Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Malaise Europese industrie houdt aan

Malaise Europese industrie houdt aan

DEN HAAG (ANP) - De malaise in de Europese industrie duurt voort. Dat valt op te maken uit de laatste cijfers van verschillende statistiekbureau's. Vooral de situatie in Duitsland liet zich voelen. De grootste economie van Europa blijft last houden van handelsspanningen, de afzwakkende wereldeconomie en problemen in de auto-industrie.

De Duitse industriële productie viel in december 3,5 procent lager uit in vergelijking met een maand eerder. Op jaarbasis was sprake van een krimp met 6,8 procent. Onlangs werd nog bekend dat de Duitse fabrieksorders in december flink waren afgenomen. Volgende week komen nieuwe cijfers over de Duitse economie naar buiten. Volgens marktkenners zou het een positieve verrassing zijn als blijkt dat er in het vierde kwartaal geen krimp van de Duitse economie wordt opgetekend.

De Franse industrie, de tweede economie van de eurozone, kampte in de laatste maand van 2019 met een krimp van 3 procent op jaarbasis. De productie in december daalde op maandbasis met 2,8 procent. Vooral de Franse energiesector kampte met een neergang. Ook werden minder auto's, treinen en andere transportmiddelen gemaakt.

Minder positief

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in december 0,6 procent lager dan in dezelfde maand in 2018. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was in vrijwel alle bedrijfsklassen sprake van krimp. Alleen de machine-industrie groeide. Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan volgens het CBS het beste worden gekeken naar voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers. Ten opzichte van de voorgaande maand daalde de productie in december met 1,7 procent.

Industriële ondernemers waren in januari 2020 minder positief dan een maand eerder. Dan gaat het met name over het orderboek. Over de verwachte bedrijvigheid waren ze beter te spreken. De bezettingsgraad van de machines en installaties in de industrie was begin dit jaar 82,7 procent. Dat is het laagste niveau in drie jaar. Drie maanden geleden werden machines en installaties nog voor 84 procent benut.

Meer uit Financieel

Moederbedrijf Douglas debuteert op Damrak na uitstel

AMSTERDAM (ANP) - Investeringsmaatschappij CVC Capital Partners maakt vrijdag haar langverwachte debuut op de Amsterdamse beurs. Het bedrijf is eigenaar van onder meer cosmetica- en parfumerieketen Douglas, het bekende Zwitserse horlogemerk Breitling en de voormalige theedivisie van Unilever. Ook investeert de investeringsmaatschappij in Franse en Spaanse voetbalcompetities en in het beroemde rugbytoernooi Six Nations.

2 uur geleden
Campings worden steeds populairder in meivakantie, ziet ABN AMRO

AMSTERDAM (ANP) - Mensen brengen de meivakantie steeds vaker door op een Nederlandse camping, meldt ABN AMRO. Het aantal overnachtingen tijdens de meivakantie is in 2023 gestegen naar ruim 6000, dat is 80 procent meer dan vier jaar eerder. De bank verwacht dit jaar een verdubbeling vergeleken met 2019, het laatste jaar voor de coronapandemie.

6 uur geleden
Campings worden steeds populairder in meivakantie, ziet ABN AMRO

AMSTERDAM (ANP) - Mensen brengen de meivakantie steeds vaker door op een Nederlandse camping, meldt ABN AMRO. Het aantal overnachtingen tijdens de meivakantie is in 2023 gestegen naar ruim 6000, dat is 80 procent meer dan vier jaar eerder. De bank verwacht dit jaar een verdubbeling vergeleken met 2019, het laatste jaar voor de coronapandemie.

6 uur geleden
Kwart bestelauto's mag zero-emissiezone volgend jaar niet in

DEN HAAG (ANP) - Bijna een kwart van alle bestelauto's in Nederland mag vanaf volgend jaar een groot aantal binnensteden niet meer in, omdat ze te vervuilend zijn. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van eigen onderzoek.

6 uur geleden
Microsoft profiteert flink van clouddiensten en AI-toepassingen

REDMOND (ANP/BLOOMBERG) - Microsoft heeft het afgelopen kwartaal flink geprofiteerd van de vraag naar zijn clouddiensten. De omzet uit deze tak steeg sterker dan de algehele omzet en was goed voor het grootste deel van alle opbrengsten van het techconcern. Ook toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) leverden meer op.

7 uur geleden
Facebook-moeder Meta Platforms grote verliezer op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook, WhatsApp en Instagram, is donderdag flink lager geëindigd op de aandelenbeurzen in New York. Het bedrijf publiceerde woensdag zijn kwartaalresultaten, waarbij het onder andere meldde meer kosten te maken voor de vele investeringen in kunstmatige intelligentie (AI). Het aandeel eindigde 10,6 procent lager waarmee het ruim 100 miljard dollar aan beurswaarde verloor.

8 uur geleden
Wijnconsumptie op laagste niveau sinds 1996, ziet wijnorganisatie

PARIJS (ANP/RTR) - De hoeveelheid wijn die wereldwijd werd gedronken, bereikte vorig jaar het laagste niveau in 27 jaar, meldt de Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijnbereiding (OIV). De organisatie wijt dit aan de gestegen wijnprijs, die mensen ontmoedigt om zo nu en dan een flesje te kopen.

9 uur geleden