Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Makelaars waarschuwen dat huurmarkt verder in de knel raakt

Makelaars waarschuwen dat huurmarkt verder in de knel raakt

UTRECHT (ANP) - De markt voor huurwoningen in de vrije sector raakt steeds meer in de knel. Daarvoor waarschuwt makelaarsorganisatie NVM na een nieuwe analyse. Het tekort aan huurwoningen lijkt nijpender te worden, nu expats ook weer terugkeren op de markt en prijzen op de koopmarkt ook steeds verder oplopen. Daardoor zijn er nog meer mensen op zoek naar een huurwoning.

Volgens NVM-voorzitter Onno Hoes is sprake van een "vicieuze cirkel" van weinig aanbod van huurwoningen en een almaar groeiende vraag. Daardoor zouden de huren die worden gevraagd ook verder omhoog gaan, terwijl de aangeboden woonoppervlaktes kleiner worden om zo de huurprijzen van nieuwbouw te kunnen beperken.

De makelaarsvoorman wijst er ook op dat toenemende wet- en regelgeving alleen maar lijkt te zorgen voor verschuivingen binnen de woningvoorraad en dat dit niet echt bijdraagt aan het vergroten van het aanbod. "Sterker nog, het beperkt institutionele en particuliere beleggers juist in hun investeringen in deze sector", geeft Hoes aan.

Bouwproductie

Hij roept de landelijke en gemeentelijke politiek daarom nogmaals op om met plannen te komen om de bouwproductie op te schroeven. "Alleen dan komt de doorstroming op gang en komen vraag, aanbod en prijzen geleidelijk weer in evenwicht."

Het onderzoek waar hij naar verwijst is gedaan door de NVM en Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL), de brancheorganisatie van vastgoedmanagers. Het rapport schetst een beeld van de situatie in 2021 en zet deze af tegen voorgaande jaren.

VGM NL-voorzitter Sander Groot vult aan dat de bereidheid van beleggers om te investeren in de huurmarkt op zich groot is. Maar dit zou dan wel mogelijk moeten zijn tegen een reëel rendement voor de lange termijn. "De programma’s voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen lijken juist meer regulering te stimuleren in plaats van ruimte te geven aan mogelijkheden", constateert hij.

Meer uit Financieel

Krant: bedrijf achter ChatGPT mogelijk al 90 miljard dollar waard

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, de maker van chatbot ChatGPT, praat met investeerders over een mogelijke aandelenverkoop waarbij de start-up zou worden gewaardeerd op 80 miljard tot 90 miljard dollar. Dat meldt zakenkrant The Wall Street Journal op basis van ingewijden. Een dergelijk prijskaartje zou betekenen dat OpenAI inmiddels bijna drie keer zo veel waard is als bij een instapmoment van investeerders eerder dit jaar. Ook zou de op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) pionierende onderneming daarmee een van de hoogst gewaardeerde start-ups ter wereld worden.

41 minuten geleden
Rentevrees Wall Street raakt beurswaarde Apple en Amazon

NEW YORK (ANP) - Grote techbedrijven als Apple, Microsoft, Amazon en Google-moeder Alphabet hebben dinsdag duidelijk aan beurswaarde ingeleverd op Wall Street. Amerikaanse beleggers maken zich namelijk zorgen over het door de Federal Reserve geschetste vooruitzicht dat de rente waarschijnlijk langer hoog blijft dan eerder aangenomen.

1 uur geleden
Claimorganisatie: mokerslag voor NN in woekerpoliszaak

DEN HAAG (ANP) - Nationale-Nederlanden (NN) heeft in het verleden bij mensen met een beleggingsverzekering kosten ingehouden die niet met de klant overeengekomen waren. Tot die conclusie is het gerechtshof in Den Haag gekomen, dat daarmee volgens claimorganisatie Woekerpolis.nl een "mokerslag" uitdeelt aan de verzekeraar.

1 uur geleden
Biden brengt 'historisch' bezoek aan stakers bij autofabrikanten

MICHIGAN (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft zich in Michigan aangesloten bij stakende medewerkers van autobedrijven. De 80-jarige Democraat droeg een pet met het logo van vakbond UAW en sprak de stakers toe met een megafoon. Hij verklaarde dat de medewerkers van Ford, General Motors (GM) en Stellantis een forse loonsverhoging verdienen.

2 uur geleden
Amerikaanse toezichthouder beschuldigt Amazon van monopoliegedrag

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse mededingingswaakhond FTC beschuldigt Amazon van monopoliegedrag op het gebied van onlinemarktplaatsen. Volgens de toezichthouder, die hierbij samen optrekt met zeventien Amerikaanse staten, dwingt Amazon verkopers op zijn platform in feite om gebruik te maken van de eigen logistieke diensten en bezorgdiensten. In ruil daarvoor worden hun producten dan prominent op Amazon geplaatst. Ook wordt het Amazon kwalijk genomen dat het bedrijf verkopers straft die voor hun waar lagere prijzen hanteren op concurrerende sites.

4 uur geleden
Curatoren willen winkels Big Bazar

AMSTERDAM (ANP) - De overgebleven winkels van het failliet verklaarde Big Bazar blijven de komende tijd "zoveel mogelijk" open. Dat hebben curatoren Hanneke De Coninck en Wybe Mollema aangekondigd. Of er nog een doorstart inzit voor de koopjesketen en wat dit dan betekent voor de circa 900 resterende werknemers en de schuldeisers, durven ze nog niet te zeggen. Dat gaan ze eerst onderzoeken.

5 uur geleden
Beleggers schrikken van aankondiging luchtvaartmaatschappij SAS

STOCKHOLM (ANP) - De Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS was dinsdag een grote verliezer op de Europese beurzen. In Stockholm zakte het aandeel zo'n 8 procent nadat SAS bekendmaakte dat de noodlijdende maatschappij meerdere biedingen van potentiële investeerders in overweging neemt. Analisten vrezen dat beleggers die nu aandelen in het bedrijf bezitten, straks mogelijk de dupe zullen zijn omdat de waarde van hun aandelen bij een deal flink kan verwateren.

5 uur geleden