Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Maduro vervloekt VS wegens niet doneren vaccins aan Venezuela

Maduro vervloekt VS wegens niet doneren vaccins aan Venezuela

CARACAS (ANP/RTR) - De Venezolaanse president Nicolás Maduro heeft de Verenigde Staten vervloekt omdat zijn land niet op de Amerikaanse donorlijst staat voor coronavaccins. "Ze haten ons, ze hebben negatieve, miserabele gevoelens over ons", zei de dictatoriale leider in een videoboodschap die via sociale media werd verspreid.

Maduro richtte zijn woede in het bijzonder tot James Story, de Amerikaanse ambassadeur in Caracas. "James Story, je bent meelijwekkend. Je hebt een hekel aan Venezuela en veracht het omdat wij rebellen zijn."

De autoritaire communistische president reageerde op het bericht van de regering-Biden om 25 miljoen doses vaccin te schenken aan vooral landen in Zuid-Amerika, Afrika en Azië, die dat volgens de WHO-organisatie Covax het hardst nodig hebben. Ongeveer zes miljoen doses gaan naar Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, maar Venezuela behoort niet tot de begunstigden.

Transparant systeem

Story liet via Twitter weten dat de VS de Venezolaanse bevolking best wil helpen in de strijd tegen Covid-19, maar dat daarvoor een "transparant systeem voor inenting noodzakelijk is". Voor de prikpoli's in de hoofdstad staan regelmatig lange rijen wachtenden, maar er is publiekelijk weinig bekend over de vorderingen van de vaccinatiecampagne en het kennelijke gebrek aan entstof.

Door de politieke en economische crisis zijn er in het olierijke Venezuela grote tekorten aan van alles, waaronder medicijnen, voedsel en zelfs benzine. Venezuela heeft officieel 238.000 coronabesmettingen geregistreerd en bijna 2700 sterfgevallen door Covid-19, maar aan de juistheid van die cijfers wordt getwijfeld. De werkelijke aantallen zijn vermoedelijk veel hoger, niet in de laatste plaats door de beperkte testcapaciteit.

Meer uit Buitenland

VS beginnen met hulpleveringen vanuit de lucht voor Gaza

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten gaan "binnen enkele dagen" vanuit de lucht hulpgoederen aan Gaza leveren, zei president Joe Biden vrijdag. "We gaan samen met onze vrienden zorgen voor droppings", aldus Biden tegen verslaggevers in het Witte Huis. Onder meer Frankrijk, Jordanië en Nederland hebben al per vliegtuig hulppakketten gedropt in Gaza.

1 uur geleden
Biden ondertekent noodwet die overheidssluiting VS voorkomt

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft wetgeving ondertekend waardoor de Amerikaanse overheid geld kan blijven uitgeven. De Senaat en het Huis van Afgevaardigden hadden de wet donderdag aangenomen.

2 uur geleden
Sunak: extreme standpunten over Gaza-oorlog bedreigen democratie

LONDEN (ANP) - De Britse premier Rishi Sunak heeft in een live via de BBC uitgezonden speech zijn zorgen uitgesproken over de staat van de Britse democratie, die volgens hem bedreigd wordt door extreme standpunten over de oorlog in Gaza. In die oorlog steunt de regering van Sunak net als de Verenigde Staten nadrukkelijk Israël.

2 uur geleden
Drie jaar cel voor Iraans protestlied rond dood Amini

TEHERAN (ANP/DPA/AFP) - Een Iraanse rechtbank heeft de internationaal geprezen artiest Shervin Hajipour veroordeeld tot ruim drie jaar gevangenisstraf voor zijn protestlied Baraye, dat geschreven werd na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Het nummer werd het symbool van de protestbeweging in de herfst van 2022. Meer dan 120 demonstranten kwamen om het leven.

4 uur geleden
Organisatie: arrestaties in Rusland rond begrafenis Navalny

MOSKOU (ANP/AFP) - Volgens de mensenrechtenorganisatie OVD Info heeft de Russische politie vrijdag in negentien steden minstens 128 mensen aangehouden tijdens eerbetonen aan de overleden oppositiepoliticus Aleksej Navalny op de dag van zijn begrafenis.

4 uur geleden
Hamas meldt dood van zeven gijzelaars

GAZA (ANP/RTR) - Door Israëlische bombardementen op de Gazastrook zijn daar zeven Israëlische gijzelaars gedood, meldt de gewapende tak van de Palestijnse Hamas-beweging. Het was niet meteen duidelijk wanneer de zeven omkwamen, maar in een verklaring worden wel drie namen genoemd.

4 uur geleden
Paus vindt 'gender-ideologie' grootste gevaar van onze tijd

ROME (ANP/DPA/RTR) - Paus Franciscus vindt de 'gender-ideologie' het grootste gevaar voor de mensheid van onze tijd. Hij stelt dat daarmee wordt gestreefd de verschillen tussen met name de seksen uit de weg te ruimen en dat is een aanslag op de mens. "Wie alle verschillen uitroeit, schaft de menselijkheid af" volgens de paus. Hij sprak op een tweedaagse conferentie over de rol van de vrouw en van de man in de kerk.

6 uur geleden