Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Man veroordeeld tot 7,5 jaar vanwege moordplan op Spaanse premier

Man veroordeeld tot 7,5 jaar vanwege moordplan op Spaanse premier

MADRID (ANP/DPA) - Een extreemrechtse Spanjaard is veroordeeld tot 7,5 jaar gevangenisstraf voor het beramen van een moordaanslag op de linkse premier Pedro Sánchez. Volgens de rechtbank was de 65-jarige Manuel Murillo vastbesloten de politicus om te brengen, informeerde hij kennissen en riep hij hulp in via onder meer internet, melden Spaanse media dinsdag.

De beveiligingswerker Murillo staat te boek als een ervaren schutter en de politie vond zestien vuurwapens, waaronder sluipschuttersgeweren, in zijn woning toen hij in 2018 werd gearresteerd. De man wilde wraak nemen omdat de socialistische regering had besloten het lichaam van de in 1975 overleden dictator Francisco Franco te verplaatsen van het enorme mausoleum Valle de los Caídos ten noordwesten van Madrid naar een ander graf. Deze herbegrafenis is in 2019 uitgevoerd.

Meer uit Buitenland

Iran: als Israël terugslaat volgt nog grotere aanval

TEHERAN (ANP/RTR) - Iran heeft Israël gewaarschuwd voor verdere escalatie als het besluit de grootschalige Iraanse raket- en droneaanval te vergelden. Iran zal dan een nog grotere aanval uitvoeren dan afgelopen nacht, berichten Iraanse media.

26 minuten geleden
VS veroordelen Iraanse aanval en willen geen escalatie

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken veroordeelt de Iraanse aanvallen op Israël "in de sterkste bewoordingen". "Terwijl wij geen escalatie willen, gaan we door met steun aan de Israëlische defensie en zoals de president (Joe Biden) heeft gezegd, zullen wij Amerikaans personeel verdedigen."

32 minuten geleden
Trump haalt uit naar 'corrupte' rechter in zwijggeldzaak

SCHNECKSVILLE (ANP/RTR) - De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump heeft hard uitgehaald naar de rechter die gaat over zijn eerste strafzaak. Hij omschreef rechter Juan Merchan op een campagnebijeenkomst in Pennsylvania als slinks en corrupt.

39 minuten geleden
Japan veroordeelt Iraanse vergeldingsaanvallen sterk

TOKIO (ANP/RTR) - Japan noemt de Iraanse vergeldingsaanvallen op Israël een escalatie, die de toestand in het Midden-Oosten verergert. Iran heeft als reactie op een Israëlische aanval op de Iraanse ambassade in de Syrische hoofdstad Damascus veel raketten en drones op Israël afgeschoten. Japan veroordeelt dat en vindt vrede en stabiliteit belangrijk, aldus een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Tokio.

48 minuten geleden
Israël zegt dat Hamas voorstel voor bestand heeft afgewezen

JERUZALEM (ANP/RTR/AFP) - Israël zegt dat Hamas het meest recente voorstel heeft afgewezen voor een bestand in de Gazastrook. Dat betekent dat Israël zijn doelen in dat gebied ongeremd blijft nastreven, meldt het kantoor van premier Benjamin Netanyahu.

58 minuten geleden
EU-topvrouw veroordeelt aanval Iran op Israël

BRUSSEL (ANP) - EU-topvrouw Ursula von der Leyen heeft de aanval van Iran op Israël scherp veroordeeld. De voorzitter van de Europese Commissie eist dat de Iraniërs en hun bondgenoten de beschietingen meteen staken.

1 uur geleden
Media: reactie Israël later besproken door oorlogskabinet

TEL AVIV (ANP) - Israël heeft nog niet besloten hoe het gaat reageren op de grootschalige Iraanse aanval met drones en raketten, zegt een anonieme functionaris tegen nieuwssite The Times of Israel. Dat bespreekt het oorlogskabinet naar verwachting in de loop van de middag. Die bijeenkomst staat gepland voor 15.00 uur plaatselijke tijd, 14.00 uur in Nederland.

2 uur geleden