Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Malawi wil duizenden mensen naar Israël sturen voor boerderijwerk

Malawi wil duizenden mensen naar Israël sturen voor boerderijwerk

LILONGWE (ANP/RTR) - De regering van Malawi heeft plannen aangekondigd om duizenden mensen naar Israël te sturen om daar op boerderijen te werken. "We denken in eerste instantie aan ongeveer 5000 mensen, daar mikken we nu op", zegt minister van Informatie Moses Kunkuyu tegen de BBC.

Er vertrokken onlangs al zo'n 221 jonge inwoners van het Oost-Afrikaanse land naar Israël om daar te werken. Dat leidde tot kritiek in hun thuisland. Oppositieleider Kondwani Nankhumwa verweet de regering burgers naar een land te sturen waar een oorlog woedt.

Israël kan nieuwe arbeidskrachten goed gebruiken. De oorlog met Hamas leidde tot een uittocht van buitenlandse boerderijmedewerkers. Er vertrokken zo'n 10.000 mensen. Zij worden nu deels vervangen door Malawiërs. Kunkuyu zegt dat Israël heeft beloofd dat zij alleen in veilige gebieden worden ingezet.

Reservisten

Naast het vertrekkende buitenlandse personeel is ook een onbekend aantal Israëlische medewerkers opgeroepen als reservist. Het tekort aan arbeidskrachten heeft grote gevolgen gehad voor de Israëlische landbouw. Fruit en groenten kunnen niet altijd tijdig van het land worden gehaald en moeten daardoor worden weggegooid.

Een topfunctionaris van het ministerie van Landbouw zei deze maand tegen persbureau Reuters dat de sector "de grootste crisis doormaakt sinds de oprichting van de staat Israël".

73.000 medewerkers

In de landbouwsector werkten volgens cijfers uit 2021 meer dan 73.000 mensen. Daarvan kwam ongeveer een derde uit het buitenland, vooral uit Thailand.

Meer uit Buitenland

VN-Veiligheidsraad bijeen om dodelijk incident Gaza

NEW YORK (ANP/AFP) - De VN-Veiligheidsraad zal donderdag in New York achter gesloten deuren bijeenkomen om het dodelijke incident te bespreken eerder op de dag in Gaza tijdens een levering van hulpgoederen. De zitting begint om 22:15 uur Nederlandse tijd en is volgens een diplomatieke bron aangevraagd door Algerije.

2 uur geleden
Trump in beroep tegen uitspraak rechter in Illinois

WASHINGTON (ANP/RTR) - Donald Trump heeft volgens het Amerikaanse CBS News meteen beroep aangetekend tegen het besluit van een rechter in Illinois hem uit te sluiten van deelname aan de Republikeinse voorverkiezing in die Amerikaanse staat. De oud-president, die in een nieuwe termijn in het Witte Huis ambieert, werd woensdag van het stembiljet gehaald om zijn rol in de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021.

2 uur geleden
Biden: VS onderzoeken tegenstrijdige versies schietincident Gaza

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - President Joe Biden heeft gezegd dat de Verenigde Staten onderzoek hebben ingesteld naar de "tegenstrijdige versies" van het schietincident in Gaza. Dat zal de onderhandelingen over een wapenstilstand waarschijnlijk bemoeilijken, voegde hij eraan toe.

3 uur geleden
VS: sinds oktober zijn 25.000 vrouwen en kinderen in Gaza gedood

WASHINGTON (ANP) - Sinds de aanval door Hamas op Israël op 7 oktober zijn in de Gazastrook meer dan 25.000 vrouwen en kinderen omgekomen door de Israëlische tegenaanval. Dat heeft de Amerikaanse defensieminister Lloyd Austin donderdag gezegd.

3 uur geleden
Bondgenoten Navalny op zoek naar lijkwagen voor begrafenis

MOSKOU (ANP/RTR) - Een dag voor de begrafenis van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny in Moskou is nog steeds geen lijkwagen gevonden, meldt een woordvoerder van bondgenoten van de activist die in gevangenschap stierf. Onbekenden zouden pogingen dwarsbomen een voertuig te huren.

5 uur geleden
Israël noemt doden bij voedselverdeling in Gaza een tragedie

TEL AVIV (ANP/RTR) - Israël heeft een dodelijk incident bij de aanvoer van hulpgoederen in Gaza omschreven als een tragedie. De Palestijnse autoriteiten in de Gazastrook zeggen dat er meer dan honderd doden vielen nadat Israëlische troepen het vuur hadden geopend, maar volgens Israël kwamen mogelijk tientallen mensen om het leven doordat ze zijn aangereden door trucks met hulpgoederen.

6 uur geleden
Spaans terreuronderzoek naar Catalaanse separatist Puigdemont

MADRID (ANP/AFP) - Het Spaanse hooggerechtshof opent een terreuronderzoek naar de Catalaanse separatistenleider Carles Puigdemont. Hij was leider van de regio Catalonië, met Barcelona als hoofdstad, toen daar in 2017 een illegaal onafhankelijkheidsreferendum werd gehouden.

7 uur geleden