Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Maduro: bereid om met Trump te praten

Maduro: bereid om met Trump te praten

CARACAS (ANP/AFP) - President Nicolás Maduro van Venezuela is bereid in gesprek te gaan met zijn Amerikaanse ambtsgenoot Donald Trump. Dat zei Maduro maandag (lokale tijd) tegen staatspersbureau AVN.

"Als het zover is, ben ik bereid respectvol met president Donald Trump te praten", stelde Maduro tegenover AVN.

Trump zei eerder een ontmoeting met de socialistische leider van het Zuid-Amerikaanse land te overwegen. "Daar zou ik misschien over nadenken", stelde de president tegen nieuwssite Axios. "Maduro wil graag afspreken. En ik ben nooit tegen vergaderingen."

Guaidó

Een dergelijke ontmoeting zou haaks staan op de "maximale druk"-campagne van de VS die gericht is op verdrijving van Maduro. Trump voegde er in het interview met Axios echter aan toe dat hij de gespreksuitnodiging "op dit moment" heeft afgewezen. Op maandag schreef de Republikein vervolgens in een Twitter-bericht dat hij enkel met Maduro om de tafel zou gaan om diens aftreden te bespreken.

Washington is een van de belangrijkste bondgenoten van oppositieleider Juan Guaidó, die zich anderhalf jaar geleden uitriep tot hoofd van de overgangsregering nadat Maduro in 2018 de presidentsverkiezingen won. Daarbij zou volgens de oppositie sprake zijn geweest van grootscheepse fraude. Tientallen landen, waaronder dus de VS, erkennen Guaidó als de rechtmatige leider van Venezuela.

Meer uit Buitenland

Azerbeidzjaanse president slaat gesprek met Armenië toch over

GRANADA (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev heeft besloten om donderdag de gesprekken met Armenië over de toekomst van Nagorno-Karabach toch over te slaan. Volgens het Azerbeidzjaanse staatspersbureau APA zegde Aliyev zijn bezoek af omdat er een "anti-Azerbeidzjaanse sfeer" hing rond het overleg, dat plaats zou vinden in het Spaanse Granada. EU-bronnen bevestigen dat de president wegblijft.

2 uur geleden
Nobelprijs Scheikunde voor nanotechnologie, namen waren uitgelekt

STOCKHOLM (ANP) - De Nobelprijs voor de Scheikunde gaat dit jaar naar de Tunesische Amerikaan Moungi Bawendi, de Amerikaan Louis E. Brus en de Rus Aleksej Ekimov. Zij ontvangen de belangrijkste wetenschapsprijs voor hun werk aan nanotechnologie. Dat heeft de Zweedse Koninklijke Academie van Wetenschappen woensdag bekendgemaakt.

3 uur geleden
Servische politicus die aanval in Kosovo organiseerde vrijgelaten

BELGRADO (ANP/RTR) - De etnisch Servische politicus die achter een dodelijke schietpartij in Kosovo zegt te zitten, is vrijgelaten uit de cel. Een Servisch hof vindt het niet nodig om Milan Radoicic in detentie te houden. De politicus was dinsdag aangehouden nadat hij Kosovo was ontvlucht.

3 uur geleden
Paus kritisch op klimaatbeleid: we naderen een mogelijk breekpunt

ROME (ANP) - Paus Franciscus is kritisch op het klimaatbeleid wereldwijd. Hij heeft de laatste jaren ingezien dat de internationale reactie op de klimaatcrisis "niet adequaat is geweest, terwijl de wereld waarin we leven aan het instorten is en wellicht een breekpunt nadert". Dat schrijft de leider van de Rooms-Katholieke Kerk in de woensdag gepubliceerde encycliek, een pauselijke brief.

3 uur geleden
Honderden migranten op zee gered bij Griekenland, kampen weer vol

ATHENE (ANP/DPA) - De Griekse kustwacht en passerende schepen hebben dinsdag en woensdag zeker 239 migranten gered op zee. Zij zaten op kleine bootjes. De voorzieningen op de Griekse eilanden zijn ondertussen niet meer toereikend om alle asielzoekers op te vangen. Daar zitten in de opvangkampen meer mensen dan ze aankunnen.

4 uur geleden
Venetië rouwt na dodelijke crash met toeristenbus

ROME (ANP/AFP/DPA) - In de streek van Venetië worden vlaggen halfstok gehangen na een dodelijk busongeval bij de stad. Daar stortte een voertuig met toeristen van een viaduct, met 21 doden en 15 gewonden tot gevolg. Over de oorzaak van de crash bestaat nog onduidelijkheid. "We snappen niet hoe zoiets kon gebeuren", zei burgemeester Luigi Brugnaro. Aanklagers hebben een onderzoek ingesteld.

5 uur geleden
Congreslid stelt Trump voor als voorzitter Huis

WASHINGTON (ANP) - Een Republikeins parlementslid uit Texas, Troy Nehls, gaat naar eigen zeggen deze week ex-president Donald Trump voordragen als nieuwe voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Nehls stemde dinsdag niet voor de afzetting van voorzitter Kevin McCarthy, maar hij is net als andere Republikeinen op zoek naar een opvolger voor McCarthy.

5 uur geleden