtervolging brons behaalde.

Een klein, eigen team, met Poltavets als hoofdcoach, en Verweij en Leerdam als gangmakers zou wellicht voor de direct betrokkenen een uitkomst zijn richting Peking 2022. De vraag is echter hoe Van Lottum de financiering van zo'n project rond gaat krijgen nu het coronavirus in de maatschappij en dus ook in de sportwereld diepe gaten heeft geslagen. "We zullen het met de huidige situatie moeten doen en binnen deze kaders bekijken we wat het beste bij ze past", besloot Van Lottum hoopvol.

Meer uit Sport

Wielrenner Vingegaard grijpt na ritzege leiding in O Gran Camiño

CHANTADA (ANP) - De Deense wielrenner Jonas Vingegaard heeft de leiding veroverd in de Spaanse rittenkoers O Gran Camiño. De tweevoudig Tourwinnaar van Visma - Lease a Bike kwam na een natte heuvelrit over ruim 151 kilometer tussen Taboada en Chantada solo over de streep.

47 minuten geleden
Verstappen tevreden na testdagen Formule 1 in Bahrein

SAKHIR (ANP) - Max Verstappen kon tevreden terugkijken op de derde en laatste testdag van de Formule 1 in Bahrein. De wereldkampioen, die in zijn Red Bull de vierde tijd noteerde, verklaarde na afloop dat de focus vrijdag niet op de rondetijden lag.

1 uur geleden
Olympisch kampioen Krol (31) stopt met schaatsen

HEERENVEEN (ANP) - Olympisch kampioen Thomas Krol stopt met schaatsen. De 31-jarige Krol is regerend olympisch kampioen op de 1000 meter. Hij gaat zich toeleggen op een loopbaan als piloot.

1 uur geleden
Verstappen sluit laatste test in Bahrein af met vierde tijd

SAKHIR (ANP) - Max Verstappen was op de derde en laatste testdag van de Formule 1 in Bahrein niet de snelste, maar hij reed wel 66 ronden zonder problemen op het circuit van Sakhir. De wereldkampioen noteerde de vierde tijd. Hij gaf in zijn nieuwe Red Bull 0,433 seconde toe op Charles Leclerc, die in zijn Ferrari de beste rondetijd op de klok zette. De Monegask deed dat wel op een snellere zachte band.

2 uur geleden
Nederlandse cricketers verliezen WK-kwalificatieduel van Namibië

KIRTIPUR (ANP) - De Nederlandse cricketers hebben tegen Namibië de derde WK-kwalificatiewedstrijd in Nepal met 24 runs verschil verloren. Namibië kwam in de eerste innings tot een totaal van 203 runs, Oranje strandde op 179 runs. Het duel was door regenval ingekort tot 45 overs per ploeg.

3 uur geleden
Sporttribunaal CAS wijst beroep Russisch olympisch comité af

LAUSANNE (ANP) - Het internationale sporttribunaal CAS heeft het beroep van het Russisch olympisch comité tegen de schorsing van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) afgewezen. Het CAS bevestigde de oorspronkelijke beslissing van 12 oktober en oordeelde dat het IOC "niet de beginselen van legaliteit, gelijkheid, voorspelbaarheid en evenredigheid heeft geschonden".

4 uur geleden
Plechtig afscheid van Keniaanse marathonheld Kiptum

CHEPKORIO (ANP/AFP) - Honderden Kenianen hebben afscheid genomen van Kelvin Kiptum, de verongelukte wereldrecordhouder op de marathon. President William Ruto en voorzitter Sebastian Coe van de mondiale atletiekbond waren aanwezig bij de door de regering betaalde plechtigheid in Chepkorio, alsook de topatleten Faith Kipyegon en David Rudisha.

4 uur geleden