Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Made in China duurder door coronavirus'

'Made in China duurder door coronavirus'

ZOETERMEER (ANP) - Spullen van Chinese makelij in de winkelschappen worden mogelijk duurder door het nieuwe coronavirus. Een van de redenen dat winkelbedrijven hun prijzen zouden kunnen opvoeren zijn de hogere transportkosten als gevolg van capaciteitsverlies. Zo vliegen er minder vliegtuigen van en naar China. Ook het zeetransport staat op een lager pitje.

Ondernemersvereniging voor handel en logistiek evofenedex stelt dat logistiek dienstverleners en rederijen bij dit type crises hun extra kosten regelmatig doorbelasten aan handels- en productiebedrijven. Sommige vrachtvervoerders maken mogelijk misbruik van de situatie om hun prijzen te verhogen.

"Wij willen graag dat doorberekeningen van extra kosten die niet transparant zijn bij ons worden gemeld", aldus evofenedex. De vereniging denkt dat de levering aan Nederlandse bedrijven, die bijvoorbeeld afhankelijk zijn van Chinese halffabricaten, in de problemen komt als de huidige beperkingen voor het handelsverkeer "langer dan een paar weken" aanhouden.

Bij de capaciteit van het luchtvrachtverkeer is sprake van krapte. Dat komt doordat passagiersvluchten zijn geschrapt. Die zijn volgens de vereniging goed voor bijna de helft van die capaciteit. Het scheepstransport is minder door de Chinese nieuwjaarsvakantie. "De havens draaien minder efficiënt dan normaal, waardoor er minder schepen naar Europa onderweg zijn. Dat betekent ook dat er minder capaciteit is voor export naar China. Ook dat zou kunnen leiden tot stijgende prijzen."

Meer uit Financieel

Sky News: bedrijf wil mogelijk Britse tak The Body Shop overnemen

LONDEN (ANP/RTR/AFP) - De Britse kledingverkoper Next heeft de bewindvoerders van de noodlijdende Britse tak van The Body Shop benaderd voor een mogelijke deal om een deel van de cosmeticaketen over te nemen. Dat zegt de Britse nieuwszender Sky News op basis van ingewijden. The Body Shop, bekend om zijn duurzame haar- en huidproducten, kondigde op 14 februari aan financiële experts in te schakelen. Die gaan proberen om delen van de Britse tak van het bedrijf te redden.

58 minuten geleden
Eiffeltoren zondag weer open, was dagenlang dicht door staking

PARIJS (ANP/AFP/BELGA) - De Eiffeltoren gaat zondag weer open, omdat de vakbonden en de exploitant van het Parijse monument tot een akkoord zijn gekomen. Vijf dagen lang was de toeristische trekpleister gesloten door een staking.

2 uur geleden
Ford zet levering elektrische pick-uptrucks stop

DEARBORN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Autofabrikant Ford heeft de levering van zijn elektrische pick-uptruck F-150 Lightning stopgezet om een onbekend probleem met de voertuigen. Dat gebeurt enkele weken nadat het bedrijf had aangekondigd de productie van datzelfde model af te schalen in de Verenigde Staten door afnemende verkopen.

3 uur geleden
Rechter keurt miljardenboete cryptobeurs Binance goed

SEATTLE (ANP/AFP/BLOOMBERG/RTR) - Binance moet een boete betalen van meer dan 4,3 miljard dollar, omgerekend bijna 4 miljard euro, onder meer voor het overtreden van anti-witwasregels. Dat is het gevolg van de beslissing van een Amerikaanse rechter die een overeenkomst tussen Binance en de federale aanklagers heeft goedgekeurd.

4 uur geleden
Japan steekt nog eens ruim 4 miljard in fabriek chipmaker TSMC

KUMAMOTO (ANP/BLOOMBERG/AFP) - De Japanse overheid steekt nog eens 732 miljard yen, omgerekend ruim 4 miljard euro, in de uitbreiding van een chipfabriek van TSMC. De Taiwanese chipfabrikant opende zaterdag zijn eerste Japanse fabriek in het zuiden van het land.

5 uur geleden
VAE steken tientallen miljarden in Egyptische toeristenhotspot

RAS AL-HIKMA (ANP/BELGA/BLOOMBERG/RTR) - De Verenigde Arabische Emiraten steken 35 miljard dollar in Egypte, de grootste buitenlandse investering ooit in het land volgens de Egyptische premier Mostafa Madbouly. Omgerekend gaat het om ruim 32 miljard euro. Het geld wordt gestoken in de ontwikkeling van een nieuwe toeristische trekpleister aan de Middellandse Zee.

6 uur geleden
Techrally komt tot bedaren op New Yorkse aandelenbeurzen

NEW YORK (ANP) - Het grote enthousiasme over kunstmatige intelligentie op de beurzen in New York is vrijdag iets ingezakt. Bedrijven in de techsector lieten eerder deze week flinke koerswinsten zien, maar nu doen beleggers voorzichtiger aan.

18 uur geleden