Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Madurodam blij met 'proefopening' ondanks tekort aan testlocaties

Madurodam blij met 'proefopening' ondanks tekort aan testlocaties

DEN HAAG (ANP) - Het Haagse miniatuurstadje Madurodam is zaterdag een van de attracties die onder bepaalde voorwaarden open mogen zijn voor het publiek. "Het is een prachtige dag. Het weer werkt enorm mee en we hebben vandaag 1100 Ć” 1200 gasten, 75 procent van wat is toegestaan", aldus directeur Sander Gielen. Maar dat vrijwel alle coronatestlocaties in Den Haag en omgeving vol zitten, helpt volgens hem niet.

"Ik sprak net een gezin dat vanmorgen een uurtje in de auto heeft gezeten omdat er alleen in een teststraat in Gorinchem nog plaats voor ze was. Daarna konden ze alsnog naar ons toe", aldus Gielen. Het publiek wordt op het voorplein al aangesproken door medewerkers en naar hun testbewijs gevraagd. Op die manier ontstaan volgens hem binnen in de ontvangstruimte geen rijen.

Het gaat om een test van de overheid waarbij onderzocht wordt hoe bezoek aan attracties en evenementen verloopt in coronatijd. Madurodam mag zaterdag maximaal 1500 bezoekers toelaten met inachtneming van de hygiƫnemaatregelen, anderhalve meter afstand en met een coronatest voorafgaand aan het dagje uit. Op hoogtijdagen in juli en augustus heeft Madurodam doorgaans ongeveer 7000 bezoekers op een dag.

"We zijn een buitenlocatie. We hebben vorige zomer al laten zien dat we ook in coronatijd verantwoord open kunnen zijn. Wat ons betreft gaan we dan ook letterlijk morgen weer helemaal open. Maar dat kan nu eenmaal niet. Begin mei hopen we te horen dat het vanaf 11 mei misschien weer kan zonder testen."

Ook Madame Tussauds en de Heineken Experience, beiden in Amsterdam, doen mee aan de proef van de overheid om Nederlandse attracties langzaam maar zeker weer te openen.

Meer uit Binnenland

Explosie bij pand in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Bij een pand aan de West-Kruiskade in Rotterdam is zondag om 05.00 uur een explosie geweest. Volgens de politie raakte niemand gewond. Een verdachte is weggerend richting de Batavierenstraat in het centrum van de stad; die was donker gekleed en had een capuchon op.

1 uur geleden
Man ligt vijf maanden dood in flat in Den Bosch

DEN BOSCH (ANP) - De politie heeft zaterdagmorgen een dode man gevonden in zijn flatwoning in Den Bosch. Hij blijkt ruim vijf maanden geleden te zijn overleden aan een natuurlijke dood, meldt de politie op Facebook. "Niemand verdient het om zo lang onopgemerkt te blijven", aldus de politie die mensen oproept zijn of haar buren soms in de gaten te houden. "Sociale controle is belangrijk. Zeker bij oudere mensen of mensen die zich als kluizenaar gedragen."

7 uur geleden
Gewonde door brand in portiekflat in Hilversum

HILVERSUM (ANP) - In een portiekflat in Hilversum heeft zaterdagavond brand gewoed. De brandweer heeft rond 22.30 uur een man uit de woning aan de Admiraal de Ruyterlaan gehaald waarin de brand woedde. Hij is naar het ziekenhuis vervoerd, laat een woordvoerder van de veiligheidsregio weten. Het slachtoffer was volgens hem wel aanspreekbaar.

7 uur geleden
Man probeert mobieltje uit water te halen en verdrinkt

ROERMOND (ANP) - In een plas bij de Maas in Roermond is zaterdagavond een 41-jarige man verdronken. De man dook een in het water gevallen mobieltje achterna en kwam lange tijd niet meer boven water. Nadat de gealarmeerde brandweer hem uit het water had gehaald, werd hij gereanimeerd, maar dat was tevergeefs, zei een woordvoerder van de brandweer.

11 uur geleden
Carice van Houten weer thuis na aanhouding klimaatdemonstratie

DEN HAAG (ANP) - Carice van Houten is weer thuis nadat ze eerder zaterdag werd aangehouden bij de klimaatdemonstratie op de A12 in Den Haag van Extinction Rebellion. Dat meldt haar agent.

12 uur geleden
Van Zanen: demonstratierecht niet zelfde als recht overtreden wet

DEN HAAG (ANP) - Hoewel het Openbaar Ministerie de meeste aangehouden actievoerders bij een blokkade van Extinction Rebellion op de A12 niet zal vervolgen, benadrukt de burgemeester van Den Haag zaterdag wel dat het recht om te demonstreren niet hetzelfde is als het recht om de wet te overtreden.

13 uur geleden
Bijna 1580 klimaatactivisten opgepakt op A12, 40 vervolgd

DEN HAAG (ANP) - Bij de blokkade van Extinction Rebellion zijn 1579 klimaatactivisten aangehouden op de A12, meldt de politie zaterdagavond. De meeste demonstranten zijn weer op vrije voeten en worden niet vervolgd.

13 uur geleden