Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Makkelie eerste arbiter, Stekelenburg oudste speler op uniek EK

Makkelie eerste arbiter, Stekelenburg oudste speler op uniek EK

AMSTERDAM (ANP) - Met een ongetwijfeld snerpend fluitsignaal laat Danny Makkelie vrijdag het EK voetbal van start gaan. De Nederlandse arbiter mag het openingsduel tussen Turkije en Italië in Rome leiden. Het toernooi begint vanwege corona een jaar later dan gepland en heeft allerlei regels en beperkingen. Maar de UEFA ziet voldoende kansen om van de 60e verjaardag van de Europese titelstrijd een feest om nooit meer te vergeten te maken.

Het EK jubileert met een eindronde in elf verschillende landen en steden. Is dat wel zo handig in tijden van corona en reisbeperkingen? Eigenlijk niet, maar de oude UEFA-baas Michel Platini presenteerde het nieuwe format al in 2012, toen corona alleen nog maar bekendheid genoot als Mexicaans biertje.

Veel landenploegen genieten thuisvoordeel in de huidige opzet van het toernooi. Het Nederlands elftal speelt alle drie de groepswedstrijden van het EK in de Johan Cruijff ArenA, voor 16.000 negatief geteste toeschouwers. Engeland kan Europees kampioen worden na zes optredens in Londen en slechts een duel in Rome. Dat komt omdat de halve finales en de eindstrijd op Wembley worden afgewerkt.

Record

Portugal verdedigt de Europese titel. Cristiano Ronaldo, de grote vedette van de titelverdediger, kan weer een record breken. Hij speelde al de meeste EK-duels, 21 in totaal. Ronaldo mag zich na een doelpunt ook topscorer van alle EK's noemen. Nu moet hij die titel met negen treffers nog delen met Platini.

Duitsland en Spanje wisten het EK al driemaal te winnen. Noord-Macedonië en Finland zijn er voor het eerst bij op een Europese eindronde. Wales bereikte vijf jaar geleden de halve finales als debutant. De toenmalige Sovjet-Unie (1960), Spanje (1964) en Italië (1968) sloten hun eerste EK af met de titel.

Oudste speler

Maarten Stekelenburg is de oudste speler van het toernooi. De 38-jarige doelman van Ajax maakte op het EK van 2004 al deel uit van de selectie van Oranje, dat voor de tiende keer aan een Europese eindronde gaat deelnemen. De Europees kampioen van 1988 heeft met een gemiddelde leeftijd van 27,3 jaar niet de oudste selectie. Zweden (29,2) en België (29,1) gaan met meer ervaren spelers naar het EK. Turkije heeft met een gemiddelde leeftijd van 24,9 de jongste ploeg van de Europese eindronde.

Het Nederlands elftal begint voor het eerst met twee tieners aan het EK. De Poolse middenvelder Kacper Kozlowski is echter jonger dan Ryan Gravenberch en Jurriën Timber, de twee 19-jarige spelers van Ajax. De jongste speler op de Europese eindronde viert in oktober zijn 18e verjaardag.

Meer uit Voetbal

Koeman passeerde Zirkzee en Timber omdat ze niet fit zijn

HILVERSUM (ANP) - Ronald Koeman heeft spelers als Joshua Zirkzee, Jurriën Timber, Mats Wieffer en Steven Berghuis niet geselecteerd omdat ze niet helemaal fit zijn. Voor vaste waarden als Memphis Depay en Frenkie de Jong maakt de bondscoach een uitzondering, vertelde hij bij Veronica Offside.

6 uur geleden
Messi en Ajax-doelman Rulli in voorselectie Argentinië

BUENOS AIRES (ANP) - Argentinië gaat met Lionel Messi en Ajax-doelman Gerónimo Rulli de laatste oefeninterlands spelen in de aanloop naar de Copa América. De wereldkampioen oefent op 9 juni in Chicago tegen Ecuador en vijf dagen later in Washington tegen Guatemala.

6 uur geleden
Bologna geeft ruime voorsprong weg tegen Juventus

BOLOGNA (ANP) - Bologna heeft de thuiswedstrijd tegen Juventus ondanks een ruime voorsprong niet kunnen winnen. Het duel tussen de nummer 3 en 4 van de Serie A eindigde in 3-3.

6 uur geleden
Van Bommel verliest met Antwerp en grijpt naast Europees voetbal

GENK (ANP) - Antwerp heeft ook de voorlaatste wedstrijd in de play-offs om het landskampioenschap niet kunnen winnen. De ploeg van coach Mark van Bommel verloor met 1-0 bij Racing Genk en grijpt naast Europees voetbal.

8 uur geleden
Van Aanholt heeft laatste wedstrijd voor PSV gespeeld

EINDHOVEN (ANP) - Patrick van Aanholt neemt afscheid van landskampioen PSV. De 33-jarige verdediger maakte zijn vertrek op Instagram bekend. "Nu mijn contract afloopt, heb ik gisteravond mijn laatste wedstrijd gespeeld voor PSV", schreef hij een dag na de gewonnen wedstrijd tegen RKC Waalwijk (3-1).

9 uur geleden
Bondscoach Advocaat neemt Brenet op in selectie Curaçao

WILLEMSTAD (ANP) - Bondscoach Dick Advocaat van Curaçao heeft Joshua Brenet opgenomen in de selectie voor de eerste twee kwalificatiewedstrijden voor het WK 2026. Curaçao speelt op 5 juni thuis tegen Barbados en op 8 juni uit tegen Aruba.

10 uur geleden
Aanstaande Liverpool-coach Slot kon kans 'moeilijk negeren'

ROTTERDAM (ANP) - Arne Slot noemt zijn beslissing om Feyenoord te verlaten "bepaald geen eenvoudig besluit". Dat verklaarde de trainer nadat Liverpool en Feyenoord zijn overgang naar Engeland officieel bekendmaakten. "Maar een kans om hoofdtrainer te worden in de Premier League, bij een van de grootste clubs ter wereld, kun je als sportman moeilijk negeren. Ik ben Feyenoord dankbaar dat ze hebben willen meewerken aan deze overstap", zei Slot.

10 uur geleden