Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Maleisië wil export palmolie naar Afghanistan flink opvoeren

Maleisië wil export palmolie naar Afghanistan flink opvoeren

KUALA LUMPUR (ANP/BLOOMBERG) - Maleisië onderhandelt met Afghanistan om de export van palmolie naar dat Centraal-Aziatische land flink op te voeren. Het grote palmolieland wil zo zijn uitvoer van het omstreden product op peil houden, terwijl andere landen beperkingen instellen tegen de tropische olie.

Maleisië ziet Afghanistan als een "gouden toegangspoort", omdat het land erop inzet om zijn palmolie in veel meer landen in de regio te slijten. Een deal met Afghanistan zou de uitbreiding van de export naar bijvoorbeeld Turkmenistan, Oezbekistan, Kirgizië, Tadzjikistan en Kazachstan kunnen versnellen. De extra leveringen zouden daarnaast helpen om de pijn wat te verzachten van een recente ban op de import van palmolie door Sri Lanka.

Palmolie wordt gebruikt voor een enorme variëteit aan producten, van margarine tot koekjes en van shampoo tot biodiesel. Het winnen van palmolie gebeurt vooral in Maleisië en Indonesië. Er wordt dikwijls regenwoud platgebrand om ruimte te maken voor palmolieplantages. Milieu- en mensenrechtenorganisaties zijn daarom al lang erg kritisch. Ze willen ook dat westerse bedrijven niet meer in foute palmolieproductie investeren.

Verdubbeling levering

Maar Afghanistan is dus wel geïnteresseerd. De regeringen in Kuala Lumpur en Kabul zijn al overeengekomen dat ze de opties gaan onderzoeken voor een verdubbeling van de jaarlijkse palmolieleveringen aan het land. Nu gaat het nog om 75.000 ton en dat zou 150.000 ton kunnen worden, heeft de verantwoordelijke Maleisische minister Khairuddin Razali laten weten.

De Europese Commissie besloot enkele jaren terug om het gebruik van palmolie als biobrandstof vanaf 2023 uit te faseren. Maleisië probeert dat besluit nog aan te vechten bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Brussel zou daarmee ten onrechte eigengemaakte biobrandstoffen als raapzaadolie bevoorrechten. Ook zou geen rekening gehouden zijn met de situatie van de palmolieproducenten.

Meer uit Financieel

Topinkomens weer sterk gestegen, loonkloof ook gegroeid

DEN HAAG (ANP) - De topinkomens van bestuursvoorzitters zijn vorig jaar weer sterk gestegen na een dip in het eerste coronajaar, zo schrijft De Volkskrant. De krant onderzoekt elk jaar de topinkomens. Ook de loonkloof tussen de bestuursvoorzitters en hun werknemers liep weer op. De bestuursvoorzitters verdienden veertig keer zoveel als hun gemiddelde werknemer. Eerder was dat 35 keer zoveel.

26 minuten geleden
Griekenland eindelijk van financieel strafbankje

ATHENE/BRUSSEL (ANP) - Griekenland is na twaalf jaar eindelijk af van het strenge toezicht van de eurozone op zijn financiën. Het is volgens de eurolanden voldoende opgekrabbeld van de financiële crisis om weer zelf over de schatkist te waken.

4 uur geleden
Oliebedrijf Occidental hoger op rood Wall Street

NEW YORK (ANP) - Oliebedrijf Occidental Petroleum is vrijdag bijna 10 procent meer waard geworden op een negatief gestemd Wall Street. Dat gebeurde nadat investeerder Berkshire Hathaway van 'superbelegger' Warren Buffett toestemming had gekregen van Amerikaanse toezichthouders om maximaal de helft van de aandelen in Occidental te kopen. Berkshire Hathaway investeert al enkele jaren in het oliebedrijf en heeft nu ruim een vijfde van het bedrijf in handen.

9 uur geleden
Reuters: Musk wil concurrent start-up hersenimplantaten overnemen

SAN FRANCISCO (ANP) - Miljardair Elon Musk heeft een concurrent van zijn eigen start-up Neuralink benaderd om die over te nemen. Dat meldt persbureau Reuters op basis van ingewijden. Synchron houdt zich net als Neuralink bezig met hersenimplantaten waarmee mensen computers kunnen aansturen. Dat bedrijf zou echter dichter bij een goedkeuring van de Amerikaanse medische toezichthouder FDA zijn om zijn producten echt bij patiëntern te kunnen laten implanteren.

10 uur geleden
Veel vraag naar Lamborghini's, nu bestelde bolide komt begin 2024

SANT'AGATA BOLOGNESE (ANP/BLOOMBERG) - Sportwagenmerk Lamborghini is zo populair dat de hele productiecapaciteit voor volgend jaar al besteld is. Dat betekent dat iemand die nu bijvoorbeeld een sportwagen van het type Aventador of Huracán of een Urus-SUV bestelt, die bolide pas op zijn vroegst begin 2024 krijgt.

12 uur geleden
Gazprom stopt gastoevoer Nord Stream opnieuw vanwege onderhoud

SINT-PETERSBURG (ANP/AFP) - Gazprom legt eind deze maand de gastoevoer via de Nord Stream-pijplijn opnieuw voor drie dagen stil. Het Russische staatsgasbedrijf geeft onderhoud van de pijplijn als reden aan. De sluiting staat van 31 augustus tot en met 2 september gepland. De stap zal opnieuw tot zorgen leiden of Gazprom na het onderhoud weer gas gaat leveren.

13 uur geleden
Forse stijging moederbedrijf Thuisbezorgd helpt AEX niet aan plus

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is vrijdag met een verliesbeurt de week uitgegaan. Alle aandacht op het Damrak ging uit naar maaltijdbezorger Just Eat Takeaway, dat na de verkoop van zijn belang in de Braziliaanse branchegenoot iFood ruim een kwart aan waarde won. Het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl ontvangt tot 1,8 miljard euro van techinvesteerder Prosus. Dat bedrijf, dat 1,3 procent daalde, had de rest van iFood al in handen en wordt dus de enige eigenaar.

14 uur geleden