Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Makelaars dringen aan op doorbouwgarantie voor aanjagen nieuwbouw

Makelaars dringen aan op doorbouwgarantie voor aanjagen nieuwbouw

UTRECHT (ANP) - Ook makelaars willen dat er een doorbouwgarantie komt om de nieuwbouw van woningen meer aan te jagen. Dan kunnen bouwbedrijven eerder gaan starten met bouwen en voorkom je dat bouwprojecten geschrapt worden als er vooraf niet onmiddellijk voldoende kopers zijn, betoogt makelaarsorganisatie NVM bij de presentatie van haar kwartaalcijfers.

Met zo’n doorbouwgarantie of startsubisidie, zoals het ook wel wordt genoemd, zou er al begonnen kunnen worden als bijvoorbeeld 50 procent van de huizen in een project is verkocht. Nu is het gebruikelijk dat de bouw pas start als dit 70 procent is.

Eerder gingen er in de politiek ook al stemmen op voor een doorbouwgarantie. En recent pleitte onder meer topman Ton Hillen van het grote bouwconcern Heijmans er eveneens voor.

Subsidie ter overbrugging

Voor het in de grond gaan van de eerste heipalen moet een bouwer namelijk allemaal kosten maken en dat is niet zonder risico. "Je gaat niet met 20 of 15 procent voorverkoop starten met de bouw", legde Hillen uit. Maar wanneer de overheid met een subsidie voor overbrugging kan zorgen, dan zou het plaatje er volgens hem anders uitzien.

"De vraag is er wel. Later in het project zullen er ook nog kopers instappen", verzekert voorzitter Lana Gerssen van de vakgroep Wonen van de NVM. Maar veel mensen zijn volgens haar nu nog wat afwachtend met hun verhuisplannen, bijvoorbeeld omdat ze eerst hun bestaande huis willen verkopen.

Beleggers voorzichtig

Tegelijkertijd merkt de NVM dat beleggers voorzichtig zijn omdat woonminister Hugo de Jonge verschillende nieuwe regels heeft bedacht die huurwoningen goedkoper zouden moeten maken, en daarmee dus minder aantrekkelijk voor grote investeringspartijen. Dit terwijl deze beleggers vaak een groot deel van de woningen uit een nieuwbouwproject opkopen om er huurwoningen van te maken.

Maar volgens de NVM zijn er juist nu veel extra nieuwbouwwoningen nodig. Het lukt bij verre niet om aan de ambities van het kabinet te voldoen om 100.000 woningen per jaar bij te bouwen. Daardoor worden er veel minder nieuwbouwwoningen verkocht en dat kan weer projectontwikkelaars afschrikken bij nieuwe projecten. Donderdag bleek zowel uit cijfers van de NVM als gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat de nieuwbouwmarkt flink is ingestort.

Oplossing

Bijbouwen is echt de enige manier om dit op te lossen, denkt Gerssen. Ze krijgt bijval van makelaar Chris van Zantwijk die vicevoorzitter is van de NVM-vakgroep Wonen. "Als de nieuwbouw nu stilvalt, creëren we het woningtekort van de toekomst."

Meer uit Financieel

Nieuwssite: ontslagronde Tesla bij software- en engineeringteams

AUSTIN (ANP/RTR) - Tesla heeft maandag een nieuwe ontslagronde doorgevoerd. Deze keer zijn medewerkers van de software-, service- en engineeringafdelingen getroffen, meldt de Amerikaanse nieuwssite Electrek die doorgaans goed ingevoerd is over de producent van elektrische auto's.

1 uur geleden
AEX sluit op nieuw recordniveau, beleggers straffen PostNL af

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers waren maandag niet te spreken over het kwartaalverlies van PostNL. De post- en pakketbezorger maakte bekend dat het bedrijfsresultaat de eerste maanden van dit jaar 9 miljoen euro negatief was en ook de omzet viel lager uit. Als tegenmaatregel maakt PostNL de postzegels in juli tussentijds 5 cent duurder. Het aandeel verloor bijna 4 procent op het Damrak.

2 uur geleden
Supermarkten moeten gaan betalen voor duurzame groenten en fruit

DEN HAAG (ANP) - Stichting Milieukeur mag supermarkten en hun leveranciers verplichten om een extra duurzaamheidsvergoeding te betalen voor groenten en fruit met het On the Way to PlanetProof-keurmerk (OPP). Dat heeft toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten op basis van een in januari opgestelde richtlijn voor landbouwers om legaal gezamenlijke duurzaamheidsinitiatieven op te zetten. OPP is het eerste keurmerk dat zo'n goedkeuring krijgt.

2 uur geleden
Shell wil af van activiteiten in Zuid-Afrika

KAAPSTAD (ANP/BLOOMBERG) - Shell is van plan om zich terug te trekken uit Zuid-Afrika, waar het olie- en gasconcern ongeveer zeshonderd tankstations heeft en sinds 1902 actief is. Het concern heeft daar ook transport- en raffinaderijactiviteiten. Shell nam het besluit na een evaluatie van de zogeheten downstream-activiteiten daar, bevestigde het bedrijf. Dat is het deel dat zich bezighoudt met raffinage, verkoop en transport.

3 uur geleden
Filmstudio Paramount stijgt op Wall Street na stuklopen deal

NEW YORK (ANP) - Paramount Global hoorde bij de winnaars op de aandelenbeurzen in New York. De exclusieve onderhandelingen die de Hollywoodstudio voerde over een fusie met branchegenoot Skydance hebben geen deal opgeleverd. Voor Paramount is de weg daarmee vrij om andere biedingen te overwegen. Het aandeel steeg ruim 4 procent.

4 uur geleden
Grootste Nederlandse uitgever VBK komt in Amerikaanse handen

AMSTERDAM (ANP) - De Amerikaanse uitgeverijgroep Simon & Schuster (S&S) neemt Nederlands grootste uitgeverij Veen Bosch & Keuning (VBK) over. Op die manier wil VBK internationaal groeien, volgens het bedrijf een "langgekoesterde ambitie". VBK wordt de eerste niet-Engelstalige uitgever van S&S.

4 uur geleden
Adverteerders besteden recordbedrag aan audioreclames

AMSTERDAM (ANP) - Adverteerders hebben afgelopen kwartaal een recordbedrag aan radioreclame en andere audiospotjes uitgegeven, meldt brancheorganisatie Audify. De totale bestedingen zijn gestegen naar 48,8 miljoen euro, ruim 10 procent meer dan in het eerste kwartaal van 2023. Nederlandse radiozenders en andere aanbieders van audio hadden in 2022 en 2023 ook recordbedragen aan reclames verkocht.

7 uur geleden