
Maleisië wil export palmolie naar Afghanistan flink opvoeren
KUALA LUMPUR (ANP/BLOOMBERG) - Maleisië onderhandelt met Afghanistan om de export van palmolie naar dat Centraal-Aziatische land flink op te voeren. Het grote palmolieland wil zo zijn uitvoer van het omstreden product op peil houden, terwijl andere landen beperkingen instellen tegen de tropische olie.
Maleisië ziet Afghanistan als een "gouden toegangspoort", omdat het land erop inzet om zijn palmolie in veel meer landen in de regio te slijten. Een deal met Afghanistan zou de uitbreiding van de export naar bijvoorbeeld Turkmenistan, Oezbekistan, Kirgizië, Tadzjikistan en Kazachstan kunnen versnellen. De extra leveringen zouden daarnaast helpen om de pijn wat te verzachten van een recente ban op de import van palmolie door Sri Lanka.
Palmolie wordt gebruikt voor een enorme variëteit aan producten, van margarine tot koekjes en van shampoo tot biodiesel. Het winnen van palmolie gebeurt vooral in Maleisië en Indonesië. Er wordt dikwijls regenwoud platgebrand om ruimte te maken voor palmolieplantages. Milieu- en mensenrechtenorganisaties zijn daarom al lang erg kritisch. Ze willen ook dat westerse bedrijven niet meer in foute palmolieproductie investeren.
Verdubbeling levering
Maar Afghanistan is dus wel geïnteresseerd. De regeringen in Kuala Lumpur en Kabul zijn al overeengekomen dat ze de opties gaan onderzoeken voor een verdubbeling van de jaarlijkse palmolieleveringen aan het land. Nu gaat het nog om 75.000 ton en dat zou 150.000 ton kunnen worden, heeft de verantwoordelijke Maleisische minister Khairuddin Razali laten weten.
De Europese Commissie besloot enkele jaren terug om het gebruik van palmolie als biobrandstof vanaf 2023 uit te faseren. Maleisië probeert dat besluit nog aan te vechten bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Brussel zou daarmee ten onrechte eigengemaakte biobrandstoffen als raapzaadolie bevoorrechten. Ook zou geen rekening gehouden zijn met de situatie van de palmolieproducenten.
Meer uit Financieel
ZEIST (ANP) - Verzekeringsconcern Achmea wil ook met claimorganisaties gaan praten over woekerpolissen, net als rivaal ASR eerder deed. Die laatste partij sloot ruim een week geleden een schikking in het langslepende dossier. Toen dat bekend werd, meldde ook NN Group zich bij de claimorganisaties. Die verzekeraar heeft woensdag inmiddels zijn eerste gesprek gehad.
3 uur geledenSAN FRANCISCO (ANP) - Bob Iger, de topman van entertainmentconcern Walt Disney, zou "onmiddellijk ontslagen moeten worden". Dat zegt Elon Musk in een bericht op zijn socialemediaplatform X. Walt Disney is een van de grote bedrijven die onlangs zijn gestopt met adverteren op X. Musk liet zich al eerder verontwaardigd uit over dat besluit.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Air France-KLM is donderdag op het Damrak in de min geëindigd. Beleggers reageerden op een adviesverlaging van de JPMorgan. Dat deed de Amerikaanse bank vanwege de vooruitzichten van de luchtvaartmaatschappij voor 2024. Het aandeel eindigde 3,1 procent lager.
4 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Duitsland en Frankrijk zijn het naar eigen zeggen grotendeels eens over nieuwe Europese regels voor het begrotingstekort en de staatsschuld van EU-landen. Over 90 procent zouden de twee EU-zwaargewichten, die doorgaans de traditionele kampen in de onderhandelingen vertegenwoordigen, inmiddels hetzelfde denken.
5 uur geledenSTOCKHOLM (ANP/BLOOMBERG) - Tesla heeft bij een rechtbank in Zweden te horen gekregen dat een staking bij postbedrijf Postnord tegen de elektrische autobouwer mag doorgaan. Dat betekent dat Tesla nog altijd geen kentekenplaten kan ontvangen, wat tot vertraging kan leiden bij het afleveren van auto's.
5 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn met plussen aan een nieuwe handelsdag begonnen. Beleggers lijken voorzichtig positief in afwachting van het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid dat vrijdag verschijnt. De fabrikant van elektrische pick-uptrucks Rivian was een van de winnaars op Wall Street na een positief analistenrapport.
6 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Verkopers van bestelwagens doen volgend jaar waarschijnlijk goede zaken. Brancheverenigingen RAI Vereniging en BOVAG voorspellen dat er 78.000 bestelwagens worden verkocht, duizenden meer dan dit jaar.
6 uur geleden