Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Maduro vervloekt VS wegens niet doneren vaccins aan Venezuela

Maduro vervloekt VS wegens niet doneren vaccins aan Venezuela

CARACAS (ANP/RTR) - De Venezolaanse president Nicolás Maduro heeft de Verenigde Staten vervloekt omdat zijn land niet op de Amerikaanse donorlijst staat voor coronavaccins. "Ze haten ons, ze hebben negatieve, miserabele gevoelens over ons", zei de dictatoriale leider in een videoboodschap die via sociale media werd verspreid.

Maduro richtte zijn woede in het bijzonder tot James Story, de Amerikaanse ambassadeur in Caracas. "James Story, je bent meelijwekkend. Je hebt een hekel aan Venezuela en veracht het omdat wij rebellen zijn."

De autoritaire communistische president reageerde op het bericht van de regering-Biden om 25 miljoen doses vaccin te schenken aan vooral landen in Zuid-Amerika, Afrika en Azië, die dat volgens de WHO-organisatie Covax het hardst nodig hebben. Ongeveer zes miljoen doses gaan naar Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, maar Venezuela behoort niet tot de begunstigden.

Transparant systeem

Story liet via Twitter weten dat de VS de Venezolaanse bevolking best wil helpen in de strijd tegen Covid-19, maar dat daarvoor een "transparant systeem voor inenting noodzakelijk is". Voor de prikpoli's in de hoofdstad staan regelmatig lange rijen wachtenden, maar er is publiekelijk weinig bekend over de vorderingen van de vaccinatiecampagne en het kennelijke gebrek aan entstof.

Door de politieke en economische crisis zijn er in het olierijke Venezuela grote tekorten aan van alles, waaronder medicijnen, voedsel en zelfs benzine. Venezuela heeft officieel 238.000 coronabesmettingen geregistreerd en bijna 2700 sterfgevallen door Covid-19, maar aan de juistheid van die cijfers wordt getwijfeld. De werkelijke aantallen zijn vermoedelijk veel hoger, niet in de laatste plaats door de beperkte testcapaciteit.

Meer uit Buitenland

Finland wordt 31e NAVO-lid na goedkeuring door Turks parlement

ANKARA (ANP/BLOOMBERG) - Turkije heeft als laatste NAVO-land het lidmaatschap van Finland goedgekeurd. De ratificatie was een formaliteit nadat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zijn goedkeuring had uitgesproken voor de toetreding. Ook de Turkse oppositie in het parlement sprak haar steun uit.

11 minuten geleden
Media: tweede onderzoek naar zwijggeld Trump na affaire

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse justitie onderzoekt een tweede zaak waarbij ex-president Donald Trump zwijggeld zou hebben betaald om een affaire te verhullen. Het gaat om 150.000 dollar voor voormalig Playboy-fotomodel Karen McDougal die zelf beweert dat ze in 2006 een relatie had met Trump, meldt de krant The Wall Street Journal.

43 minuten geleden
Oekraïne: controle over nog maar een derde van Bachmoet

KYIV (ANP/AFP) - Oekraïne heeft nog maar de controle over een derde van Bachmoet, bevestigt een adviseur van de president na meldingen van internationale waarnemers. De stad in het oosten van het land is al maanden het toneel van een bloedige strijd met de Russen.

3 uur geleden
Gelekte documenten tonen Russische geheime plannen in cyberoorlog

HAMBURG/WASHINGTON (ANP) - Gelekte Russische documenten bieden een zeldzame kijk op hoe Rusland cyberaanvallen uitvoert, desinformatie verspreidt en het internet in de gaten houdt, meldt een internationale groep media. Zij wisten de hand te leggen op ruim 5000 pagina's vertrouwelijke bedrijfsdocumenten van de in Moskou gevestigde onderneming Vulkan die tools maakt voor de Russische cyberoorlog tegen bijvoorbeeld vliegvelden, energiecentrales en overheden. De geheime gegevens geven "voor het eerst inzicht in hun wapenarsenaal, en onthullen hun strategie", aldus het Duitse Der Spiegel.

5 uur geleden
Gevluchte vader van meisje met antioorlogstekening opgepakt

MINSK (ANP/RTR) - Een man die in Rusland tot twee jaar strafkamp is veroordeeld vanwege zijn kritiek op de Russische strijdkrachten en wiens dochter een antioorlogstekening maakte, is opgepakt in Belarus. Deze Aleksej Moskaljov (54) zat in de buurt van Moskou in huisarrest, maar vluchtte dinsdag voordat een rechtbank hem later die dag veroordeelde.

6 uur geleden
Uitzetten nijlpaarden Pablo Escobar kost Colombia miljoenen

BOGOTA (ANP/AFP) - Colombia onderneemt opnieuw actie tegen de groeiende populatie nijlpaarden in het land. De dieren, ooit eigendom van drugsbaas Pablo Escobar, veroorzaken overlast en daarom gaat een deel nu naar het buitenland. De kosten worden geschat op zo'n 3,5 miljoen dollar (3,2 miljoen euro).

7 uur geleden
Amerikaanse journalist aangehouden in Rusland wegens spionage

JEKATERINENBURG (ANP/AFP) - Een Amerikaanse journalist in Rusland, Evan Gershkovich van zakenkrant The Wall Street Journal, is in Jekaterinenburg wegens spionage gearresteerd. Een regeringswoordvoerder heeft dit donderdag in Moskou bevestigd en zei dat hij op heterdaad was betrapt. Zijn activiteiten zouden niets met journalistiek te maken hebben. De 31-jarige Gershkovisch en zijn werkgever (WSJ) hebben de beschuldiging verontwaardigd weersproken.

8 uur geleden