Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Man krijgt zes maanden cel voor bedreigen Van Dissel

Man krijgt zes maanden cel voor bedreigen Van Dissel

DEN HAAG (ANP) - De 34-jarige Dennis B. uit Enschede heeft maandag zes maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk, opgelegd gekregen van de politierechter in Den Haag. De man is schuldig bevonden aan het bedreigen van RIVM-bestuurder Jaap van Dissel en burgemeester Christiaan van der Kamp van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk.

De man, een van de beheerders van het Telegram-kanaal 'Exposekanaal', is veroordeeld voor het plaatsen van twee berichten waarin werd gedreigd met het langsbrengen en het gooien van een baksteen. Hierbij zijn ook de privéadressen van Van Dissel en de burgemeester vermeld.

B. heeft bij de rechtbank ontkend dat er kwade zin achter de opmerkingen met de bakstenen zat. "Als je een baksteen lang genoeg kookt, kun je er een modderbad van nemen. Ik vond dat meneer Van Dissel wel een cadeautje had verdiend." Dat hij ook over het gooien van een baksteen door de voorruit van de burgemeester had gesproken, kon de man zich niet meer herinneren.

Ongefundeerde complottheorieën

De rechtbank is niet meegegaan in dit verhaal en wijst op de context waarin de berichten zijn geplaatst. Zo werd er een bewerkte foto van Van Dissel gevonden met teksten als 'pedo' en 'moordenaar'. "U had moeten weten wat de gevolgen waren."

In mei zijn twee vrouwen uit hetzelfde Telegram-kanaal veroordeeld voor het reageren op het bericht van B. aan het adres van Van Dissel. Zij kregen twee maanden cel (waarvan een maand voorwaardelijk) en anderhalve maand cel (waarvan een maand voorwaardelijk) omdat zij zich ook dreigend uitten.

Eind vorige week heeft de rechtbank drie andere complotdenkers - Micha Kat, Joost Knevel en Wouter Raatgever - opgelegd per direct te stoppen met hun beschuldigende verhalen. Er gaan ongefundeerde complottheorieën rond waarin de RIVM-bestuurder en de burgemeester beschuldigd worden van satanische pedoterreur.

Meer uit Binnenland

NZa moet zorgtarieven opnieuw uitrekenen door foutje ministerie

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) moet allerlei zorgtarieven voor volgend jaar opnieuw berekenen omdat het ministerie van Volksgezondheid een prijsindexcijfer voor bijvoorbeeld inkoop bijna 3 procent te hoog heeft vastgesteld. De tarieven moeten dus omlaag.

29 minuten geleden
Vijlbrief houdt schadeaanpak Groningen nog eens tegen het licht

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat nog eens kijken naar het veel bekritiseerde besluit om aardbevingsschades in Groningen tot 40.000 euro gewoon te vergoeden, zonder te onderzoeken of ze wel veroorzaakt zijn door de gaswinning. Mogelijk wordt de grens opgetrokken naar 60.000 euro. Ook wordt gedacht aan speciale teams om mensen te helpen die buiten de boot dreigen te vallen omdat zij meer schade hebben.

40 minuten geleden
Tot 30 dagen cel en taakstraffen voor rellen in AZ-stadion

ALKMAAR (ANP) - De rechtbank in Alkmaar heeft opnieuw zeven verdachten veroordeeld voor hun rol bij de stadionrellen vorige maand na het verloren duel met het Engelse West Ham United. De politierechter legde celstraffen op tot dertig dagen, waarvan veertien dagen voorwaardelijk, in combinatie met taakstraffen tot 150 uur. Alle zeven verdachten kregen een locatieverbod opgelegd voor het AZ-stadion en de omgeving eromheen.

52 minuten geleden
Rutte: niet afschaffen dividendtaks een van mijn grootste fouten

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte baalt ervan dat Nederland nog steeds dividendbelasting heft. Het vorige kabinet trok de geplande afschaffing van de veelbesproken taks in 2018 in. "Ik beschouw het nog steeds als een van mijn grootste fouten dat het niet gelukt is", zegt de minister-president in debat over het Groningse gasdossier.

1 uur geleden
Vuurwerkfestival Scheveningen weer afgelast, niet genoeg sponsors

DEN HAAG (ANP) - Het Vuurwerkfestival op Scheveningen gaat dit jaar opnieuw niet door. De organisatie heeft niet genoeg sponsoren gevonden, meldt de woordvoerder van het evenement donderdag na berichtgeving van Den Haag FM.

1 uur geleden
Kabinet verwacht dat gaswinning Groningen dit jaar stopt

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet verwacht dat de gaswinning in Groningen dit jaar kan worden gestopt. Eind deze maand valt een definitief besluit. "Maar zoals het er nu naar uitziet gaat het goed", zei premier Mark Rutte in het debat over het eindverslag van de parlementaire enquêtecommissie over gaswinning in Groningen.

1 uur geleden
Rutte: boosheid en schaamte om foute informatie over gaswinning

DEN HAAG (ANP) - Minister-president Mark Rutte voelt "boosheid en schaamte" omdat het toenmalige kabinet in 2012 op basis van verkeerde informatie besloot de gaswinning niet drastisch te verminderen, ondanks een dringend advies van toezichthouder SodM om dat wel te doen. Hij erkent dat deze beslissing "tot op de dag van vandaag" gevolgen heeft voor veel Groningers.

1 uur geleden